Wednesday, 12 November 2008

PARA PENCARI TUHAN...

3 weeks to final, i'm too lazy to write anything. I just want to say this to all my friends,it's good to advise someone,but please don't judge or underestimate. The disease of "ghibah" has been injected to us.Why?Because some of us feel that we are better than the others.Remember,in a person, half of it can be good,and half can be bad. Siapa kita untuk menilai orang? Mungkin saya berfikiran sempit di sini, but I just want to deliver ONE message here : Kita semua adalah PARA PENCARI TUHAN, and in the journey to seek the truth, we all did mistakes. It is our duty to correct people who did mistakes, but it is NEVER our duty to "ckp2 buruk" tentang mereka.

Ok,i give an analogy:

We are good in this part (say ilmu A), but in our daily life as a student (ilmu B), we come late to class, never do learning issue properly,main game dikala bosan, tidur lepas subuh, tidur lewat pagi. (sedangkan, bosan itu sepatutnya tidak ada dlm istilah hidup org islam.Allah beri kita masa hidup, yang sepatutnya digunakan untuk berzikir mensyukuri nikmat hidup yang Allah berikan) (Dan, tidur jam 2-3pagi, yang sepatutnya digunakan untuk bangun awal pagi untuk qiamullail)

On the other side,

The ones who are not so good in this ilmu A, become really good in ilmu B.

I'm not intended to compare, but since some of us become so proud of themselvess, it attracts me to write.

And it is Allah Who rewards good actions and Who is the source of infinite justice.

"Those who produce a good action will receive ten like it. But those who produce a bad action will only be repaid with its equivalent and they will not be wronged" (Surat al-An'am: 160)

Sekarang mari kita sama2 renungkan, sempena final exam yang akan datang tak lama lagi.

"Kenapa kita,especially student, kalau dah dekat nak exam, bukan main lagi bertungkus lumus untuk study, kita beli buku past year, bertukar2 pendapat tentang soalan dan jawapan, tidur lewat malam & bangun awal pagi untuk study, berusaha dapatkan pointer setinggi mungkin"

tapi...

"Kenapa kita,especially muslim,sepanjang masa exam (refers to hari kematian/akhirat yang bila2 masa boleh dtg),bukan main lagi relax, tak beli buku agama untuk mendalami ilmu menjelang exam itu, takde nak bangun awal pagi utk qiam (kdg2 exam MDE lagi ramai org buat qiam), tidur lepas subuh, and kurang berusaha untuk dapatkan pointer (pahala) sebanyak mungkin"


i don't know the answer, it happens to me also. And even if i have the answer, it only works for a short period of time.Astaghfirullah.


Allah will judge with truth;and those you call upon apart from Him will not judge with anything at all.It is Allah who is the All-Hearing,
the All-Seeing.
(Surat al- Ghafir: 20)


On the Day Allah raises up all of them together, He will inform them of what they did. Allah has recorded it while they have forgotten it. Allah is a Witness of all things.
(Surat al-Mujadala: 6)



p/s : i hope by writing this, it won't cause anyone (who are obviously not good enough) to feel safe. As i said,we are the "para pencari tuhan"..it is our responsibility to improve ourselves. Of course we have to continue searching to find the truth.

7 wonderful voice(s):

Dr Amad said...

Iman itu ada masa ya naik dan turun...Bertuahlah insan yang sedar imannya turun dengan segera berusaha untuk naikkan.Tetapi celaka,celaka bagi insan yang sedar iman turun,tetapi buat "derk" jah.

khairiFMJ said...

salam..
yah..
Good one!!!
huhu..
dtg klass lambat???(fuh terasa!!)
BUT its true...=)..
thats NOT right things to do as a student..also as a MUSLIM.
and i am NOT HAPPY or BANGGA to do that..n thats are part of my weakneses seriously need to be improved!!=)..

hehe..
n i like this part most


"it is our duty to correct people who did mistakes, but it is NEVER our duty to "ckp2 buruk" tentang mereka."

"but please don't judge or underestimate.."

sebab...
kita manusia mmg x perfect..
tak lari dari salah..
tak mustahil..suatu saat Dia lebih baik dari kita
dan tak mustahil..kita akan buat benda yang sama mcm dia(nauzubillah).

surah al hujarat 9-12

9: Dan apabila ada dua golongan orang mukmin berperang,
maka DAMAIKANLAH ANTARA KEDUANYA.
Jika salah satu dari keduanya berbuat zalim terhadap (golongan) yang lain,
maka perangilah (golongan) yang berbuat zalim itu,
sehingga golongan itu kembali kepada perintah Allah.
Jika golongan itu telah kembali (kepada perintah Allah),
maka damaikanlah antara keduanya dengan adil,
dan berlakulah adil.
Sungguh, Allah mencintai orang-orang yang berlaku adil.

10: Sesungguhnya orang-orang mukmin itu bersaudara,
kerana itu damaikanlah antara kedua saudaramu (yang berselisih)
dan bertakwalah kepada Allah agar kamu mendapat rahmat.



11: Wahai orang-orang beriman!
Janganlah suatu kaum mengolok-olok(memburuk burukkan) kaum yang lain,
(kerana) boleh jadi mereka (meraka yang diperolok-olokkan)
lebih baik dari mereka (yang mengolok-olok),
dan jangan pula perempuan-perempuan (mengolok-olokkan) perempuan lain,
(kerana) boleh jadi perempuan (yang diperolok-olokkan)
lebih baik dari perempuan (yang mengolok-olok).
Janganlah kamu saling mencela satu sama lain
dan janganlah saling memanggil dengan gelar-gelar yang buruk.
Seburuk-buruk panggilan adalah (panggilan)
yang buruk (fasik) setelah beriman.
Dan barang siapa tidak bertaubat,
maka mereka itulah orang yang zalim.

12: Wahai orang-orang yang beriman!
Jauhilah kebanyakan dari sangkaan
(supaya kamu tidak menyangka sangkaan yang dilarang)
kerana sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa
dan janganlah kamu mengintip
atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang
dan janganlah setengah kamu mengumpat setengahnya yang lain.
Adakah seseorang dari kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati?
(Jika demikian keadaan mengumpat)
maka sudah tentu kamu jijik kepadanya.
(Oleh itu, patuhilah larangan-larangan yang tersebut)
dan bertakwalah kamu kepada Allah;
sesungguhnya Allah Penerima taubat,
lagi Maha mengasihani.

Benarlah kata-kata Allah

seriously..


Kita, manusia kebanyakkannya sangat suka menghukum. Terutama bila rasa diri lebih baik dari orang.Tapi betulkan anda lebih baik dari dia? Macam mana kita boleh tau?sebab Allah sahaja yang menilai hati dan perlakuan seseorang..jadi dia yang lebih tahu..janganlah perasan. Boleh jadi orang yang kita pandang buruk itu lebih baik dari kita.kita mana tau..tiba tiba dia dapat hidayah dan bertaubat,tempat dia di sisi Allah lagi sedangkan kita yang bersangka buruk dengan dia…asyik bagi pahala free saja dekat dia sahaja.

[huhu..muhasabah diri juga]

i think paling penting..
jom sesama kita baiki membaiki satu sama lain..
sama-sama tolong jadi baik..
sama sama lengkap melengkapi..
sama sama tegur menegur kalau buat salah..kalau tersilap..
haish..byk lagi nak tulis tapi tak larat..=)
hehe..

whatever pun..
hope to be a better person and hamba pada Robbi..
help me please..by always remind me !!!
tq yah..
=)

p/s..lg 3 mggu eh final???huuu.

i think..
this article will be related to your post..But its quite long..feel free to read during ur free time=)

http://www.iluvislam.com/v1/forum/viewthread.php?forum_id=31&thread_id=6664



akhir kata...
semoga kita terselamat dari termasuk dalam golongan ini..
astaghfirullah...

Wahai orang-orang yang beriman! Mengapa kamu memperkatakan apa yang kamu tidak melakukannya!
Amat besar kebenciannya di sisi Allah kamu memperkatakan sesuatu yang kamu tidak melakukannya. (As-Saff:2~3)

Sabda Rasulullah SAW;
Seorang lelaki di hari qiamat kelak digiring dan dicampakkan kedalam neraka maka terkeluarlah isi perutnya. Ia berpusing-pusing mengelilingi perutnya seperti keldai mengelilingi kincir air. Ketika itu berkumpullah penghuni-penghuni neraka melihat lelaki itu,lalu berkata: "Wahai si fulan, tidakkah engkau dahulunya menyuruh yang maaruf dan menghalang yang mungkar?" Dia menjawab:" Ya, memang benar, aku dahulunya menyuruh orang melakukan yang maaruf, tetapi aku sendiri tidak melaksanakannya, aku melarang kemungkaran sedangkan aku sendiri melakukannya."

khairiFMJ said...

eh tak habis pulak link tu..
ni yg betul..

http://www.iluvislam.com/v1/forum/viewthread.php?forum_id=31&thread_id=6664
=)

rafahiah said...

dr.amad-i hope i will never be the one yg buat 'derk' itu.huuu.i'm scared..too scared..:(

"Ya Allah, janganlah kau palingkan hati kami setelah Engkau beri petunjuk kpd kami dan berilah kami dari hadhirat-Mu rahmat karena Engkau adalah Yang Maha Pemberi"

krie,xdpt la link tu..xpenuh jugak,tp thanx sgt3 tau =) nanti kri bg link penuh eh =) i really need someone who can remind me anything that can improve myself - ini kehendak semua org juge ~

lilious_superb said...

yah i am happy to see u drop by at mine!!!
mknernyer yah ingat kiter lg huhuh
miss u o much!!!

Nadia said...

aaaa..tulisan yah sgt..err..sgt berbeza dgn kak ya yg tidak matang.tulisan yah penuh hikmah.keep it up.hihi ^^

Izzie said...

Aluu..
hi yah! Thx 4 dropping by my blog (n_n) rindu kamu jgk!

Bila lg ko balik KK ney? KL ka atau KK gtau la sy k
Skrg sy kerja d advertising company (practical jer)
Tinggal lg dua hari tuk bkerja! Best! Best!

Sbb pasni cuti menternak badan d rumah d KK
huhu...pinknya blog hehe~ keep it up angel~

im devil!

Post a Comment