Wednesday, 30 December 2009

Tersentuh :(

Ingat tak tragedi bot karam di Pulau Banggi tak lama dulu? My sister recommended me to read this entry, which was written by one of the victims' family member.. Sangat menyentuh perasaan..

http://www.norifpaival.com/2009/12/banggi-tragedy/#more-1738

(T_T)

Monday, 14 December 2009

Layakkah orang-orang ini mendapat biasiswa?

Pendahuluan : Artikel ini sekadar untuk berkongsi pendapat dan membuka minda.

Layakkah
(i) orang-orang malas
(ii) orang-orang yang suka berbelanja mewah
(iii) orang-orang yang ibubapanya kaya

mendapat biasiswa?


Tujuan artikel ini ditulis adalah selepas melihat keadaan sekeliling yang rata-ratanya terdiri daripada pelajar cemerlang yang mendapat biasiswa penuh daripada pihak kerajaan, dan juga pelajar cemerlang yang tidak mendapat bantuan penuh daripada pihak kerajaan.

Banyak aspek yang boleh dilihat untuk menilai situasi ini, tiga di antaranya yang lebih mendominasi :

1. Usaha seseorang pelajar tersebut dalam memastikan dirinya tidak tercicir dalam pelajaran.
2. Cara seseorang pelajar itu membelanjakan wang tersebut.
3. Mendapat biasiswa dengan keadaan pendapatan ibu bapa yang mencecah 5 angka sebulan.

1. Usaha seseorang pelajar tersebut dalam memastikan dirinya tidak tercicir dalam pelajaran.

Usaha, doa, dan tawakkal - adalah elemen penting dalam setiap apa yang kita lakukan. "Kejayaan" juga banyak definisinya dalam konteks seorang pelajar. Mungkin ada yang rajin berusaha, tapi hasilnya tidak seberapa. Dan ada yang malas berusaha, tapi hasilnya luarbiasa. Itu bergantung pada kebijakan masing-masing untuk memastikan diri tidak tercicir daripada mendapat keputusan cemerlang. Tapi.. cuba kita bayangkan apakah perasaan golongan yang tidak mendapat biasiswa yang rajin dan mendapat keputusan lebih cemerlang, bila melihat kemalasan golongan yang mendapat biasiswa dan mendapat keputusan yang kurang cemerlang?

Bayangkan jika kita berada di tempat mereka...

2. Cara seseorang pelajar itu membelanjakan wang tersebut.

Cuba kita kaji semula bagaimanakah cara kita membelanjakan wang rakyat yang diberi oleh pihak kerajaan. Adakah kita membelanjakan wang tersebut pada tempat dan waktu yang sesuai. Atau cuma berbelanja untuk bermewah-mewah, bergaya dengan handphone baru yang juga berganti saban tahun, membeli i-phone, membeli baju-baju baru setiap minggu, dan sentiasa makan di tempat-tempat yang mahal dan eksklusif. Apakah perasaan golongan yang tidak mendapat biasiswa apabila melihat situasi ini? Sedangkan wang itu juga adalah sebahagian daripada wang ibubapa mereka yang dibayar pada pihak kerajaan.

3. Mendapat biasiswa dengan keadaan pendapatan ibu bapa yang mencecah 4-5 angka sebulan

Sebelum itu kita panjatkan syukur kepada Allah kerana kerajaan Malaysia sangat bermurah hati untuk tidak mengira darjat dan kekayaan dalam memberikan biasiswa kepada pelajar. Alhamdulillah. Kalau tidak, mungkin kita belum termasuk dalam golongan yang layak menerima biasiswa. Tetapi, setelah mendapat biasiswa, apakah kita merasa diri kita sebenarnya memang layak untuk menerima biasiswa? Saya pasti ramai di sekeliling saya yang mempunyai ibubapa yang berpendapatan mencecah 4-5 angka sebulan. Dan dengan umur kita sekarang, ramai yang ibu bapanya telah pencen yang mungkin tiada pendapatan ataupun cuma sedikit, tetapi mempunyai ramai anak yang sudah bekerja dan tidak perlu ditanggung lagi. Bagaimana dengan golongan lain yang juga sama kecemerlangannya tetapi kurang berkemampuan, tetapi gagal mendapat biasiswa disebabkan terlalu ramai yang memohon?

Saya mempunyai beberapa orang sahabat yang mendapat keputusan cemerlang di dalam SPM. Tapi cuma mengambil 9 subjek. Setelah menghantar borang permohonan biasiswa, mereka langsung tidak dipanggil untuk temuduga memandangkan lebih ramai yang mengambil subjek yang lebih banyak walaupun subjek-subjek tambahan itu adalah subjek yang mudah. Setelah masuk ke matrikulasi, mereka memperoleh 4 flat untuk kedua-dua semester. Sedangkan apabila melihat rakan-rakan yang berjaya melepasi sesi temuduga dan melanjutkan pelajaran di kolej-kolej persediaan, keputusan tidak lah secemerlang mana. Ya ini mungkin bergantung kepada rezeki masing-masing. Tetapi adakah kita sebagai pelajar yang mendapat biasiswa, tidak malu dengan situasi ini? Adakah kita lebih layak atau adakah mereka yang lebih layak?

Fikir-fikirkan dan renung-renungkan..

4. Orang Dalam

Adakah di antara kita yang menggunakan orang dalam dalam mendapatkan biasiswa. Berdoalah semoga yang menggunakan orang dalam ini memang layak, dan juga tidak membantutkan peluang seorang insan lain yang lebih layak. Dan berdoalah semoga golongan ini tidak mengambil rezeki orang yang lebih layak. Amin~

Sunday, 13 December 2009

back to normal :-)

~bersyukur kerana sempat menjalani hidup di sana~ thanks and sorry for everything everyone :)

p/s: sebak tengok ibu yang sediakan tempat tinggal (ibu ella) menangis semalam.isk.

~kehidupan tanpa KKN kembali..tetapi kehidupan dengan minor thesis bermula~ semoga semuanya selamat dan berjaya..amin yaa rabbal alamin..

Saturday, 28 November 2009

Think positive :)

Suatu hari saya bangun dan menyedari bahawa saya hampir terlambat. Saya harus sampai di lapangan terbang untuk mengejar penerbangan. Saya memandu dengan kecepatan 70-80 mil per jam menuju ke KL International. Saya berlari ke kaunter check-in dan mengatakan kepada petugas kaunter bahawa saya nyaris terlambat : "Cepat, saya harus mengejar penerbangan ke Kota Kinabalu. Pintu nombor berapa?"

"Anda keluar dari terminal D. Anda hanya ada waktu 15 minit" katanya. "Saya rasa anda tak akan sempat mengejarnya"

Saya tidak akan sempat mengejarnya jika bercakap dengan awak, jadi tolong berikan tiket saya!

Saya mempunyai pilihan tentang bagaimana saya akan bertindak pada situasi ini. Kita semua mempunyai pilihan tentang bagaimana kita bertindak pada setiap situasi dalam kehidupan kita. Kadang-kadang orang mengatakan bahawa kita tidak dapat melakukan kerana tidak melihat diri kita sendiri dapat mencapainya. Namun, keajaiban perkataan triumph (kemenangan) terletak pada suku kata pertama. Kita memang harus try (mencuba).

Sejurus mendapat tiket, saya terus berlari. Saya melewati pintu pemeriksaan. Di KLIA, ada kereta yang boleh kita naiki untuk sampai ke terminal. Saya berlari dengan begitu cepat sehingga saya tidak perlu naik kereta itu. Saya tidak hanya berlari, saya juga berkata kepada diri sendiri. Saya harus pergi, saya tidak boleh ketinggalan pesawat. Saya mesti sampai di sana. Saya terus bergerak.Saya menaiki tangga berjalan dan tidak berhenti berlari. Saya telah bersusah payah, saya hampir berhasil.

Ketika ahirnya saya sampai di pintu berlepas, saya melihat kapal terbang masih berada di sana. Seorang staff penerbangan masih berdiri di dekat pintu tersebut.

"Maaf cik" kata saya. "Saya sudah berlari-lari sepanjang jalan dari kaunter tiket. Saya tidak ketinggalan,kan?"

"Kami baru saja menerima informasi, penerbangan akan ditunda dua jam"

Saya menatapnya dan berkata, "Okay, saya positif dan pro-aktif"

Dia berkata, "Saya tidak peduli awak menyebut diri awak apa, yang jelas, kita tidak akan berlepas sehingga dua jam"

Ketika melangkah pergi, saya melihat seorang penumpang lelaki lain datang dari belakang saya dan mendekati kaunter. Dia kelihatan seperti seorang eksekutif berjawatan tinggi. Dia berkata "Maaf cik, apakah penerbangan berlepas tepat pada masanya?" Wanita itu memberitahu bahawa mereka sedang mengalami gangguan mesin dan penerbangan hanya akan berlepas dua jam lagi.

Lelaki itu marah. "Gangguan mesin!! Apa awak tak kenal siapa saya? Saya sudah terbang berjuta batu. Saya kenal sangat dengan CEO anda. Saya ingin bercakap dengan supervisor anda sekarang juga!"

Seorang supervisor dengan kot kemas berwarna merah muncul. Lelaki itu beradu mulut dengannya selama tiga puluh minit.

Menurut perkiraan anda, pukul berapa kapal terbang berlepas?

Dua jam lagi.

Saya jamin, tidak ada seorang pun yang mahu duduk di dekatnya.

Sahabat seperjalanan ini sebetulnya mempunyai pilihan yang lain. Dia boleh sahaja menerima penundaan itu dan menggunakan waktunya dengan baik.

Perbezaan sikap kami hari itu ialah tingkah laku kami. Saya tidak tahu apa akibat yang harus ditanggung eksekutif itu akibat kemarahannya, namun yang pasti saya tahu bahawa dia tidak menyelesaikan halnya dengan positif, kerana dia membiarkan keadaan sekitarnya mengendalikan sikapnya.

Saya memikirkan hal-hal positif yang dapat saya lakukan. Bagaimana saya dapat mengubah situati itu?Saya pergi dan makan - sandwich ayam bakar dan orange juice. Saya pergi ke kedai buku dan membeli sebuah buku, Enthusiasm Makes the Difference karya Norman Vincent Peale. Membaca satu bab selama satu jam di lapangan terbang itu. Kemudian saya melakukan sesuatu yang istimewa. Saya percaya bahawa setiap kali saya menahan diri terhadap sesuatu yang tidak nyaman, saya selalu tertanya-tanya dalam hati mencari sesuatu yang sederhana yang dapat saya lakukan untuk membawa kegembiraan dalam hidup saya. Saya suka popcorn.Saya pergi dan membeli sebungkus popcorn.

Kemudian saya juga melakukan sesuatu yang jauh lebih istimewa. Saya menelefon ibu saya. Setelah bercakap selama lima belas minit, saya sudah lupa tentang penerbangan yang terlambat itu. Bahkan hal itu tak menjadi masalah.

Jika anda dapat membayangkan ketika saya kembali ke pintu berlepas, saya tersenyum dan bernyanyi-nyanyi kecil. Saya sudah makan, membaca bab satu buku yang sangat bagus, menikmati popcorn, dan berborak dengan ibu saya. Ketika saya kembali ke pintu terminal, saya melihat para penumpang sedang menunggu penerbangan, dan beberapa dari mereka kelihatan "beracun". Saya sungguh percaya bahawa jika sikap yang beracun itu menular, selang beberapa saat, mungkin akan mempengaruhi sikap saya.

Saya melihat sekeliling, memilih tempat duduk, dan dekat dengan seorang lelaki. Saya duduk di sana sambil menikmati popcorn, memikirkan urusan saya sendiri. Lelaki yang duduk di sebelah memandang saya dan berkata, "Mengapa awak begitu bahagia?Apakah awak tidak tahu kita sudah menunggu di sini selama satu setengah jam? Kita perlu menunggu setengah jam lagi untuk berlepas"

Saya menjawab "Saya mempunyai pilihan dan saya memilih untuk bersikap positif"

Dia bertanya "Positif terhadap apa?"

Saya memandangnya dan berkata, "Izinkan saya memberikan awak 3 alasan. Penerbangan ini ditunda kerana ada masalah pada kapal terbang, keadaan cuaca, atau masalah juruterbangnya. Sekiranya ketiga senario ini benar, saya selesa duduk di sini dan bercerita dengan awak. Lebih baik saya berada di sini dan berharap dapat sampai ke tujuan daripada saya sampai di tujuan tapi berharap masih di sini"

Dia memandang saya, tersenyum dan berkata " Awak betul. Kalau begitu, awak tak keberatan kalau popcorn itu kita makan bersama-sama?"

*********

Apakah yang akan anda ambil? Sikap positif atau negatif? Pilihan itu kelihatan sangat sederhana,kan? Masalahnya, kita sering lupa bahawa kita mempunyai pilihan. Itulah salah satu kunci utama untuk membuka pintu kejayaan. Dalam hidup - latih kekuatan kita untuk memilih sikap dan pendekatan anda terhadap dugaan hidup. Baik secara sedar atau pun tidak, kita menentukan pilihan dalam seluruh hidup kita. Kita memilih bila kita bangun tidur, apa yang kita pakai, apa yang kita makan, ke mana kita akan pergi, dan bila kita akan pulang. Kebanyakan dari sikap sederhana ini kita ambil secara tidak sedar.

Kita seharusnya memilih sikap secara bijaksana kerana sikap menentukan bagaimana kita bertindak terhadap pelbagai rintangan yang akan kita hadapi. Pahit atau manis?Itu adalah pilihan kita! :)

P/s : Attitude is Everything by Keith Harrel

Thursday, 26 November 2009

Pengorbanan~Selamat Hari Raya :)

Alhamdulillah, sekali lagi kita masih bernafas di dunia ini untuk menyambut satu lagi hari kemenangan umat Islam, yang juga merupakan hari untuk mengingati pengorbanan terulung oleh dua nabi yang terulung - Hari Raya AidilAdha @ Hari Raya Haji @ Hari Raya Korban.

Selamat Hari Raya untuk semua umat Islam :)

Hari ni supposedly I have to go to KKN activities kat kampung. Tapi saya tak pegi sbb saya nak pegi makan2 kat Puri Alpina malam ni. Nak makan sup tulang lagi..:)

Dalam sebulan ni, saya rasa dah 3 kali orang2 besar datang melawat pelajar kat Bandung ni. Saya suka sebab boleh makan best2 kat hotel.hihi. Walaupun saya makan sikit je, tapi yang penting dapat makan sesuatu yang lain daripada yang kat kedai2 sekitar jatinangor ni.

Hujung bulan Oktober yang lepas, Datu Shabery Cheek ( Menteri Belia dan Sukan) datang Jatinangor bersama rakan2 yang juga ahli2 DUN dari beberapa negeri, melawat pelajar kat Bandung. Untuk program Rakan Muda. Yang ni saya ponteng KKN jugak n join makan lunch kat hotel tempat program tu dibuat. Hari ni jugak 1st time jumpa abah naqi. Hehe selingan je :p

Lepas tu last week, bertempat di Hotel Hilton, Bandung, ponteng KKN jugak sebab nak join dinner dengan Tan Sri Muhyiddin Yassin (Timbalan Perdana Menteri Malaysia). Thanx to Rozi sebab ajak jadi AJK hadiah, walaupun kerja saya sgtlah sikit kalau nak dibandingkan dgn yang lain, nisbah 1:100 kot. Saya happy sebab dapat ponteng KKN.hihi. And malam tu, saya n kwn2 saya dapat makan best2, n menang cabutan bertuah. Tapi tak sehebat orang yang dapat tiket kapal terbang free lah.huhu. Gambar dengan Tan Sri kat camera kawan, so tak dapat upload lagi.

Lepas tu semalam dan hari ni, kami pelajar2 kat UNPAD Bandung, ditemani oleh Bekas MB Perlis, Dato Seri Shahidan Kassim, dan bekas mufti Perlis, Dr.Mohd Asri Zainul Abidin untuk sama2 sambut Hari Raya Haji kat sini. First time dapat dengar ceramah Ustaz Asri secara live, sebelum ni tengok video je. Pagi tadi sembahyang raya sama2 kat laman masjid fakulti Kedokteran UNPAD. Lepas tu dengar khutbah dari Ustaz Asri, and dapat duit raya Rp100,000 seorang dari Dato Seri Shahidan Kassim. Hehehe. Tak pasal2 dapat duit raya, banyak pulak tu.

Dorang baik sangat, datang untuk menggembirakan pelajar2 Malaysia di perantauan yang tak dapat balik raya. Tapi, meninggalkan keluarga pada hari yang bahagia macam ni. Pengorbanan kan:)

Kadang-kadang saya kesian tengok orang yang famous macam Dr Asri. Berkhutbah pun orang nak amek gambar dan video. Sebenarnya tadi saya rasa annoying bila tengok ramai sangat orang yang capture gambar, waktu orang tengah solat, waktu tengah dengar khutbah. Datang dekat2 dengan camera besar untuk amek video setiap orang yang mendengar khutbah. Huhu don't they think they are disturbing our concentration untuk mendengar sesuatu yang baik? Semalam waktu kat masjid, waktu ucapan dari Dato Seri dan Dr Asri, dari sana sini ada camera flash. Tak kurang juga pendengar2 ceramah yang busy amek2 gambar sesama sendiri. Entahla saya cuma merasakan itu adalah satu perbuatan yang inappropriate. Dalam masjid ok. Rumah Allah. Kalau pun nak ambil gambar kenang-kenangan, sekali dua kali capture dah cukup kot. Satu rakaman video yang letak statik kat satu tempat pun cukup kot. Takde lah ganggu concentration orang dengar ceramah. Tak tahu lah kalau orang lain tak terganggu. My eyes ada silau problem, saya sgt terganggu, tapi tak bermaksud saya selfish kan. Kalau pun saya tak ada masalah silau, mungkin saya tetap tak boleh concentrate.

Ok lah saya tak nak cerita panjang2 pasal tu, relax2.hehe. Pagi tadi, lepas sembahyang raya, me and budak2 Pedca bertolak ke Alpina, nak tengok orang sembelih lembu and kambing. Ini first time saya dapat tengok. Selama ni, saya cuma dapat tengok lembu2 yang bakal dikorban je, tapi part sembelih tak dapat tengok, tiba2 dah sampai ke part melapah2.huhu. Jadi hari ni berbekalkan semangat waja, kami pun rebut tempat depan2 untuk tengok pengorbanan 4 ekor lembu dan 13 ekor kambing. hehehe. Dapat tengok hampir semua. Disembelih oleh pelajar2 4th year lelaki, iaitu from my batch. Ok lah tak nak cerita panjang2, jom tengok gambar2 tadi.


yang berbaju merah : Dato' Seri Shahidan Kassim.
Yang gadis bertudung itu Zahidah.heheh.

yang ini gambar naqi sedang menyembelih kambing. first timer.

lagi satu..

lembu yang terkorban..

Malam ni, kalau rajin, dan kalau tak hujan, nak pegi makan2 daging korban pagi tadi kat Alpina. Best2. Tapi perut saya bukan muat pun makan banyak2 sekaligus.huhu.

Sekali lagi, SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA untuk semua umat Islam yang menyambutnya. Semoga apa jua pengorbanan yang baik yang kita lakukan akan mendapat ganjaran yang baik dari Allah s.w.t. Amin :)

Sunday, 22 November 2009

nak jadi orang yang baik :)

saya teringin nak baca blog doktor2.. as a preparation for my co-assistant year next year..tapi setakat ni tak jumpa..kalau ada pun yang budak2 baru masuk hospital punya..tapi itu juga sgt membantu sebenarnya :))

saya teringin jugak nak buat laser treatment untuk my eyes..dan saya tahu saya WAJIB buat..Doakan saya dapat kumpul duit banyak2 untuk tujuan itu.. My astigmatisme is killing me. Sekarang ni dah lebih 250+ for both eyes..sangat sakit ok (terutama kalau org capture2 gmbr mlm2, i can't stand the flash anymore. begitu juga dgn cahaya lampu from cars on the road waktu malam)..

saya mahu berubah jadi orang yang baik dan selalu bersyukur..
tiba2 perasaan ni datang..

yang penting, saya nak jadi wanita yang baik.. insyaAllah.. Amin..

Thursday, 19 November 2009

Tak tau nak buat tajuk apa..

Malam ni saya tergerak untuk post sesuatu.. Walaupun my learning issue untuk esok - Chronic Pancreatitis belum baca apa pun.hehe. Sungguh berani mati tak baca langsung. Takpe sempat2 :p

Saya nak tulis pasal adik saya sebenarnya. Si kecik yang sangat merisaukan saya. She is the youngest sister of mine. She was born on the 23rd of September 2000. Y2K generation. Nama pun Y2K generation, perangai pun seangkatan.. I hope she's not reading this post. Adik saya ni lahir 8 tahun setelah saya n adik beradik saya yg lain ingatkan mak tak nak pregnant lagi. Waktu tu adik yg 2nd bongsu - Ain dah umur 8 tahun. Kami bajet mak tak nak pregnant lagi la sebab ktorang semuanya lahir jarak 2 tahun, kecuali me n my elder sister which is 1 year.

Apalagi kami semua sangat excited dgn kelahiran dia. Tapi sometimes kami treat dia mcm orang dewasa sebab kami semua pun dah besar. I think, kami sangat manjakan dia dan selalu jugak marah dia.

Tapi, satu benda yang saya takut dgn dia, dia sangat addicted dengan TV, computer games, internet games dan yg seangkatan dengannya. Saya perasan sejak dia umur 4 tahun, waktu tu saya kat KTT, dia dah start main computer games. Ckp la games apa yg ada kat computer tu, semua dia pernah try.Tak sume kot, tp sume games yg ada kat computer kt rumah tu lah. The SIMS, Insaniquarium, diner dash, pizza frenzy, plant tycoon, bla bla bla (cuma tersebut beberapa nama) yg saya sendiri tak tau pun dia tahu main. Pernah sekali saya baru nak berjinak2 main insaniquariun, dia tgk saya main, lepas tu dia ckp, kalau dia, dia tak main cmtu. dia buat cmni bla bla bla supaya cpt dpt duit. Dalam diam saya cuba la main ikut strategi dia tu, pastu mmg betulla saya dpt duit cpt n dpt naik the next level. Itu waktu dia 4-5 tahun.

Then waktu zaman friendster, dia pun ada friendster. Sungguh2 nak mintak buatkan friendster. My siblings yg lain sume mmg selalunya tak nak layan dia, tapi dia akan mintak mintak dan mintak berulang2 kali sampai kami pun tak larat nak layan, so terpaksa buatkan sebab malas nak layan dia merengek2.heheh. Serius. Kitorang bajet tak lama lagi dia bosan lah tu. Memang lama2 dia bosan laa. Tp still balas2 komen kalo orang komen dia. But of course la kami selalu tgk friendster dia. Takde lah dia komen n kwn2 dgn orang tak betul kan. Kami tau password dia etc. Saya pernah komen kat dia tanya password, dia dgn innocent nya reply kat komen yg terang2an boleh dibaca semua orang, bgtau password dia.isk.

Sekarang zaman facebook, macam biasa, bila kakak2 dia ada facebook, dia pun nak ada jugak. In fact, dia lebih dulu ada facebook daripada saya, ini adalah pengaruh kakak saya,hehe :p (owh anak jiran saya pun semua yg umur 7,8,9 tahun semua dah ada facebook.isk budak2 zaman sekarang :p) Paling merisaukan adalah games yg sgt byk kat fb ni. Saya tgk orang yg umur saya pun addicted dgn games macam pet society etc (saya tak tau sbb saya kurang main games..mai pet society n gangster battle je.heheh).. apatah lagi adikku yang kecil ini. Dia saaangatt suka main pet, lagi..game yang pakai2 kan baju kat patung tu. xtau game apa tapi hari tu balik rumah selalu tgk dia main benda tu.

One thing lagi, dia pandai cari video cerita hantu n upin ipin kat Youtube. Hari tu saya beli dvd upin ipin kat kedai sebelah mulya abadi utk bagi dia tgk. Pastu boleh plak dia tak hairan langsung, dia ckp 'izzaidah pun ada' (dia gelarkan diri sia izzaidah),pastu tiba2 dia bukak video upin ipin kat computer. Saya tanya la, dia simpan ke video tu, ada semua episode ke.. pastu dia ckp itu dari youtube, die baru search tadi. huhu.

Saya tak tau maybe byk lagi yang saya termissed nak cerita pasal adik saya ni, saya kurang ingat benda2 ni berbanding kakak saya yang ingat lagi banyak. Oh lagi satu, dia ni dah pandai guna software utk edit2 gmbar yang saya pun tak reti sangat lagi nak guna. Contohnya Photoscape. Korang pernah guna tak software tu? Itu yang saya ada kat laptop ni, tak tau apa lagi yang ada kat computer rumah tu. Yang kami adik beradik pelik, tak de siapa pun yang ajar dia guna software tu, maybe dia nampak my sister edit2 gmbr. But still, kalo just tengok sekilas pandang, saya sendiri tak reti nak buat. Nak save kat mane, nak bawak gmbr tu ke sini ke situ, then nak crop situ sini. Tapi tiba2 dah banyak gmbr yg dia edit, siap ada folder nama dia lagi untuk gambar2 yang dia edit. Saya tak tau lah kalo memang adik2 kawan saya pun mcm ni kan. Kalau ya, maybe saya takdelah risau lebih2 sangat.

Lepas tu, bukan saje edit, tibe2 dah ada gmbr di upload kat facebook dia. Memang la saya boleh gelak2 tgk apa yg dia buat, I'm happy having something to laugh at. Tambah2 sekarang ni byk perkara yg boleh mengundang stress, so mmg perlukan bahan untuk relax. hehehe. Tapi saya tetap risau tgk dia selalu main game kat facebook. Kalau dia tgh main, then we ask her to finish her homework, mesti ada je alasan dia. Most of the time "jap..jap" (ok ini mungkin ikut perangai saya.hehe). Lepas tu kalau mak or ayah dtg, n suruh buat homework or sembahyang, dia akan jawab "baru mau buat" or "baru mau sembahyang".

Kdg2 kitorang akan paksa2 sampai dia tak dpt bg alasan lg. Marah2 dia. Baru lah gerak nak buat homework, kalau weekend, dia dah siapkan homework dia hari jumaat, so sabtu n ahad tu mmg tak boleh marah la kalo dia main. Lagi, Astro pun dia rebut gak. Banyak la lagi. Selain facebook, dia jugak selalu pujuk saya and kakak saya supaya buatkan dia blog. Haha. Lawak tapi itulah hakikatnya. Entah berapa kali saya n kakak diasak2 untuk buatkan dia blog. Berapa banyak alasan yang kami reka supaya dia tak dapat cari sebab untuk buat blog. Kami kata blog ni perlu ada permission dari pihak berkuasa etc, saya pun tak ingat apa lagi alasan yang kami bagi sampai dia pun stop dari pujuk2 kami untuk buatkan dia blog,huhuh. penatt.

Tadi, saya tgk dia upload gmbr kat facebook. Mari kita lihat gambar2 yang die edit. Tapi yang tak tahan, dia edit gmbr my sister yang tak pakai tudung, pastu buat blurr, edit jadi sephia ke ape..or cartoon, then dia upload kat fb dia. isk isk. menjerit my sister. mmg la blurr tapi orang yang berfikiran waras still boleh nampak. mmg nak kne marah la budak ni. tunggu kak yah yg garang ni balik :p :p

ini patung amer/ kak wahidah dipakaikan tudung

ini cuma beberapa gmbr.. kat facebook dia ada lagi, tapi saya malas nak upload byk2. balik rumah nanti (yeaay bulan 12 balik rumah lagii) nak tgk folder dia tu dah banyak mana gmbr yg diedit.huhu.

dan ini adalah..gmbr adikku yang hitam sbb sgt suka main bwh panas mentari~

Ok itu lah cerita tentang adikku sayang yg sorang ni.. tujuan post ini bukan untuk memburuk2kan dia, tapi kalo ada siapa2 yang ada adik seumur dgn my sis ni, and boleh share pandangan, saya sgt menghargai.. we love her so much tapi apa yang boleh kami buat supaya dia tak terlalu ketinggalan dalam teknologi tapi tak juga terlalu advance.huhu. And yg penting, we want her to study sebab dia selalu bangga2 dia dapat nombor 1 dalam class. But baru2 ni, 1st time dia dapat no4. I hope she can learn from that.

Cukup lah ni, saya dah ngantok, petang tadi pegi kampung lagi ajar budak2 sekolah cara memberus gigi yang baik dan betul..penat..LI esok ye.. Kat bwh ni gmbr saya n adik2 saya waktu kecik. Curik dari album akak.heheh. Mari ketawa bersama2.huhu.

sis wahida, me, amer and ana

me and sis wahida

sis wahida, ana and ain


sis wahida.hehe


lihat la my kakak yang sangat manja dgn ayah itu

hehe i still remember this moment. selongkar2 almari mak semata2 nak cari tudung untuk pakai bergambar.. tak sangka tudung tu yang menarik minat saya.haha :p

saya yang mana satu?hehe.

ok lah bye.

p/s : mls nak edit apa2 ayat yg salah or ejaan slh..hehe.

Saturday, 14 November 2009

Persoalan hatiku..

1. Anda ada seorang kawan. Kawan anda ada kereta. Sometimes anda tumpang kereta kwn tu, and sebagai seorang yang tidak mengambil kesempatan, anda ingin menyumbangkan sedikit wang sebagai tanda terima kasih. Tapi, kawan anda pulak seorang yang tak mahu terlalu berkira. Situasi macam ni sebenarnya bagus atau tak?

2. Anda seorang yang tidak suka menyusahkan orang lain. Anda sanggup lakukan apa saja untuk memastikan anda tidak menyusahkan orang lain. Tapi, bagi orang lain, anda akan menyusahkan diri anda. Jadi mereka tak galakkan anda buat sesuatu yang menyusahkan anda demi untuk tidak menyusahkan mereka. Tapi.. bila anda ikut cakap mereka, anda memang akan menyusahkan orang yang lain pula. Kesudahannya anda merasa bersalah kerana menyusahkan orang lain pula. Apakah solution untuk perasaan ini?

3. Dalam persahabatan, anda seorang yang suka memberi dan tak suka berkira dan tak mengharapkan balasan. Tapi, anda tak senang jika menerima sesuatu yang diberi sebab merasakan 'ada sesuatu yang dihutang' terhadap orang lain. Adakah sikap ini adil untuk orang lain yang juga bersikap suka memberi dan tak suka berkira?

4. Sekali lagi, anda seorang yang suka memberi.Bila anda kerap memberi di awal persahabatan, ada teman anda yang terbiasa berada di situasi seorang penerima. Kadang2 menunggu anda memberi. Ataupun meminta-minta dengan nada gurauan yang mana anda tahu tujuannya adalah untuk anda memberi. Anda merasa dipergunakan. Adakah anda cuma bersikap 'berbuat baik untuk kepentingan peribadi' = berbuat baik hanya kepada yang berbuat baik dengan kita?

p/s : Cerita sebenar dirahsiakan.

Saturday, 7 November 2009

Di mana kau berada, kejayaan tak tiba dengan mudah..

I just came back from Desa Cihanyir. Akhirnya..berjaya melalui 4 minggu, which is SEPARUH!!

This weekend, di sana, rasanya minggu yang tak stress bagi saya. Sebabnya, tuan rumah dah membuka ruang yg lebih luas d rumah tu untuk kami. Ada tambahan sebuah bilik, and ruang tamu yang agak luas jugak, much more comfortable, ruang solat pun dah byk, tinggal pilih je. Skrg saya dapat rasakan perasaan orang2 yang dpt tempat penginapan yg best. Betapa tidak stressnya KKN mereka. Apalagi mereka yang ada kereta dan motor. Sungguh mereka tidak patut merasa stress,hehe.

My group pun dah start solat berjemaah. Alhamdulillah. Rasa bersalah plak tulis entry sebelum ni. Tapi xpelah, tak nak padam entry tu.hiiii. Minggu ni jugak first time saya balik sendirian. Jalan kaki dgn beg pakaian + laptop, naik turun 3 angkut + 1 ojeg. Betul2 rasa macam anak perantauan. Dengan suasana desa2 yg memang sangat kedesaan. Tapi pengalaman yang ini saya suka.

Saya cuma tak suka part bersosial yang keterlaluan..n buatkan saya bosan.huhu. Baik saya balik buat kerja yg banyak kat rumah ataupun study. I like PIKET (weekdays activity) sebab time tu je kot yang betul2 buat kerja.

Tadi, lawan futsal dengan ibu2 kat kampung tu. Siapa kalah didenda bayar sewa main kt gelanggang futsal tu. Ibu2 tu mcm dah slalu main, and practise, terror plak tu. Kami kalah 0-3.

Semalam nasib baik bwk laptop, banyak kerja yg dapat disiapkan, takde lah duduk saje2 mcm minggu2 sebelum ni. Pagi tadi pun dapat study dgn tenang, sbb pagi2, suasana sunyi, duduk menghadap kolam ikan n sawah tp xde padi sbb bukan musim. Dapat jugak la merasa suasana kampung yg tenang sbb takde bunyi bising kenderaan.

Tapi saya try tak nak excited lebih2. Sebab..as I said before, and berdasarkan pengalaman hidup saya.. bila kita terlalu happy, kita tak selalu dapat apa yg kita expect, tapi bila kita sedih and tak suka dgn something, selalunya in the end, kite takde lah dpt benda yg teruk sgt. And nak tahu tak, pagi semalam before pegi desa, janji dgn ahli group nak pegi desa jam 7 am, pagi tu jam 6 am, saya sempat menangis sebab tak nak pegi.huhu. betapa saya stress pada minggu2 sebelumya :(

Ok lah tu je nak merapu hari ni. Asyik crita psl diri sendiri je kan.hehehe :p ok bye.

p/s : nak letak gambar desa tapi mls lak nak transfer. Later k :)

Monday, 2 November 2009

Tujuh petanda kebahagiaan dunia..

Dari Ibnu Abbas ra, ada 7 petanda kebahagiaan dunia, iaitu :

  1. Qalbun syakirun atau hati yang selalu bersyukur
  2. Al azwaju shalihah, iaitu pasangan hidup yang soleh
  3. Al auladun abrar, iaitu anak yang soleh
  4. Albiatu sholihah, iaitu lingkungan yang kondusif untuk iman kita
  5. Al malul halal, atau harta yang halal
  6. Tafakur fi dien, atau semangat untuk memahami agama
  7. Umur yang barakah – ertinya umur yang semakin tua semakin soleh, yang setiap detiknya diisi dengan amal ibadah.
Sumber : Mutiara Hati

p/s : sgt nak update tapi busy.

Saturday, 24 October 2009

...




Tuesday, 20 October 2009

Mimpi + Arwah

DARIPADA Abu Hurairah, Rasulullah ada bersabda, bermaksud: “Apabila seorang mati, putuslah amalannya kecuali tiga perkara, (iaitu): Sedekah jariah, ilmu yang memberi faedah kepada orang lain atau anak yang salih yang berdoa untuknya.” – (Riwayat Muslim dan lain-lain termasuk Imam Ahmad. Mustika Hadis 3:312)

Malam tadi, mimpi arwah nenek yang dah meninggal 11 tahun lepas.. Dulu mula2 selalu jugak mimpi, tapi kali ni selepas bertahun2, tiba2 mimpi lagi.. Dalam mimpi tu, nenek tak kenal kami, i mean, anak2 dan cucu2nya. Saya jadi takut sebenarnya bila mimpikan orang yang dah takde sekian lama~

Biasanya, kalau saya bermimpi benda2 yang tak mengganggu fikiran saya sebelum tidur, pasti ada kejadian yang akan berlaku..yg berkaitan dengan mimpi tu.. Saya ingat BANYAK..banyak mimpi sebelum ni yang betul2 terjadi. Sejak umur saya 7 tahun, saya dah mengalami mimpi2 yang betul2 sama dengan realiti.. Selalunya buat saya terdiam bila benda tu betul2 berlaku..

Sebab tu mimpi tadi mengganggu saya..

Saya sms mak,

Mak jawab, biasalah tu mimpi orang yang sudah tiada, Yah sedekah lah al-Fatihah untuk nenek.

Sebenarnya lagi, saya selalu terfikir satu benda.. Mungkin sebab ilmu saya tak cukup lagi..kalau saya sedekahkan Al-Fatihah, adakah ia akan memberi manfaat pada arwah? (merujuk kepada hadith kat atas)

Setiap kali ada seseorang yang meninggal dunia, kita selalu disarankan agar sedekahkan Al-fatihah. Saya tak tahu tujuannya, tapi saya assume ia adalah untuk arwah, dan jugak peringatan untuk kita orang2 yang masih hidup..

Thursday, 15 October 2009

Menjolok sarang tebuan..

Saya kurang faham dengan motif orang2 yang bercakap dengan nada provokasi dan ayat tu diulang2 berkali2, seolah2 orang2 sekeliling semuanya ada masalah pendengaran sampai perlu ulang2 banyak kali.

Ceritanya, tadi saya bertapa di kedai buku Tisera sorang2, tgh seronok baca buku, saya dgr satu slot kat rancangan radio di kedai tu.. orang yang bercakap tu, dari cara dia bercakap, saya gambarkan seperti perangai seorang lelaki yang kurang tulen, yg suka bergosip dan bergurau dalam cara yg bertujuan ingin orang lain gelak, tapi dia sakitkan hati orang yang diguraukan itu. (Perangai lebih kurang mcm ni la, saya pasti semua orang pernah bertemu dengan orang mcm ni)

Sebenarnya, isi cerita tu hanya satu.. iaitu "seorang lelaki warga Malaysia ditahan di bandara selepas didapati bersalah menyeludup narkoba di dalam kasut" - translationnya : bandara = airport, narkoba = dadah.

Tapi, cara penyampaian orang ni, saya tak tau nak describe mcmana..kalau orang sabah cakap "bikin panas, sabar jak la.."

Nada sinis, bayangkan 5 minit untuk cerita sependek tu. Saya tak tau berapa kali dia mention "lelaki rakyat Malaysia" kat situ, saya tak faham kenapa dia perlu ulang sebanyak itu..lepas tu dalam nada yg sangat menyindir dia cakap "heh, nggak ada tempat lain kali, di sepatu yang busuk juga mau disimpan"pastu gelak2..lebih kurang mcm tu lah..

Iklan2 selepas tu saya dah biasa dengar.."Sayangilah & peliharalah Batik kerana ianya milik asli negara Indonesia".."Jagalah warisan kita, tanpa kita menjaganya kelak ia akan dicuri"..

Saya tulis ni bukan nak hangatkan suasana..just nak menggambarkan perangai orang yg gemar menjolok sarang tebuan. Tebuan tak kacau dia, tapi dia buat bising kat luar, tebuan tak layan, dia jolok sarang tu.. Mari wahai tebuan2 semua, kita teruskan tidak melayan..

p/s: Kalau saya dapat tajuk thesis pilihan pertama, I have to jolok sarang tebuan untuk dapatkan madu asli..hiiii~

Tuesday, 13 October 2009

//Entry tanpa tajuk//

Pagi tadi saya habiskan masa setengah jam buat arca. Tanpa perancangan, tiba2 kena ikut pertandingan tu. So kerja separuh hati, macam biasa kerja last minute. hehe. Saya rasa kelakar. Mula2 I was planning to make a keris, tapi bahan cukup utk buat kepala keris je. Amek gmbr, then i sent it to naqi, but he couldn't recognize it.Tukar-tukar-dan-tukar. Last2 jadi kepala ayam yang ada encephalitis. hihihiii..Saya amek gmbr mms and i sent it to naqi, and as predicted, saya digelakkan. Saya harap saya tak kne marah oleh encik ketua..kikiki..bye2!

Friday, 9 October 2009

Kesenangan tak datang bergolek

Kata mak saya, lebih kurang macam ni bunyinya :

"Mak tengok hidup orang susah kat Bersamamu TV3 tu selalunya tak ada perasaan. Bukan tak kesian, tapi.. semua tu mak dah pernah rasa dulu, kadang2 lebih teruk dari semua yang ada kat TV tu.. Tapi, semua orang boleh lari dari masalah tu kalau rajin berusaha dari bawah.."

Itu kata mak saya.

Sewaktu dalam penerbangan pulang dari Kota Kinabalu-Jakarta baru2 ni, saya dapat seat kat sebelah seseorang yang agak mengagumkan saya. Saya jarang kagum dengan orang, saya jarang puji orang. So kalau saya puji orang tu, memang saya betul2 ikhlas dari hati yang bersih la.hehe.

Beliau seorang rakyat Indonesia yang pernah hidup susah, ibubapa tak bekerja. Beliau berbangsa Cina. As we all know, rakyat berbangsa Cina di sini tak sebertuah rakyat berbangsa Cina di Malaysia, mereka tak dibenarkan menggunakan bahasa mereka secara bebas di sini. Banyak lagi diskriminasi. Tapi, berbekalkan semangat ingin keluar dari belenggu kemiskinan, beliau berusaha yang SANGAT GIGIH bagi saya.

Beliau bekerja sambil belajar. Belajar di BIDANG KEDOKTORAN!! Bayangkan kawan2, bekerja sambil belajar, medic?? Kita dapat scholarship setiap bulan RM800 pun masih ada yang tak cukup. Beliau? Bayangkan macammana beliau bayar yuran pengajian dlm bidang ni. Mungkin dulu tak mahal macam sekarang, tapi still, usaha yang sangat..luarbiasa kan?

Beliau graduate dan menjadi doctor pada tahun 1979 (saya excited sebab kagum,so saya tanya banyak2, siap tgk card2 dlm dompet dia :p dia yang tunjuk la tapi). Lepas tu, dia bekerja sebagai doktor dan sambil bekerja, beliau ambil degree dalam bidang Ekonomi (sebab waktu belajar medic dulu, beliau berjinak2 dengan business dan belajar selok belok menguruskan ekonomi). Lepas tu beliau sambung nak jadi Specialist.

Sekarang? Beliau adalah seorang Cosmetologist dan Economist. Beliau mempunyai sebuah bank. Dia kata Bank kat Indonesia ni boleh bahagi pada tiga kategori: General, Rural and Syariah. Bank die ni yang 2nd tu : Rural bank. So, as he said to me, pagi2 dia seorang doctor, petang2 dia ahli ekonomi.

Saya cuma tulis latarbelakang pengajian dia, sebab yang cerita2 lain saya anggap itu sebagai ilmu kepada saya untuk jadi seorang bakal doktor InsyaALLAH. Tujuan saya? Untuk saya dan sesiapa yang mahu, supaya tak mudah leka dengan kesenangan yang kita ada sekarang,sampaikan perkara2 kecik pun kita anggap berat.

Bayangkan beratnya pengorbanan orang2 yang lebih dulu dari kita, ibu bapa kita, mereka bersusah-payah untuk memastikan kita dapat apa yang perlu secukupnya. Tapi kita?

Ingat, ada orang lain yang lebih susah dari kita. Mungkin boleh buat kita menangis insaf bila mereka dihadapkan di hadapan kita.

Program KKN?? Mungkin itu baru 1/100 dari kesusahan orang2 dahulu. Setakat ni saya tak rasa apa2, maksud saya, saya tak rasa susah or tak terbayang kepenatan itu, entah lah nanti macammana. Saya pohon bantuan dari Allah supaya saya sentiasa berada dalam kondisi hati seperti ini. AMIN. Chaiyok kawan2!! InsyaAllah semua boleh lepas bulan2 akan datang ni dengan aman dan tenang, insyaAllah.

"Ya Tuhanku,berilah aku petunjuk supaya tetap mensyukuri nikmatMu yang Engkau anugerahkan kepadaku dan kepada ibu bapakku.Dan supaya aku dapat berbuat amal saleh yang Engkau redhai. Dan masukkanlah aku dengan rahmat-Mu ke dalam golongan hamba-hambaMu yang saleh" QS An-Nam 27:19

Thursday, 8 October 2009

Gambar-gambar our kelinci


Rabbit betina sedang relax. Dia sgt happy sebab dapat duduk cage besar sekor2.
'click kat gambar utk gambar yg lebih besar-malas nk upload byk2..so compile sekaligus.hehe'



Gambar atas kiri : Cage terpaksa ditutup sebab sekarang musim hujan, takut anak2 rabbit sejuk dan masuk angin lalu kembung perut dan dirrhea. Saya sgt takut rabbit dirrhea, sebab most of our rabbits mati sebab kembung perut + dirrhea.huhu =(

Gambar bawah : Anak2 rabbit - yang ikut colour ibu semua betina, yang ikut color bapa, semua jantan. Saya belajar balik Mendelian laws. Ini F1 generation, saya nak dapatkan F2 generation plak lepas ni, insyaAllah,heee.



Ni gmbar semua : Ibu, ayah dan anak2 2nd generation. Anak2 pun dah besar. Hari tu tengok kat malaysia, seekor anak besar cmni spesies same harga rm60-rm70. Mahalnye. huhu. Nak bela tapi mcm tak sampai hati bila tgk harga cmtu. Last2 beli species biasa je.


Ni semua anak2. Susah nak capture gmbr sekor2 sebab dorang asyik berkepit ramai2. Saya perasan yang kaler hitam putih tu, semua 1st generation and 2nd generation yang color camtu, dorang agak lembap..mungkin dapat gene yang kurang elok agaknye. Tengokla mulut dia, comot sangat kalo makan. Dia suka bersihkan diri tapi tak bersih2 pun. Yang lain sume pandai jaga kebersihan :)

p/s : KKN - Dapat Kabupaten Bandung, Kecamatan Cikancung, Desa Cihanyir. Tak google lagi. Hope tak jauh.huhu.

Wednesday, 7 October 2009

hari yang malang..

Tadi waktu tutorial, our doctor bagi sebungkus kerepek untuk kami makan.. warnanya hitam, rupa mcm cendawan.. saya dan beberapa orang pun makan la, nak jaga hati doctor kan..pastu kami cakap 'hmmm.sedap2' dgn innocent nya..

nama benda tu 'BEKICOT'..ada lukisan kartun 'siput babi'..

kami tanye doc ape benda tu, die kate siput.. saya dah menjerit dah sebab terkejut. Lepas tu gelak ramai2.. sebab kemungkinan besar benda tu adalah kerepek siput babi.

Kami nak confirmkan dgn doctor, tapi as usual, masalah communication = perbezaan antara bahasa Malaysia & Indonesia buatkan kami tak dapat conclusion. Saya pun salin kat atas kertas dgn niat nak search kat yahoo untuk cari image "BEKICOT" ni..

Jawapan yang saya jumpa : yesss..Bekicot is SIPUT BABI. Di Indonesia ini memang ada kerepek siput babi.waaaa..saya pun terpaksa menerima hakikat yang saya dah pernah makan siput babi. Setahu saya siput babi haram dimakan. huhuhuhu.

Saya akan ingat tarikh hari ni : 7 Oktober - hari saya makan siput babi.yuckss. Sungguh hari yang malang. Menyesal tak puasa hari ni, tapi apa boleh buat, nasi sudah menjadi bubur :(

Tuesday, 6 October 2009

Kepulangan Rabbit ~

Tadi me & naqi pegi pekan Cinunuk untuk ambil rabbit yang dah lebih 2 bulan ditinggalkan pada 'abang-baik-yang-sayangkan-binatang'. Nak upload gambar tapi ada problem, so later i'll update the gambar ok.

Mula2 sampai kat kedai bernama 'Wonderpets' tu, kami dah nampak si betina dan jantan yang dah jadi sangat besar daripada sebelumnya. Tapi si betina agak tak bersih. Tapi tak hairan la sbb betina memang agak tak tahu jaga kebersihan diri berbanding si Jantan.

Waktu hantar dulu - 5 ekor semuanya. Induknya si Betina dan si Jantan, campur anak 3 ekor. Tapi, dalam perut si Betina waktu tu ada anak jugak. Bila anak-anak 2nd generation tu lahir, jumlah yang abang-baik tu bagitau sangatlah buat kami terkejut. Sebelas (11) ekor!! Tapi, ibunya terpaksa beri perhatian pada anak2 barunya, menyebabkan anak2nya yang 1st generation tu tak dapat perhatian & susu ibu yang cukup, mereka sakit dan mati. huhuhu. (GUILTYYY ...)

Kesalahan saya : Tidak memisahkan Jantan & Betina sewaktu Betina baru lahirkan baby 1st generation nya. So mereka bebas melakukan apa sahaja lalu si Betina pun pregnant lagi.

Tapi, daripada 11 ekor anak 2nd generation, waktu mereka masih kecil, beberapa ekor telah dimakan tikus (ataupun anjing). Abang-baik tu bela sangat banyak binatang (ikan, hamster, segala jenis tikus yang saya tak kenal sgt species apa, iguana, musang, burung, ular etc). Kesudahannya, anak yang ada sekarang cuma 4 ekor. Tapi, kami tetap sangat happy sebab at least bertambah jugak 1 ekor. Dan, 4 ekor anak yang tinggal tu semuanya dah besar (umur lebih 2 bulan) dan comel2, berbulu tebal dan gebu, bercelak dan semuanya telinga jatuh. Warna dorang pun mcm biasa- berwarna warni. I mean, semua warna ada. Saya pun tak tau kenapa anak2 kali ini semuanya telinga jatuh. Takkan tukar species kot? Tak kisah la, yang penting comel.

Kali ni, saya dah tak nak lepaskan rabbit sesuka hati kat belakang rumah. Kami dah beli cage baru, so sekarang Betina duduk 1 cage, Jantan duduk 1 cage, dan anak2 yang dah bercerai susu pun duduk dalam 1 cage. So senang nak jaga dan saya harap tak ada orang yang cakap2 belakang atau cakap2 dalam hati tentang rabbit, macam dulu. Saya tahu sebab saya ada instinct yang kuat sejak kecil, walaupun tak semua saya cakap..Selalunya saya buat2 tak tau~

4 ekor anak ni 2 jantan dan 2 betina. Hope dorang tak mengalami kejutan akibat perubahan cuaca dan musim hujan sekarang.

Ohya, saya dah janji nak bagi 1 rabbit kat Ainul sebab hari tu Ainul kata nak beli rabbit. So, saya dah pilih seekor untuk dihadiahkan pada Ainul. Hope Ainul suka rabbit yang saya pilih.heee.Yang 3 ekor lagi, mungkin akan dijaga oleh Naqi after virus2 yang dijangka ada di rumahnya di cikuda itu dah hilang sepenuhnya :p (kalau betul la ada virus)

Abang-baik-yang-sayangkan-binatang tu cakap, last week dia dah start campurkan si Jantan & Betina, so kemungkinan besar sekarang si Betina pregnant lagi. Kalau pregnant, baguslah, tapi kalau tak pregnant pun, saya suka jugak sebab saya nak rehatkan si betina. Kesian dia.huhu. Macam stress semacam je :(

1 plan lagi, nak kurangkan bagi kangkung kat dorang, nak bagi pellet je banyak.

Ada kawan saya cadangkan buat thesis : kandungan cholesterol dalam daging rabbit. Tapi... macam tak sampai hati laa.hehe.

Harapan :

1.Saya harap saya dapat curi2 masa jaga rabbit. My fourth year ni mcm agak
takde-lah-busy-sangat-tapi-saya-belum-dapat-study-yang-betul-betul-study.

2.Maafkan saya kalau saya ada buat siapa2 terasa sepanjang membela rabbit. Saya budak baru belajar.

Monday, 5 October 2009

Selamat Pengantin Baru! (^_^)

Jumaat-Ahad yg lepas, one of my best friends dari Smesh, the cutest friend of mine dah selamat bergelar pengantin baru. Tahniah JUJU!!!! Sedih sebab tuntutan belajar di sini menyebabkan saya tak dapat hadir. I'm sorry Juju.. Ni antara gambar2 yg sempat saya kidnap dari facebook cousin Juju.hehehe.


Congratulation again ju! (^_^)

Friday, 2 October 2009

Takdir Allah.. tiada kuasa mampu menghalangNya

5 tahun yang lalu, waktu saya masih di Sepang, dan belum tau tempat untuk buat medical degree. Saya ingat lagi, seorang sahabat lama tanya saya,

"nanti sambung study kat mana?"

Saya jawab..
"belum tahu lagi, di antara India & Indonesia, depends on A level results"...dan ada tambahan di hujung msg, "tapi harap bukan Indonesia, sebab banyak gempa bumi and bencana alam lately..takut"..lebih kurang begitu sms saya.

Jawapan sahabat saya..
"Jangan fikir macam tu. Di mana pun kita berada, kita tak boleh lari kalau itu sudah kehendak Allah. Kat mana2 pun boleh jadi gempa bumi dan bencana alam, sebab Allah Maha Berkuasa. Kita duduk di sini rasa selamat dan lari ke sana ke mari, kalau masa kematian itu datang, maka ia tetap akan datang.."

Saya insaf..

Lepas baca msg tu, saya terus dapat semangat luar biasa. Kita manusia, sentiasa lalai dan perlu ada yang mengingatkan walaupun perkara itu perkara ringan. Thanx to my friend, sebab dari msg dia lah, saya masih teguh berada di sini. Kita hanya merancang, tapi Allah yang menentukan.

Ya Allah, lindungilah hamba-hambaMu ini..Amin ya rabbal Aalamin..

Saturday, 19 September 2009

Selamat Hari Raya!! :)

Alhamdulillah, selamat sampai ke destinasi pada malam raya :)

Nak cerita sikit, dalam flight Jakarta-KK tadi, saya dapat seat sorang2 je. 2 tempat kat sebelah takde orang. Usually saya malas nak berborak2 dgn orang sebelah saya. Tapi tadi, ada sorang budak lelaki yang duduk kat another 3 seats kat sebelah tu peramah sangat.

Dia start tegur saya pastu ajak2 saya makan ayam kfc die. Saya tak amek la. Pastu saya cakap saya nak beli air untuk bukak pose sbb dah lama waktu berbuka tapi saya tak minum2 lagi sbb orang air asia tu cakap tak boleh bawak air + food dari luar, tapi takde pun nak beri keutamaan kat orang yang berpuasa. huhu. Tiba2 budak lelaki ni bawak kuar rp100k dia and panggil akak pramugari tu and mintak air. Saya cakap saya nak 'pulpy orange' kat dlm buku tu. Dia pun tolong mintakkan. Saya happy la sbb siyes saya tgh dehydrated. Pastu saya kuarkan 15k saya nak bayar balik. Tapi dia kata tak payah sbb dia belanja. Saya ckp la kenapa nak belanja plak. Dia jwb balik, sebab itu duit dia, kalau duit ayah dia, mmg dia suruh bayar balik.

Tak lama lepas tu, saya nampak dia keluarkan kotak chess. Saya tanya dia, pandai main ke. Dia cakap pandai. Saya ajak la dia main sebab saya pun bosan. Dia jwb "ok". Saya pun susun la buah2 catur tu. Tiba2 time saya tgh susun2, dia cakap, sebenarnya dia tak pandai main. Dia tipu je. habis tu saya tanya, kenapa beli and bawak kalau tak pandai main, pastu dia ckp sbb dpt free. Pastu dia cakap, takpe la, nak main je. Saya kata OK. Dia pun main. Saya jalan. Dia jalan. Tapi dia jalan kan pawn tu macam main dam. Saya dah agak dah budak ni mesti ingat ni main dam.

Sepanjang perjalanan tu, asyik layan budak ni je. Ye dia memang seorang budak kecik. Mcm umur adik bongsu saya tapi dia sangat peramah and tak tau malu. Tapi dia banyak sangat tolong saya dari awal sampai la ke terminal. Bila saya dah nak pergi, dia asyik cakap "bye kak". Banyak kali plak tu, pastu dia salam tangan saya siap cium tangan lagi. Dia buat saya macam dia tak pernah merasa ada kakak.

Tapi sekarang saya dah tak ingat pun muka budak tu.hehehe. Saya memang mcm ni. Susah sangat nak ingat muka orang, sbb tu kdg2 orang ckp saya sombong.

Ok lah, saya dah nak tido. Cerita selingan je.Alhamdulillah, perjalanan hari ni semuanya lancar. Terima Kasih Allah atas kurniaan kesihatan dan kesempatan berada di bulan yang penuh rahmat, ramadhan yang lalu. Dan Syawal yang akan datang.

Selamat Hari Raya, Maaf Zahir dan Batin.

Friday, 18 September 2009

Ingat lima perkara :)

Jam 3.45pm,
Jatinangor

Salam..

Saya belum pulang~
Kawasan PEDCA dah jadi sunyi dan sepi..
Alhamdulillah, tahun ni Allah bagi kemudahan utk balik raya dgn family,
Semoga perjalanan esok hari berjalan lancar, Amin..

Since 2 hari lepas, saya dpt demam + selsema, penyakit yg paling ingin saya hindari waktu2 sekarang dan sepanjang masa.. sejak kecik, penyakit ni lah yg selalu dtg kat saya, more frequent when i was young, tp skrg dah makin jarang, but still, dlm setahun ada la 3,4 kali. Adik2 saya pun ada jugak yg mcm saya, slalu dpt selsema..

Skrg ni, saya baru masuk respiratory system, and dlm system ni, saya rasa ada 1 benda yg asyik diulang2 di telinga saya =
bahawa AIR itu adalah satu natural mucolytic yang sangat bagus.. (tahu kan mucolytic tu ape??) Saya mengaku, saya tahu kepentingan air. Seorang manusia memerlukan 2 liter air sehari untuk keseimbangan tubuh (air putih = tidak termasuk air oren, air ribena, coca cola etc), tapi sepanjang hidup saya, saya rasa tak pernah sehari pun saya pernah berjaya mencapai 2 liter tu. Lagi2 bulan puasa ni.

Doctor kat lab smlm cakap saya selsema sebab kurang minum air. Saya tak nafikan itu. Sebab saya memang kurang minum air lately. In fact, most of the time saya kurang minum air.Last2, saya jatuh sakit and rasa fragile sbb tak leh buat kerja, sembahyang pun tak khusyuk.

Mungkin bagi orang lain, selsema tu perkara biasa. Tapi, bagi saya, selsema lah penyakit yang paling saya tak tahan (selain period pain laa kan), saya tak tau knape. Sejak kecik, kalau saya selsema, saya tak suka keluar rumah, saya tak suka pegi class.. saya akan terbaring & air yg sgt banyak akan keluar tak henti2 dari hidung n mata saya. Involuntarily. Kalau kat asrama dulu, bila air yg tak henti2 keluar dari mata saya, cikgu2 ingat saya nangis, then usually saya akan terus dpt cuti sakit and pernah jugak saya dpt MC balik rumah.

Bercakap tentang AIR, dipendekkan cerita, saya rasa sgt fragile bile selsema ni dtg.. saya akan rasa sedih, rasa nak balik rumah, rasa down, smbhyg tak khusyuk etc.. saya pun cuba lah mencari2 motivasi untuk menguatkan hati.. tiba2 saya terjumpa hadith ni..


"Demam itu dari penguapan air neraka jahannam,
maka dinginkanlah dengan air"


Hadith riwayat Ahmad dari Ibnu Abbas

(Aku berlindung kepada Allah dari syaitan yang direjam)

Saya rasa diri sangat kerdil..sbb sgt lemah dan tak mampu hadapi penyakit paling common di dunia ni,huhu..itu baru wap air, belum setitik apinya lagi..

Setiap kali saya sakit, dan sepanjang masa sewaktu saya sihat, saya sedar satu perkara yang paling penting dalam hidup saya adalah KESIHATAN.. lebih penting dari wang ringgit. Kalau saya banyak duit,tapi saya sakit, saya tak boleh hidup dengan sempurna..kerja saya tak sempurna, makan minum saya tak sempurna.. tapi kalau saya tak ada duit, tapi saya sihat, at least saya boleh cari kerja untuk menyara hidup..

Saya doakan kesihatan yang berpanjangan buat ibu bapa saya, ahli keluarga saya.. sahabat2 saya, dan semua yang mengenali saya. Amin ya rabbal alamin :)

Terasa nak berkongsi lirik lagu Raihan, Demi Masa :

Demi masa sesungguhnya manusia kerugian
Melainkan yang beriman dan beramal sholeh
Demi masa sesungguhnya manusia kerugian
Melainkan nasehat kepada kebenaran dan kesabaran

Gunakan kesempatan yang masih diberi moga kita takkan menyesal
Masa usia kita jangan disiakan kerna ia takkan kembali

Ingat lima perkara sebelum lima perkara
Sihat sebelum sakit...
Muda sebelum tua...
Kaya sebelum miskin...
Lapang sebelum sempit...
Hidup sebelum mati ...

(Ingat lima perkara sebelum lima perkara)
(Ingat lima perkara sebelum lima perkara)

Sunday, 13 September 2009

Sedikit update..huhu

::malam 25 ramadhan::

Saya perasan ada anonymous tinggalkan comment suruh update tentang keadaan kat sini. So saya update lah sikit k,hehe. Saya dah tak subscribe internet padma bulan ni sebab saya kind of dah bosan dgn kehidupan ber'online' bila sepatutnya apa yg saya perlu buat adalah belajar. Tapi saya online skrg ni, how?hihi.


Saya cuba MENCUBA untuk merasakan PERASAAN hidup tanpa talian internet dpn mata (mcm waktu 1st year), dan saya rasa sedikit tenang kot setakat ni. Cuma agak ketinggalan la sbb tak bace news. Tapi bace news pun sometimes buat otak saya berfikir byk, dan buatkan otak saya terbiasa dgn perkara2 pelik dan jahat yg orang lain buat. Atau buatkan saya terlalu banyak meng'andai'kan itu dan ini tentang itu dan ini..berburuk sangka terhadap public figure bila media memanipulasikan itu dan ini..huhu.


Tapi pada masa yg same, sy tak nak jadi katak bwh tempurung. susah2~sigh~


Tentang keadaan kat sini, ayah/mak pun asyik tanya setiap kali ada berita pasal ISU2 SEMASA d sini. Sudah tentu ISU2 yg membimbangkan. Semua pun tau kan. Tapi sebagai orang yg menumpang, saya rase memang patut lah kitorang dinasihatkan untuk tak membuat sebarang provokasi. Tapi saya tak de rasa ape sgt pun dgn benda ni.. bagi saya tak ada apa yg perlu dibimbangkan dan diperbesarkan.


Saya n beberapa kwn saya ade gak terima message yg lebih kurang cam provoke2 gak bunyinye. Tapi since kami tau msg itu dari sape, n nak gaduh pun tak gune, so abaikan je lah.


Setakat ni keselamatan pelajar kat Bandung ni masih ok, saya tak pasti di tempat lain. Walaupun kat sini, ade gak disindir2 kat tepi jalan, kat notis2 yang ditampal, even kat iklan TV pun disindir jugak, tapi sebagai penumpang, terpakse la telan sume. Takpe lah, bak kata doctor anat-patho kat lab aritu, BUMI INI MILIK ALLAH, kite terima dorang, dorang terima kite, habis cerita.. tak senang, tapi boleh, insya-ALLAH :)


Tapi SANGAT RAMAI lagi orang yang baik2 dan tak ambil peduli pun tentang hal yg diperbesar2kan tu. Alhamdulillah :)


Ok lah, tutup cerita tu, saya janji nak buat tag yg kwn saya (mariati a.k.a pulai) suruh buat. Actually seingat saya banyak gak tag yg saya terlupa nak buat time busy exam hari tu. Sampai skrg saya tak buat2, sorryyy.. Lain kali tag lagi ye.hihi.


***ok selingan***

1) ambik award nie.. jangan malu2.. jangan segan2..

2) nyatakan tentang pemberi award nie..

Mariati binti Tiansin a.k.a Pulai

--> tak ingat exact date bila 1st time saya jumpa pulai, tapi yg pastinya antara 02 February 1999 hingga seminggu after tu sbb tu waktu Orientasi Pelajar Tingkatan 1 di smesh.


Lepas tu dpt 1 group utk persembahan minggu Orientasi, (group3), Pulai jadi tukang make-up, kira mcm make-up artist la. Tapi dia pakai brush yg org guna utk painting dan juga berus org guna utk basuh baju..Saya plak jadi tukang penonton n penyorak kepada filem yg asyik cut-cut tu.lepas tu kami nyanyi lagu "MENTERA SEMERAH PADI".hehe, saya blajar lagu M.Nasir ni dalam 2 hari je sbb terpakse, before ni tak pernah nyanyi pun. Saya bukan fhm sepatah pun lirik lagu tu waktu tu, yg paling saya ingat sampai skrg "alang2 menyeluk pekasam, biar sampai ke pangkal lengan" and "si jantan yg berkokok" pastu time nyanyi ayat 2nd tu, kami pun buat gaya tangan mcm ala2 ultraman n angkat sebelah kaki..


our group dpt no.1 mlm tu sbb prsmbahan lawak kot, ramai org gelak..


Then, dpt sekelas dgn Pulai (1 Alpha), duduk sebelah2, waaa..suddenly rasa rindu dgn kwn2 time form1 tu, i still remember all of them, selain Pulai, ada Izie, Puteri, Hidayah, Pijan, Shila, Farah Zuhaila, Khairinah, Munirah, Pae, Sejalinah and ??. Ok la saya rasa saya lupa sorg lagi. Seingat saya budak pompan ada 13 org waktu tu. Sorry bangat pade kwn yg saye terlupa tu..huhu :(


Form2 & form 3 dah tak sekelas dgn Pulai, form 4 &form 5 sekelas balik. hehe.


Pastu Matriks Labuan sekali, satu lecture hall (sains hayat waktu tu) lepas tu saya pindah KTT, terpisah di situ. sob2.


Tapi lepas tu, Pulai sambung study kat UPM, kitorang penah sambut Raya Haji bersama2 di perantauan dgn kwn2 lain yg tak balik Sabah. sob sob.. waktu tu kat KTT,heheh..tidur ramai2 dpn TV, pastu bangun2 trus plan kuar jalan2 pg mane tak ingat, shopping mall kat upm tu, naik taxi byr rm8, tak ingat la nama tempat tu.huhu. Yg saya ingat, saya buat tangan lilin kat situ byr rm15.hihi. Asyik ingat benda2 tak penting je.huuhu..


Itu kali terakhir jumpa pulai.


hehe, sorry terpanjang plak.

3) perasaan bila dapat award nie..

sudah tentu gembira..:))

4) tag

::my sister wahidah::


ok, siap menjawab tag. Rase mcm takde benda nak tulis, saya plan nak buat entry plg pendek,tapi bila dah start menulis, semua benda keluar mcm air mengalir. Ni pun dah byk control2 dah. Nak try kurangkan cakap benda2 tak perlu dan tak penting. Hehehe. Tu pun kalo berjaya.


Semalam saya ada terbaca satu ayat kat satu buku kompilasi hadith.. Saya rasa maksud ayat tu agak bermakna jugak, tentang "mengukur diri sendiri". Ayat tu berbunyi lebih kurang mcm ni :


"Lihatlah orang yang lebih bawah daripadamu, dan jangan melihat kepada orang yang lebih atas daripadamu, kerana yang demikian, lebih patut (menyebabkan) kamu tidak menganggap ringan akan nikmat Allah atasmu"

-Riwayat Ibnu Majah-


Dlm buku ni, die huraikan tentang orang2 yg selalu memandang orang2 kaya sehingga sering merasa tak cukup dan ingin lagi dan lagi. Sedangkan kita lupa memandang org2 yg kurang bernasib baik dari kita, hingga secara tak langsung tunjukkan yg kita tak bersyukur dgn apa yg Allah dah bagi kat kita.


Tapi bagi saya, huraian ni boleh dikembangkan lagi,kan? :) Tak cuma dari segi harta benda, kalo kite tgk sekeliling kite, actually byk yg boleh diaplikasikan dari ayat ni.


Ada org rasa muka tak handsome dan tak cantik,

Ada orang rasa diri tak pandai , tak cerdik,

Ada orang rasa kulit muka tak cantik,

Ada org rasa badan gemuk atau kurus,

Ada org rasa diri tak cukup bergaya,

Ada org rasa ingin dipuja dan dipuji,

Ada org, tak dpt kerja susah hati, dah dpt kerja byk complain itu ini,

Ada orang, depan rezeki kate, nak mkn itu, nk makan ini,

Pastu dah ada kereta ini, nak yg itu plak,

Dpt laptop ini, nak yg lebih canggih,

Dah ada handphone, asyik nak tukar2 walaupun sbnrnya mintak duit mak bapak..


Banyak lagi sbnrnya, kan kan.. saya nak list byk2 pun saya tak mampu, tapi itu semua betul2 terjadi kan tanpa kita sedari. Saya pun selalu jugak complain itu dan ini, rasa kulit dah gelap sampai tak nak kuar menghadap matahari, rasa tak cukup itu dan ini, sampai kdg2 terlupa yg Allah dah jadikan cukup sifat dan cukup segala2nya. Tak sepatutnya timbul rasa kekurangan benda2 yg remeh temeh. huhuhu. Astaghfirullah.


"Membicarakan nikmat Allah, itu namanya bersyukur. Dan meniggalkannya adalah kufur, dan orang yang tidak bersyukur akan nikmat yang sedikit, bererti tidak bersyukur akan yang banyak, dan orang yang tidak bersyukur kepada manusia berarti tidak bersyukur kepada ALLAH.."


-Hadith Riwayat Baihaqi-

Friday, 4 September 2009

Gempa Bumi di Fakultas Kedokteran Unpad

Sumber : website UNPAD (link)

Pada hari Rabu tanggal 2 September 2009, Fakultas Kedokteran Unpad turut merasakan gempa bumi berkekuatan 5,6 Skala Richter (7,3 Skala Richter di Tasikmalaya sebagai pusat gempa) pada pukul 14.55 WIB.

Seluruh kegiatan akademik di kampus Jatinangor sempat terganggu karena seluruh mahasiswa dan dosen berlari keluar dari gedung untuk mencari tempat yang cukup aman dari pengaruh gempa.

Para Wakil Dekan menghimbau para mahasiswa dan dosen untuk melanjutkan kegiatan akademik namun hal ini tidak terlaksana karena terdapat pemutusan aliran listrik.

Seluruh keluarga besar FK Unpad turut berbela sungkawa kepada seluruh korban bencana.




Thursday, 3 September 2009

Ojeg~

Setiap kali balik dari cuti, saya perasan harga ojeg mesti naik 1 ribu (rupiah).

Seingat saya,waktu first year saya pernah bayar ojeg dgn hrga 1 ribu,
lepas tu 2nd year dah jadi 2 ribu...
then,
3rd year, disebabkan harga minyak naik, pakcik ojeg naik kan jadi 3 ribu.

tapi, bila harga minyak turun balik, harga tu kekal mcm tu..

Masuk 4th year ni,

1st ojeg ; from jatos to pedca - saya n fiza bagi 3 ribu, tapi pakcik2 tu mintak 4 ribu. reason nya : sebab hari tu hari Ahad. (???)

2nd ojeg ; hari khamis - jatos to pedca - saya bagi 3 ribu, pakcik tu mintak 4 ribu. Saya tak tanye plak reason pakcik tu.. takkan die nak jwb sbb hari ni hari khamis kan..huhu.. so terpakse bayar 4 ribu.

Naik ojeg je dah same dgn harga naik bas dari Jatinangor to Bandung. Lagi mahal naik ojeg kot.

Saya bukan nya tak puas hati sebab benda tu mahal. Ikut kan memang la tak mahal sgt. (Rp 1 ribu = 36 sen). Tapi saya tak suka dengan orang yang suka ambil kesempatan kat orang lain.

Friday, 21 August 2009

Ramadhan ~

Ku mengharapkan ramadhan kali ini penuh makna...
Agar dapat ku lalui dengan sempurna..

kalau seminggu start tak update, mmg berminggu2 lah tak update blog ni..

Dalam sebulan ni, banyak yg terjadi kat dunia tempatan ni yg kita sendiri tak pasti apekah yg tersirat di sebalik semua ni.. penyakit, kematian dan kegilaan manusia..

Membuatkan saya lebih kerap berfikir tentang kehidupan dan kematian..

Saya mengalami krisis dalam diri tentang perkara2 yang saya baca, ilmu2 yang saya dpt, dan bagaimana untuk di aplikasi dalam kehidupan dunia yg mempunyai populasi yg dah sgt jauh tersasar.. yg akhirnya membuatkan saya lebih suka senyap..berfikir.. dan berfikir..

kesudahannya, saya masih belum dapat apa yg saya mahukan.. tapi saya rasa, maybe i just need to follow the flow, semoga jalan yang saya tempuhi adalah jalan yang lurus..walaupun banyak yg saya buat bukanlah apa yg tepat utk saya lakukan :(

Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak! =)

p/s : Minggu depan dah nak balik semula ke Bandung, rase mcm nak sambung je cuti ni sampai habis raya,lalala.

Wednesday, 5 August 2009

What can I do?

What can I do to protect myself from catching influenza A(H1N1)?

The main route of transmission of the new influenza A(H1N1) virus seems to be similar to seasonal influenza, via droplets that are expelled by speaking, sneezing or coughing. You can prevent getting infected by avoiding close contact with people who show influenza-like symptoms (trying to maintain a distance of about 1 metre if possible) and taking the following measures:

  • avoid touching your mouth and nose;
  • clean hands thoroughly with soap and water, or cleanse them with an alcohol-based hand rub on a regular basis (especially if touching the mouth and nose, or surfaces that are potentially contaminated);
  • avoid close contact with people who might be ill;
  • reduce the time spent in crowded settings if possible;
  • improve airflow in your living space by opening windows;
  • practise good health habits including adequate sleep, eating nutritious food, and keeping physically active.

What about using a mask? What does WHO recommend?

If you are not sick you do not have to wear a mask.

If you are caring for a sick person, you can wear a mask when you are in close contact with the ill person and dispose of it immediately after contact, and cleanse your hands thoroughly afterwards.

If you are sick and must travel or be around others, cover your mouth and nose.

Using a mask correctly in all situations is essential. Incorrect use actually increases the chance of spreading infection.

How do I know if I have influenza A(H1N1)?

You will not be able to tell the difference between seasonal flu and influenza A(H1N1) without medical help. Typical symptoms to watch for are similar to seasonal viruses and include fever, cough, headache, body aches, sore throat and runny nose. Only your medical practitioner and local health authority can confirm a case of influenza A(H1N1).

What should I do if I think I have the illness?

If you feel unwell, have high fever, cough or sore throat:

  • stay at home and keep away from work, school or crowds;
  • rest and take plenty of fluids;
  • cover your nose and mouth when coughing and sneezing and, if using tissues, make sure you dispose of them carefully. Clean your hands immediately after with soap and water or cleanse them with an alcohol-based hand rub;
  • if you do not have a tissue close by when you cough or sneeze, cover your mouth as much as possible with the crook of your elbow;
  • use a mask to help you contain the spread of droplets when you are around others, but be sure to do so correctly;
  • inform family and friends about your illness and try to avoid contact with other people;
  • If possible, contact a health professional before traveling to a health facility to discuss whether a medical examination is necessary.

Should I take an antiviral now just in case I catch the new virus?

No. You should only take an antiviral, such as oseltamivir or zanamivir, if your health care provider advises you to do so. Individuals should not buy medicines to prevent or fight this new influenza without a prescription, and they should exercise caution in buying antivirals over the Internet.

What about breastfeeding? Should I stop if I am ill?

No, not unless your health care provider advises it. Studies on other influenza infections show that breastfeeding is most likely protective for babies - it passes on helpful maternal immunities and lowers the risk of respiratory disease. Breastfeeding provides the best overall nutrition for babies and increases their defense factors to fight illness.

When should someone seek medical care?

A person should seek medical care if they experience shortness of breath or difficulty breathing, or if a fever continues more than three days. For parents with a young child who is ill, seek medical care if a child has fast or labored breathing, continuing fever or convulsions (seizures).

Supportive care at home - resting, drinking plenty of fluids and using a pain reliever for aches - is adequate for recovery in most cases. (A non-aspirin pain reliever should be used by children and young adults because of the risk of Reye's syndrome.)

Should I go to work if I have the flu but am feeling OK?

No. Whether you have influenza A(H1N1) or a seasonal influenza, you should stay home and away from work through the duration of your symptoms. This is a precaution that can protect your work colleagues and others.

Can I travel?

If you are feeling unwell or have symptoms of influenza, you should not travel. If you have any doubts about your health, you should check with your health care provider.

Makan!

Disebabkan saya adalah seorg yg sentiasa melekat d rumah, jgn lah hairan kalau sy takde aktiviti lain selain memasak. Ini lah hasil kerja org2 yg takde keje mcm saye n kakak. Hasilnya? kami akan makan,makan dan makan.. Semestinya, saya takkan gemuk untuk acara makan. Tapi mungkin kakak saye lain pulak citernye..hikhik.. Saya rase die perlu bersenam utk menslimkan kembali body nya,lalala~

Kelmarin kami buat chocolate cake & tadi kami buat chocolate chip cookies..cake nya sudah habis kami makan, cookies nya belum..

kami akan teruskan masak,masak dan masak, then..makan,makan dan makan..
ataupun,
kami akan teruskan beli, beli dan beli...di pasar malam

I just changed my blog layout after 2 months using the previous one. Senang saje nk tuka layout, saye gune link ini http://btemplates.com/ --> sesiapa yg nak layout cantik2 boleh pegi link tu..tp sometimes kne pandai2 edit html nye sendiri..mengikut citarasa masing2 kalau tak puas hati dgn yg sedia ada :)

Weekend ni nak balik kampung,yeayyy!! dah 2 years tak balik kampung. N esok ada judicium 2 kat Unpad,Jatinangor but as i mentioned earlier in my older post, i'm not going to attend this event.. i wish all my friends the very best of luck n semoga dpt result best2 :) good luck utk saye juge..:)

Esok nisfu syaaban.. tak sangka dlm 15 hari lagi kite sume akan masuk ke bulan ramadhan yg penuh keberkatan. N setelah sekian lama saya tak puasa kat rumah,akhirnya tahun ni saya boleh puasa kat rumah. rasenye dah 5 or 6 years jugak saya tak penah spend masa lebih dr 3hari puasa kat rumah, tahun ni ade la dlm almost 2weeks kot puase kat rumah. boleh pegi bazaar ramadhan yg dah 3 tahun xpenah pegi,x sabar!

Entry bulan puasa better buat waktu bulan puasa kan??hehe.tersemangat lah pulak.. ok2 saye stop dulu. Skrg saya nak tgk cd dgn kakak. kakak saye tak tgk lagi cite laskar pelangi, dah berhari2 saye paksa dia tgk, akhirnya hari ni berjaye jugak memakse. ok la bye sume!! :)