Friday, 18 January 2013

Kasih ibu membawa ke syurga..kasih ayah berkorban apa saja

Salam.

Hehe cantik kan title post ni? ;p ditujukan untuk our sweet little Yumna.. Yang akan kami tinggalkan selama 2 minggu..huuu..sedihhh ;-(

It's not easy to make a decision..leaving u for 2 weeks. Dah berapa kali terbuat decision nak cancel tapi mungkin rezeki saya memang ada untuk itu.. Allah mengabulkan doa yang memang selalu diselitkan dalam solat-solatku selama ni. Dengan 'sedikit' pengorbanan..insyaAllah semuanya akan lancar. Hehe aminnn.

Ramai orang boleh buat. Why not us kan. Harap Yumna baik-baik saja. Yumna memang good girl kan? Hihi. Nanti duduk baik2 dengan tok, tok wan, ibu, ayah, dan aunt uncle k! 2 minggu lagi mama dan papa balik insyaAllah. Kat sana nanti mama papa doa banyak-baaaanyak untuk Yumna :-)

Satu-satunya hal yang dari dulu saya fikir adalah cukup tak susu untuk simpan for her. Dari waktu berpantang memang pump untuk simpan. Waktu tu bajet2 cukup la sebab tiap hari simpan sikit2. Tapi once berlaku banjir hari tu yang menyebabkan bekalan elektrik terpaksa ditutup atas sebab keselamatan. All my frozen ebm (expressed breastmilk) terpaksa digunakan n sebab balik2 ada amaran banjir gelombang kedua ketiga..saya dah tak buat stock.

Bila sampai Sabah baru buat stock balik..tapi saya cuma ada 12 hari..which is quite imposibble to get enough supply. Sebab direct bf, so pumping session cuma beberapa kali sehari. Kadang2 sehari dapat simpan 12oz..kadang2 8oz, 6oz, 4oz.. Kadang-kadang tak dapat lansung. Huhu. So sekarang total memang tak cukup laaa..huhu.. Cuma berharap pada ibu susuan, my sister. Tapi nanti ambil hak Iman plak. Huhu. Jom doa ramai2 my sister terlebih supply haha :p desperate :p Ok2 sebenarnya ada formula milk jugak disediakan in case terpaksa top up. Dua minggu ja..nanti fully bf lah bila balik sini semula kan.

Satu lagi yang saya fikir adalah bila kat sana nanti mesti kena pump jugak. Kalo tak..nanti tak pasal2 kena mastitis lagi  huhu. Why lagi? Becoz dah kena hari tu..due to cracked skin sebab too strong pumping. Hmm. Sangat tersiksa and sangat2 tak nak itu terjadi lagi :(

Ok la itu dulu. Dah dekat waktu subuh. Nak tunggu Yumna bangun lagi. Hehe. Tadi last dia bangun sekejap pukul 3.50am. Lepas dah kenyang, macam biasa tidurlah balik. Geram tengok kalau dia ngantuk2. Nak cubit2 tapi nanti terbangun satu kerja plak nak tidurkan balik. Hehe.

5 wonderful voice(s):

Nanak said...


jgn susah,klu yumna share dgn iman pn xapa baitu..nti makin byk jg air susu ur sister tu..
dulu sy pn susah hati mcmna la nti cukupkah susu utk twins tp skng ni masuk 7wks, susu cukup utk twins..yg ptg bfikiran positif..minum byk air..
take care ah..slmt pergi dan kembali..

KhairiFMJ said...

Yahh, selamat pergi dan kembali, semoga dapat memaksimalkan peluang di tanah suci.. Tentang Yumna, takpa, dah usaha kan, I Allah la Allah akan jaga dia..tawakkal ja k..safe journey:)

Wazie Wahidah said...

Ololo yumnaaaaaa... Gmbr last tu mcm iman. Yg tiada reben. Hehehe.. Jgn risau k, yumna ok jak di sini. Xlama tumasa, ntikamu blk sini dua bulan suda yumna ;)

HuiMay said...

Safe journey Yah, Naqi :)

HooToh TuDia said...

Seorang ibu tidak pernah memintamu untuk meletakkan dunia di tangannya, namun tutur kata yang halus, perangai yang santun, prilaku yang bertanggung jawab dari seorang anak adalah kebahagiaan buat seorang Ibu

Hootoh Tudia baru aje baca Senarai Ibu-Ibu Hebat Bernama Siti - Ibu adalah kata yang paling indah di bibir umat manusia dan Agatha Christie pernah berkata, cinta seorang ibu... ..memperkenalkan Senarai Ibu-ibu Hebat bernama Siti

Post a Comment