Friday, 30 December 2011

Episiotomy, ayam & Majalaya

Kelmarin (Jumaat) ada latihan episiotomy (memotong bahagian perineum untuk memudahkan bersalin & mengelakkan perineum koyak banyak..hmm lebih kurang lah, dalam ayat buat sendiri) dan menjahit episiotomy. Kami buat kat vagina babi.


Gambar tanpa izin dari facebook Mimi ;p

Walaupun saya gagal dalam usaha itu, saya akan berusaha lagi lepas ni. Gagal sebab : tak bawa surgery kit, pakai sebelah glove sahaja, takut b*b* melompat lepas tu kena samak. Hehe alasan! Sebenarnya saya agak tidak rajin semalam. Huhu.

Kenapa vagina babi dipilih? Sebab vagina babi mempunyai persamaan dengan vagina manusia.

Semalam waktu tengah jahit-jahit tu, saya cakap kat partner saya, Khairi,

"Krie, lepas ni nak pergi pasar lah beli vagina ayam banyak-banyak".

Lepas tu my junior Mira cakap,

"Kak Yah! ayam mana ada vagina"

Saya, "Ye ke? Habis tu macam mana ayam beranak?" (lupa jap yang ayam bertelur)

Mira, "Ayam kan bertelur"

Saya, "Ayam bertelur tak perlu ayam jantan ke?"

Mira, "Tak, sebab tu kalau orang nak telur ayam, letak je ayam betina banyak-banyak kat 1 kandang"

Saya dan Khairi, "Ooooo, baru tahu"


Balik rumah, I asked my husband,

"Abang, betul ke ayam betina tak perlu ayam jantan untuk bertelur?"

Husband, "Tak perlu. Tapi perlu untuk nak menetaskan telur dia."

Saya, "Benda tu memang semua orang tau ke. Kenapa syg tak tau. Hehe"

Husband, "Entahlah, tapi rasa macam ada dalam subjek Sains darjah 4 dulu"

Saya, "Owh" (nampak sangat tak belajar)

Saya, "Habis tu ayam betina dan jantan tak buat apa-apa untuk melahirkan anak?"

Husband , "Tapi ayam jantan kena masukkan sperm dia jugak ke dalam ayam betina, eh tapi abang pun tak sure. Cuba cari lagi"

Saya, "Ayam ada vagina tak?"

Husband, "Tak sure. Cuba cari"


Saya pun meng"google" disebabkan curiosity melampau terhadap ayam. Yang saya jumpa, sistem reproduksi ayam macam hampir sama dengan manusia, setelah diringkaskan beginilah yang saya faham.

Ayam betina ada ovari, dalam ovari tu dia keluar "kuning telur" (kalau manusia kira macam ovum lah), lepas tu kuning telur tu keluar melalui oviduct (macam Fallopian Tube la dalam manusia) menuju ke uterus (sama kan dengan manusia?), lepas tu dalam uterus tu lah elemen-elemen "putih telur", air, vitamin dan mineral dimasukkan. Dalam uterus jugalah berlaku pengerasan kulit telur. Lepas tu telur menuju ke cloaca lalu keluarlah telur tersebut dari buntut ayam.

Tapi saya tak jumpa tentang ayam jantan bagi sperm kat ayam betina. Tapi ada terbaca tentang orang yang bela ayam letak sperm secara manual ke dalam ayam betina.

Kesimpulannya, ayam ada vagina. Tapi saya belum faham sepenuhnya pasal ayam. Huhuhu. Dan saya rasa ada sesuatu yang kurang menyenangkan hati bila ada benda yang saya tak faham :( Tapi, sepatutnya saya tak terlalu memikirkan tentang ayam. Sebab yang perlu saya tolong adalah manusia. Ok Yah? huhu.



Okay lah mari lupakan tentang ayam. Sekarang saya kena pack barang dan baju-baju untuk seminggu sebab mulai esok saya kena pergi bertapa di Rumah Sakit Majalaya yang agak jauh dari rumah.

Jadi seminggu ni terpaksalah kami berjauhan. Demi mengejar impian mencari ilmu dan membantu ibu-ibu melahirkan anak. Nanti kat sana kalau dapat online, saya update blog :)


Peta dari A- Sukajadi (my place) ke B - Majalaya. Tempat tu agak luar bandar sikit. Tempat suami kena gigit nyamuk Aedes dulu --> lalu 2 minggu kemudia beliau diserang demam Denggi. He advised me to bring mosquito repellent banyak-banyak.

Tuesday, 27 December 2011

O & G

27 December 2012 - my first day in Obstetric & Gynecology Department :)

Harap dapat belajar sebanyak-banyaknya tentang ibu mengandung. Harap dapat deliver baby semaksimum mungkin. Harap dapat menghabiskan 9 minggu terakhir di RS Hasan Sadikin sebagai doktor muda dengan baik dan tenang.

"Kami datang dengan harapan, kami pulang dengan kejayaan". InsyaAllah :)

Monday, 26 December 2011

New background

New background. I know it's crowded. Haha. I'm still learning how to use html code. Medical students never learn about it :P

Saturday, 24 December 2011

Musim Hujan di Bandung

Assalamualaikum.

Jam menunjukkan jam 4.30 pagi. Kat luar rumah masih gelap & hujan lagi. Semalam sebelum tidur pun hujan jugak. Semalam waktu pergi BBQ party kat rumah kawan, hujan sangat lebat sampai stokin dan seluar basah. Terpaksa balik rumah jap tukar stokin.

Setiap kali hujan lebat macam ni, hati sangat laa risau dan tak tenang sebab takut rumah banjir. Atap bocor tak payah cakap lah. Sekarang ditambah lagi dengan air meresap kat lantai sampai warna cat tu dah berubah. Rasa kesal pun ada sebenarnya dengan tuan rumah, sebab sebelum pindah sini dia tak pernah mention pun tentang hal ni.

Sebelum pindah rumah ni dulu, kami pernah tanya "rumah ni pernah banjir tak sebelum ni", tapi dia cuma bagitau yang air selalu naik kat depan rumah (di luar pintu rumah) kalau tak letak galah or something. Tapi setiap kali hujan lebat, kat toilet pun banjir, atap bocor, etc. Sekarang ni musim hujan yang sangat-sangat lebat, orang kata sampai Tahun Baru Cina nanti lagi lebat. Kat Bandung ni, biasanya musim hujan berbulan-bulan, lepas tu stop, datang musim kemarau pulak.

Hujan lebat kat sini bukanlah hujan semata-mata. Ada bonus banjir. Mungkin disebabkan oleh sistem saliran yang kurang sempurna dan kedudukan bangunan yang sangat padat.

Satu hal yang buat saya sedih dan rasa nak menangis bila hujan, setiap kali hujan, Jalan Sukajadi ni akan banjir dan air datang dari Paris Van Java (PVJ) turun ke bawah tu macam air sungai mengalir/ air terjun mengalir. I don't lie. Macam air terjun. Nak menyeberang jalan sangatlah mencabar. Air banjir tu jangan bayangkan yang bersih-bersih. Warna cokelat keruh. Dengan sampah-sampah.

Kasut confirm basah. Besok pagi kena pakai kasut baru.

Minggu lepas, pernah satu petang ni, kebetulan saya baru habis exam, hujan sangat lebat, saya tunggu encik suami untuk balik sekali. Saya rehat-rehat dulu kat bilik rehat doktor muda, sambil tunggu forensik selesai. Lepas dah selesai, kitorang nak tunggu hujan berhenti, beli-beli aiskrim dulu kat kedai Alfamart tepi jalan, then jalan kaki nak balik rumah, sebab angkot tak ada. Hujan tak berhenti-henti. Dari hospital sampai lah PVJ kami cuba cari tempat yang sesuai untuk menyeberang jalan balik rumah, semua dipenuhi air. Kami nak mengelak daripada kasut basah. Nak mengelak "Leptospirosis"/jangkitan kencing tikus jugak sebenarnya. Tapi tak ada luka pun kat kaki, so lebih kepada nak mengelak kasut basah. Kalau kasut basah tu maksudnya kaki tenggelam dalam air macam kita masuk dalam sungai.

Sepanjang perjalanan dari hospital nak balik rumah tu, macam-macam situasi kami nampak. Tikus besar warna hitam berkeliaran di mana-mana. Sampah sarap ikut sama mengalir dengan air banjir tu. Pejalan kaki kena water splash dari kereta, bas-bas besar dan motor yang lalu sepanjang jalan Sukajadi. Kami nampak jugak seorang pakcik masukkan bahagian bawah sangkar burung dia (dengan seekor burung di dalam) dalam air yang mengalir macam air terjun tu, dengan tujuan untuk membersihkan kotoran-kotoran najis dari sangkar tu. Boleh bayangkan isi air banjir tu apa kan? And why we so desperately wanna avoid it?

Cari, cari dan mencari lagi. Tak ada ruang untuk kami ambil untuk melintas jalan. Hujan masih belum berhenti. Kami tunggu kat seberang jalan sambil tunggu air surut sikit, sambil menikmati aiskrim yang kami beli tadi. Dengan sebelah tangan pegang payung, sebelah tangan makan aiskrim dan dengan beg kat belakang yang separuh dah basah kena hujan.

Jalan tu pun tak pernah kosong dari kereta. Waktu tak hujan pun belum tentu boleh terus lintas jalan. Lagi-lagi waktu tu adalah waktu orang balik kerja. Tunggu punya tunggu, dah dekat satu jam ni, kami tengok ada satu part air terjun tu yang dah agak nipis dan dari jauh tengok macam boleh langkah. So kami pun pelan-pelan cuba lintas jalan, dan pergi ke arah bahagian air yang "kelihatan" agak nipis tu.

Bila pergi dekat, ternyata kena bukak langkah luas-luas dulu baru boleh elakkan kaki termasuk dalam air. Baru nak bukak langkah, tiba-tiba kereta yang baru lalu kat depan buat "reverse", air yang dari atas semua pergi kat kami, kaki ditenggelami air. Kalau saya sorang-sorang waktu tu mesti saya dah menangis (okay melampau lah menangis kan, mungkin saya sebak dan tahan-tahan diri dari menangis, sambil teringat nak balik Malaysia cepat-cepat). Nasib baik ada encik suami, so dari pada menangis kami gelak-gelak. Punyalah lama tunggu kat seberang jalan nak mengelakkan kasut basah. Last-last bukan kasut je basah, tapi stokin, kain semua basah.

Itu baru permulaan musim hujan. Masih lama lagi untuk melalui hal yang sama setiap hari. Ya Allah, tabahkanlah hati kami, dan semoga Engkau melindungi kami dari bencana dunia yang sementara ini. Dan semoga kami dapat melalui semua ini dengan tenang.

Friday, 23 December 2011

Hari terakhir di Klinik Padjadjaran

Akhirnya setelah sembilan minggu yang penuh cabaran, selesai pun rotation kat Public Health & Family Medicine Department. Cabaran-cabaran tu biarlah diri sendiri ja yang tahu, malas nak tulis sebenarnya. Tapi hidup dalam fakulti kedoktoran Unpad ni memang la mencabar. Malas nak elaborate jugak ;p Semuanya bergantung pada nasib masing-masing dan cara masing-masing untuk adapt dengan cabaran-cabaran tersebut.

Yang paling penting, cabaran-cabaran tu lah yang sering mematangkan diri ini, tapi tak kurang jugak membuat diri lebih kelihatan tak matang. Hehehe..ye la kadang-kadang malas nak layan dah, sampai asyik fikir benda gila-gila plus terikut-ikut dengan gaya encik suami yang penuh dengan ketidakseriusan. Orang tengah serius, dia buat lawak. Orang tengah buat lawak, dia serius. Tapi lepas semua dah habis, rasa sangat puas sebab dapat lalui semua cabaran kat department ni dengan baik =)

Ini je la kenangan yang saya sempat bawak dari Jatinangor, gambar-gambar. Hari terakhir kat sana =)

Glossary : Balita = Anak-anak berusia 2-5 tahun.

Hadiah untuk anak-anak kecil yang menang pertandingan

Ada basikal, hamper, etc

Gerai jual makanan-makanan

Hiasan khemah, dah macam orang nak kahwin plak

Kat belakang tu adalah Klinik Padjadjaran Jatinangor




Anak-anak yang ikut pertandingan mewarna

T-shirt rasmi budak-budak tu




Ok that's all for now. Sekejap je post ni. Till then, bye! =)

Inspiration

Taken from a novel written by my favourite author (author of the million-copy international bestseller The Alchemist, PAULO COELHO) : By The River Piedra I sat down and wept

p/s : baca yaa..penat type satu2 ni :P :P later i'll explain why I posted this =)


You have to take risks. We will only understand the miracle of life fully when we allow the unexpected to happen.

Everyday, God gives us the sun - and also one moment in which we have the ability to change everything that makes us unhappy. Every day, we try to pretend that we haven't perceived that moment, that it doesn't exist - that today is the same as yesterday and will be the same as tomorrow.

But if people really pay attention to their everyday lives, they will discover that magic moment. It may arrive in the instant when we are doing something mundane, like putting our front-door key in the lock ; it may lie hidden in the quiet that follows the lunch hour or in the thousand and one things that all seem the same to us. But that moment exists -- a moment when all the power of the stars becomes a part of us and enables us to perform miracles.


Joy is sometimes a blessing, but it is often a conquest. Our magic moment helps us to change and sends off in search of our dreams. Yes, we are going to suffer, we will have difficult times, and we will experience many disappointments -- but all of this is transitory; it leaves no permanent mark. And one day we will look back with pride and faith at the journey we have taken.

Pitiful is the person who is afraid of taking risks. Perhaps this person will never disappointed or disillusioned ; perhaps she won't suffer the way people do when they have a dream to follow. But when that person looks back -- and at some point everyone looks back -- she will hear her heart saying, "What have you done with the miracles that God planted in your days? What have you done with the talents God bestowed on you? You buried yourself in a cave because you were fearful of losing those talents. So this is your heritage : the certainty you wasted your life"


Pitiful are the people who must realize this. Because when they are finally able to believe in miracles, their life's magic moments will have already passed them by.

Monday, 19 December 2011

Kisah-kisah dunia maya

Assalamualaikum w.b.t,

Semalam saya terbaca satu tulisan (link) yang menasihatkan tentang satu video yang agak mendapat tempat di facebook semalam. Tulisan tu adalah satu tulisan berbentuk nasihat, yang saya sangat memahami maksud dan keikhlasannya. Sebab petang semalam lepas balik dari hospital, salah satu topik yang saya dan suami bincangkan adalah tentang video tu. Apa yang kami bincangkan adalah, they are good people, they have a beautiful love story, mereka pasti datang dari keluarga yang baik-baik, tapi bila orang ramai yang tanpa kehendak mereka dah mula start "share" kat facebook, tak semua orang/golongan umur faham maksud video tu. Boleh tengok kan dari komen-komen orang, "sweeetnyaa", tak kurang juga ada yang dah mula berangan-angan untuk mendapat seperti itu. I think it is much better & sweeter if they publish it after their wedding, after dah sah bergelar suami & isteri :)

Sebab takut orang-orang awam di luar sana terutama remaja-remaja yang hatinya masih sering berbunga-bunga cinta terhadap apa saja benda-benda sweet menganggap "keadaan itu" adalah sesuatu yang diperbolehkan, walaupun baru di tahap bertunang. As I said, I think it is much better & sweeter if they publish it after their wedding, after dah sah bergelar suami & isteri :)

Saya sendiri malu untuk bagitau yang saya pernah bercinta sebelum berumahtangga. Malu dengan Allah, malu dengan semua orang. Apalagi untuk berjiwang-jiwang kat public (e.g facebook, etc) sebelum ada ikatan yang sah. Dosa kita, lebih baik kita simpan diam-diam dan memohon taubat dari Allah, bukan untuk di publish ke orang awam yang terdiri dari bermacam-macam perspectives, yang boleh menimbulkan fitnah :)

Sebenarnya, tujuan utama saya tulis macam ni bukan lah untuk memperkatakan tentang video tu (which I admit is very sweet of them, my doa semoga mereka berkekalan ke jinjang pelamin dan ke syurga =)), tapi saya lebih tertarik untuk bercakap tentang comments yang diterima oleh tulisan berunsurkan nasihat tu. Saya selalu baca artikel yang baik-baik tentang nasihat yang baik, tapi bila tengok komen-komen orang di bawah, rasa sedih dan kecewa dan sakit hati tengok orang-orang yang memberikan komen yang menyakitkan hati dan tak boleh terima nasihat. Dalam dunia maya memang ramai orang kita boleh jumpa.

Kebanyakan orang yang bagi komen teruk-teruk ni adalah "anonymous". Orang tanpa nama. Nak kutuk tapi tak berani depan-depan. Siap buat komen dengan gaya untuk meludah penulis. Sangatlah tak bertamadun.

Saya tak tahu mereka ni datang dari golongan terpelajar/tidak atau ibubapa tak mengajar cara-cara untuk menghormati orang melalui kata-kata. Sangat bahaya lagi bila golongan-golongan macam ni hanya mengambil apa yang mereka nak, dan buang apa yang mereka tak nak dalam beragama. Kan banyak benda dari artikel nasihat tu yang kita boleh ambil pengajaran, terutama tentang kisah Rasulullah, kenapa benda lain yang nak emo? If you don't agree with him, can't u give a proper comment?

Sama jugaklah halnya dengan orang-orang yang bergaduh tentang politik. Tak kisahla penyokong mana-mana parti pun, sangat nampak kebodohan bila bercakap hanya pakai emosi sampai keluar perkataan-perkataan yang tak patut. Benda baik semua nak diperburukkan.

I really hope I won't be like them, anytime in the future, amin. Paling tak boleh terima bila ada orang cakap macam ni "Apalah kau ni, semua benda nak diharamkan". Astaghfirullah. Yang halal itu nyata, yang haram itu nyata. Zaman sekarang ramai orang suka cakap ayat ni bila dia rasa benda yang dia buat tu betul tapi ditegur kata salah. Kita harus jadi orang yang berilmu untuk cakap ayat tu. Lainlah kalau memang benda tu sah-sah halal tapi dia cakap haram. Cuba lah bersangka baik kat orang. Kalau dalam hati tu asyik hitam je macam mana nak terima nasihat yang baik-baik. Kita orang Islam sesama Islam bukan macam tu caranya untuk argue pendapat masing-masing.

Sunday, 18 December 2011

Detoxification ~


I'm the loyal user of this thing. Detox foot patch. Setiap kali pakai, bangun pagi rasa hilang toxin satu badan. Lagi-lagi product Jepun yang saya agak obses, sebab most of product Jepun yang saya pakai memberi hasil memuaskan, so psychological effect nya jadi agak over. Hehehe.

Tapi, ada satu hal yang buat saya malas nak beli benda ni. Benda ni saya selalu dapatkan di Guardian. Di Guardian pulak, nona-nona salesgirls di situ suka promote barang-barang lain sehingga mengganggu concentration. Dan setiap kali saya nak beli benda ni dia kata ada diskaun. Tapi harga kat label tu memang dah harga diskaun, yang bagi saya dia dah tak perlu cakap itu harga diskaun. Lainlah kalau kat label tu harga before discount.

Setiap kali saya beli jugak, mereka akan cakap "Beli yang 14pcs lebih jimat dari yang 6pcs, sebab discount cuma sampai beberapa hari saja lagi". Bulan depan saya beli lagi, mereka cakap benda sama lagi. Bulan depan depan saya ke sana lagi, mereka cakap hal sama lagi.

Selepas tu, mereka akan recommend pencuci muka pulak, walaupun saya dah bagitau saya nak datang untuk beli Kinohimitsu saja. Lepas tu dia cakap "Muka adik ni kering, sesuai pakai yang ni.." terus saya cakap "tak nak" sebab saya tak suka dia komen-komen muka saya tiba-tiba. Haha..:P

Saturday, 17 December 2011

Roda-roda kehidupan

1. Hari ini Sabtu kedua kami ditinggalkan. Pagi tadi mak, ayah and my youngest sister Izzaidah balik untuk sambung bercuti di KL after seminggu duduk sini. Minggu lepas keluarga mertua balik selepas datang melawat & shopping di Bandung selama 5 hari. Seperti biasa, saya akan mengalami perasaan bercampur baur setiap kali terjadinya perpisahan. Separation anxiety disorder? Last week rasa sebak sekejap sebab tiba-tiba rumah jadi sunyi sepi selepas 5 hari meriah dengan keluarga mertua. Tapi malam tu happy balik sebab mak ayah datang. Tapi hari ni sebak lagi sebab rumah jadi sunyi lagi. Huhu. Tapi, bak kata Krie, "begitulah kehidupan".Hehe..jadi mari gembirakan hati semula :)

Dalam kesibukan sempat jugak curi-curi masa pergi ladang strawberry dan Tangkuban Perahu. Kebetulan exam kaunseling hari tu ada dua hari. Saya dapat turn hari pertama, so hari kedua saya tak pergi :)

2. Semalam saya post tentang font setting, belum sempat mata berkelip tiba-tiba problem dah settled. Hehe TQ to my sister :) Dialah harapan saya kalau tiba bab-bab teknologi ni. Bak kata orang sini, saya ni "gaptek" --> "gagap teknologi"

3. Bercakap tentang teknologi, di Klinik Padjadjaran tu banyak peralatan yang digunakan adalah yang digital. Contohnya sphygmomanometer. Saya tau kat Malaysia nanti orang kata memang pakai yang serba-serbi automatik. Kami di RS Hasan Sadikin ni masih pakai yang manual. Hari tu waktu ikut-ikut doktor periksa patient kat Klinik Padjadjaran ni, doktor suruh saya buat physical examination. Biasanya santai lah sebab memang dah biasa buat kan. Tapi sekali tengok sphygmo dia yang digital tu. Saya buat-buat cool depan patient, padahal dalam hati "alamak, macam mana nak pakai ni". Saya siap ambil stathescope konon nak dengar heart rate macam yang selalu buat manual tu. Lepas tu saya tekan button tu berapa kali sebab saya tengok nombor kat situ jadi tinggi sangat. Lepas berapa kali tekan-tekan tapi tak dapat hasil yang best, saya buat-buat tanya doktor supaya tak nampak bodoh depan patient, "doc, cuba lihat kenapa BP nya tinggi bangat", padahal dengan niat nak suruh doctor tolong buatkan kalau salah. haha..
Inilah yang biasa kami pakai, couple dengan stathescope

Ini yang digital (tapi kenapa saya rasa benda ni tak accurate)

Lepas tu kalau thermometer biasanya kat RS Hasan Sadikin kami guna yang letak kat ketiak. Tiba-tiba kat situ pakai yang letak kat tympanic membrane tu. Terpaksalah tidak jadi bodoh sombong, terus tanya doktor depan patient macam mana nak pakai. Malas nak cover-cover dah. haha..

Ini yang letak kat ketiak


Ini yang letak kat tympanic membrane


4. Bercakap tentang patients kat sini, terutama patients yang berada di bawah tanggungjawab saya, mereka selalu tanya saya benda-benda tradisional yang kurang saintifik. Otak saya ni dah la kebanyakannya yang saintifik2, yang agak ke zaman-zaman purbakala ni saya kurang faham. Sebab yang saintifik2 kan kita belajar mechanism nya macam mana. Tapi kalau yang pakai petua-petua orang dulu ni mana ada belajar. Kadang-kadang ada la yang boleh fikir & logik & boleh diterima akal. Ataupun kalau nak jawapan betul, saya kena cari lagi tentang hal-hal tu.

Kesimpulannya, saya kena lebih banyak terdedah dengan teknologi, dan saya perlu baca lebih banyak tentang kebiasaan orang-orang tua yang lebih percaya hal-hal yang kurang saintifik. Mungkin ada sisi saintifiknya, tapi belum ada yang buat kajian tentang tu. Huhu.

5. Beberapa minggu lagi tahun 2011 ni dah nak habis. Antara tahun yang terpenting dalam hidup ini. Antara tahun yang mencabar jugak, banyak benda dan tanggungjawab baru yang dipelajari. Awal tahun depan kami bercadang untuk upah orang gaji sebab final exam dah nak dekat. Lagipun dah 6 bulan buat kerja-kerja rumah berdua, mencabar jugak sebenarnya lagi-lagi tinggal kat rumah yang boleh duduk empat lima orang. Lagipun dah ada jiran2 kat sini yang tanya-tanya, perlu pembantu rumah tak. Dapat pembantu rumah yang tinggal dekat okay lah. Tak perlulah dia datang setiap hari, cukuplah sekadar untuk maintenance rumah ni terjaga dari segi kebersihan. Kalau dia pandai masak, bolehlah masak sekali. Hihi. Manatau kalau kami suka, boleh bawak balik Malaysia :P :P Tapi cadang nak upah 2-3 bulan je. Lepas final exam habis, stop lah :)

6. Sekarang nak cakap pasal Nuffnang plak. Hihi tiba-tiba bersemangat pulak walaupun takde lah apa sangat. Dulu ramai orang suruh join Nuffnang tapi saya kan tak faham sangat benda-benda ni sebab malas nak mencari tahu. Lepas tu saya tanya sorang kawan apa tu Nuffnang. Dia pun explain panjang lebar kat facebook inbox. Tapi setahun lepas tu baru saya bukak balik inbox dia tu and baca fahamkan betul-betul. Tiga bulan lepas saya pun join. Then tiap-tiap minggu tengok ada income tapi sikit-sikit. Mula-mula tak bersemangat sangat, tapi lepas 3 bulan, dari sikit-sikit boleh bertambah-tambah. Tapi kalau tak update, dia tak bertambah. Paling-paling pun 25 sen, 15 sen, macam tu je lah. Lepas tu tengok kakak ipar saya (kak Ya) cakap dia claimed duit Nuffnang RM80. Wah tulis blog je dapat duit. Hehe so sekarang saya try lah aktif-aktifkan lagi menulis blog. Sepanjang 3 bulan ni dapat lah jugak RM 15, walaupun RM15 tu saya boleh habiskan sekelip mata, tapi takpelah, nak jugak kumpul banyak2 macam kak Ya. Hihi.

Tapi saya tak suka publish blog atau post. Apalagi buat macam orang yang spam2 kat shoutbox tu. Atau macam orang yang satu post tu dia tukar timing banyak-banyak kali supaya link blog dia akan jadi paling atas supaya orang sentiasa bukak, Lepas tu kita yang rasa tertipu ingat itu post baru sedangkan itu post yang sama tapi dia sebenarnya dia tukar "waktu".

Saya rasa mungkin sebab saya belum bekerja, jadi saya akan menghargai lebih "duit" yang saya dapat sendiri. Kecik-kecik dulu waktu kat sekolah rendah saya suka ikut pertandingan menulis karangan kat radio. Setiap minggu saya ikut, tulis karangan then mintak tolong ayah pos. Beberapa kali karangan terpilih dan deejay radio tu baca karangan tu. Paling best bila dapat duit RM50 untuk setiap karangan. Best jugak bila dengar nama disebut di radio. Saya tak ingat saya pakai duit-duit tu untuk apa. Tapi yang saya ingat ayah pernah bawak pergi Bank Tabung Haji dan suruh saya pergi kaunter sendiri untuk simpan sendiri duit tu dalam bank.

Kat sekolah menengah pulak dapat duit sebab ikut pertandingan melukis. Kalau ada pertandingan melukis yang sekolah perlu hantar wakil, cikgu suruh kami budak-budak Seni ikut. Kami pun dengan terpaksa kena lukis jugak walaupun busy nak SPM. Tapi best jugak bila menang. Hehe. Dapat lah hadiah and duit RM100. Kalau ikut kuiz and dapat layak sampai peringkat negeri pun dapat duit jugak. Tapi biasanya cikgu tak bagi duit tu, tapi dia bawak kami makan sedap-sedap. Kalau ada balance baru cikgu bagi.

Ingat tak kecik-kecik dulu ada rancangan tajaan KFC "What's Up, Doc" kat TV2 setiap hari Ahad? Kami adik beradik pernah ikut hantar lukisan, kalau menang lukisan akan ditayang kat TV, and dapat hadiah yang banyak dari KFC. Waktu tu sekolah rendah. My sister, me and my brother pernah lukis sama-sama and hantar kat alamat rancangan tu. Lepas tu sama-sama tunggu depan TV tunggu gambar dan nama siapa yang keluar. Tapi nama&lukisan saya dan adik tak pernah keluar TV. Lukisan kakak pernah menang dua kali. Lepas tu orang KFC datang hantar hadiah yang banyak kat rumah. Bestnya waktu kecik-kecik. Rindu!! :(

Jadi, untuk Nuffnang ni, kalau rajin saya usaha lah sikit rajin-rajinkan diri tulis blog. So takdelah dapat gaji buta dari Nuffnang kan. Tapi kalau saya update takde orang baca dapat duit jugak tak?hehe. Nanti-nantilah saya belajar lagi pasal benda ni. Sekarang ni kena concentrate study dulu, sebab next week exam untuk department ni. Besok cuti, harap saya dapat gunakan waktu dengan benda-benda berfaedah.

Ok bye :)


Friday, 16 December 2011

Font setting :(

Saya perlukan pertolongan tentang cara-cara membetulkan font setting kat blog ni. Kalau pakai laptop saya, tulisan mesti akan jadi macam tulisan yang anda sedang baca sekarang ni. Selalunya pakai laptop satu lagi baru boleh dapat tulisan "Georgia" yang saya inginkan. Tapi lepas laptop satu lagi tu dah format, pasti akan appear macam tulisan sekarang, walaupun lepas dah pilih tulisan "Georgia" sebelum publish post.

(I know my sister will help me..please..please..)

Untuk tidak membiarkan blog ni kosong, saya nak share tulisan seorang jutawan. Tulisan ini sudah beberapa tahun lepas disiarkan, tapi masih valid dan membawa makna mendalam buat sesiapa yang membaca. Sebak dan terharu pun ada bila baca tulisan ni. Sebelum baca, mari bersihkan hati dan bersangka baik dulu kay. Lepas tu bolehla baca :)

Pernah disiarkan di Sinar Harian versi Kelantan.

Jutawan Sendayu Tinggi Pakai Purdah

Rasanya sudah ramai yang tahu tentang kesusahan lampau saya kerana banyak majalah menyiarkan cerita itu. Niat saya tiada lain, hanya mahu menjadi pencetus semangat untuk wanita di luar sana. Biar mereka tahu, sebagai manusia jangan terlalu mengharapkan orang lain untuk berjaya dalam hidup.

Saya pernah jadi penoreh getah, sambil-sambil itu melakukan bermacam-macam kerja kampung untuk menampung hidup. Malah pernah juga cuba berniaga kedai runcit, menyertai MLM dan bekerja kilang.

Apabila berjaya dengan perniagaan Sendayu Tinggi, saya mula sedar manusia perlu ada tiga sifat jika mahu berjaya. Pertama, mereka mesti mengorak langkah untuk memulakan perkara kecil dalam diri. Kemudian, jangan pernah berkata tidak sebelum mencuba kerana tiada apa yang mustahil. Ketiga, jangan suka menyalahkan orang lain.

Nilai sepuluh sen

Bila sudah berjaya mengumpul kekayaan, tiap-tiap tahun saya pergi umrah. Ada banyak peristiwa yang dialami di tanah suci namun ada satu pengalaman yang paling menarik. Ia berlaku ketika saya tidur lalu bermimpi, satu suara menyuruh saya membaca beberapa ayat daripada surah Al-Baqarah.

Sekembalinya saya ke tanah air, saya terus mencari tafsir Al- Quran. Saya mendapati antara maksud ayat yang disuruh baca itu ialah mereka yang mendapat hidayah namun jika memalingkan mukanya, mungkin tiada lagi hidayah untuknya selepas itu.

Saya memang sudah lama terdetik mahu berganjak ke alam (fasa) lain sebaik sahaja usia mencecah 40 iaitu membuat persediaan untuk mati. Saya mula melihat betapa kehidupan di dunia ini sangat singkat, indah dan perlu dinikmati. Saya sedih mengenang ramai orang yang berjaya dalam perniagaan tetapi hidup tidak bahagia.

Ketika saya mengejar dunia, hidup dirasakan huru-hara. Pernah saya beli sebuah kereta dengan harga RM1 juta. Setiap kali tiba di satu-satu tempat, saya senang melihat banyak mata memandang dan berbisik-bisik kagum. Namun lama-kelamaan saya tersedar, rasa bangga melihat kekaguman orang itu menimbulkan perasaan riak dan mahu menunjuk-nunjuk.

Jika syiling sepuluh sen terjatuh, pernah satu ketika saya tidak mahu mengutipnya semula. Waktu itu saya memikirkan kelas sebagai seorang jutawan. Tetapi hari ini, saya tidak mahu lagi bersikap begitu. Saya mahu buang rasa riak, sebab nilai duit sepuluh sen itu besar nilainya pada sesetengah orang dan tidak patut dibazirkan begitu sahaja.

Saya tidak pandai mengaji dan tidak tinggi ilmu agama. Jadi saya mengupah seorang ustazah yang tinggal bersama di rumah ini untuk mengajar serta seorang ustaz untuk berkongsi ilmu agama. Sehari setiap minggu, rumah saya dibuka untuk orang ramai menyertai majlis ilmu yang dibuat di sini.

Impian saya yang masih belum tercapai ialah membina sebuah kompleks hasil perniagaan. Di kompleks berkenaan saya mahu membangunkan aktiviti dakwah di samping memberikan kehidupan kepada fakir miskin menerusi perkongsian ideologi perniagaan.

Saya tidak mahu golongan susah yang saya bantu ini memandang saya sebagai sumber kewangan. Saya tidak memberikan mereka ‘ikan’ tetapi ‘pancing’ untuk mengubah kehidupan. Caranya saya beri mereka produk untuk dipasarkan. Saya juga mengambil kuih, kerepek dan lain-lain daripada mereka untuk dijual.

Satu lagi impian yang sedang diusahakan, saya mahu bina sebuah rumah perlindungan untuk anak yatim piatu dan mualaf. Rumah sudah ada, tenaga pengajar pun tidak ada masalah. Cuma tinggal mencari bayi dan kanak-kanak untuk dibesarkan dengan pendidikan akademik berserta ilmu agama di rumah tersebut.

Kini mula berpurdah

Purdah ini sudah lima bulan saya pakai. Bukan sebab alim, dan bukan juga sebab H1N1. Sebaliknya inilah antara cara saya menjaga hati daripada dirasuk perasaan riak. Bila mengenakan purdah, tiada orang yang mengenali saya jadi tiada lagi layanan istimewa yang biasa saya dapat.

Saya tidak malu untuk mengaku, selama ini memang saya pakai tudung tetapi hati masih kotor. Ini kerana walaupun memakai tudung saya sering kalah bila syaitan berbisik supaya bersolek setiap kali ke luar rumah sesuai status selaku pengasas produk kecantikan.

“Kau kenalah pakai baju yang menampakkan kelangsingan, barulah orang tahu produk kau bagus” – itu juga antara bisikannya yang sering menewaskan saya. Barangkali ketika itu saya antara wanita akhir zaman yang disebut dalam hadis ‘menutup aurat tetapi masih bertelanjang’ .

Sebagai majikan pula, kadangkala saya memarahi pekerja kerana mahu semuanya serba sempurna. Saya menjadi sungguh takut apabila tersedar dan berfikir bagaimana pula saya di sisi majikan paling besar iaitu Allah Taala? Dia pun berhak marahkan saya kerana sungguhpun solat, di mana zikir dan amalan sunat bagi menyempurnakan lagi amalan kepadanya?

Syukurlah, perubahan yang dibuat melimpahkan bahagia dalam hidup. Anak-anak (Nurhayati, Alif Syukri, Aiman Hazim, Nurazizah dan Nurain Sufiyah) dan suami melengkapkan lagi dunia wanita ini.

Kini hari-hari saya lalui sambil meneguk kelazatan ilmu akhirat. Melayan keletah anak-anak, mengulit orkid, epal Madura, daun kesum, kedondong, kari, limau purut dan pokok herba lain; juga melayan burung, ayam, lampam, puyuh, puyu dan tilapia melengkapkan lagi kediaman bak syurga dunia yang saya gelar Sorga Ammi.

Sesudah solat Subuh, tatkala berdiri di balkoni rumah menyaksikan kabus berlalu dibawa angin sambil merenung kalam-kalam bukit , saya semakin yakin betapa perlunya saya bersyukur menjadi hamba yang dilimpahi kasih sayangNya.

Monday, 12 December 2011

Twitter, dan berhutang

Semalam Mimi bacakan status twitter one her friends, bunyinya lebih kurang macam ni,

"Innalillahi wainna ilaihi raaji'un..semoga roh arwah dicucuri rahmat..tapi sedih sebab hutang aku arwah belum bayar"

So kitorang pun bercakap2 la tentang tu, tak baik tulis macam tu..etc..

Tapi tak lama lepas tu Mimi tengok balik ada orang reply, tentang hadith yang menyebutkan pasal Nabi tak nak sembahyangkan jenazah orang yang berhutang.

Dari Salamah bin Al Akwa’ radhiyallahu ‘anhu, beliau berkata:
Kami duduk di sisi Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam. Lalu didatangkanlah satu jenazah. Lalu beliau bertanya, “Apakah dia memiliki hutang?” Mereka (para sahabat) menjawab, “Tidak ada.” Lalu beliau mengatakan, “Apakah dia meninggalkan sesuatu?” Lantas mereka (para sahabat) menjawab, “Tidak.” Lalu beliau shallallahu ‘alaihi wa sallam menyolati jenazah tersebut.

Kemudian didatangkanlah jenazah lainnya. Lalu para sahabat berkata, “Wahai Rasulullah shalatkanlah dia!”Lalu beliau bertanya, “Apakah dia memiliki hutang?” Mereka (para sahabat) menjawab, “Iya.” Lalu beliau mengatakan, “Apakah dia meninggalkan sesuatu?” Lantas mereka (para sahabat) menjawab, “Ada, sebanyak 3 dinar.” Lalu beliau mensholati jenazah tersebut.

Kemudian didatangkan lagi jenazah ketiga, lalu para sahabat berkata, “Shalatkanlah dia!” Beliau bertanya,“Apakah dia meningalkan sesuatu?” Mereka (para sahabat) menjawab, “Tidak ada.” Lalu beliau bertanya,“Apakah dia memiliki hutang?” Mereka menjawab, “Ada tiga dinar.” Beliau berkata, “Shalatkanlah sahabat kalian ini.” Lantas Abu Qotadah berkata, “Wahai Rasulullah, shalatkanlah dia. Biar aku saja yang menanggung hutangnya.” Kemudian beliau pun menyolatinya.”

(HR. Bukhari no. 2289)

Dapat ilmu baru semalam. Saja nak share kat sini :)

Tapi still, seeloknya tidak perlu tulis kat status sampai semua orang boleh baca..:) Sebaik-baiknya pergi cakap diam2 kat keluarga si mati untuk menuntut hutang. Wallahua'lam :)

Sunday, 11 December 2011

:-)

Ayah tanya : Betulkah ada doctor2 yang baru masuk HO berhenti sebab stress?

I said : Aah, mungkin sbb beban kerja yg sgt berat, n keadaan tmpt kerja yg stressful

Sejam kemudian..after lunch..

Ayah cakap : Mungkin org2 yg stop tu ada tujuan lain selain membantu org. Ayah rasa kerja apa2 pun akan jadi mcm ni kalau kita x ingat kerja ni sebagai ibadat. Ayah jadi cikgu pun kalau x fikir kerja ni suatu ibadah, boleh jadi stress. Apalagi kalau asyik ingat kerja ni untuk dptkan duit. Jadi kita kerja ni kena ikhlas - kena selalu ingat kita hidup utk beribadat - insyaAllah semua kerja jd lancar

=)

Thursday, 8 December 2011

Blog baru :D

I don't have much time for blogging now. I have to get ready for Monday's counselling to the patient.

Tapi.. hari tu sempat buat blog baru, hehe..sebenarnya dah lama plan untuk buat blog baru, for me & naqi jadi authors, untuk benda2 yang berkaitan dengan ilmu & perubatan, either copy paste benda2 yang kami tertarik tentang medic dari website lain, dunia pekerjaan sebagai doktor, or ilmu-ilmu kami sendiri tentang dunia kedoktoran, dari pengalaman sendiri ataupun pengalaman orang lain. Selain bermanfaat untuk kami sebagai bakal doktor, mungkin boleh bermanfaat untuk orang lain jugak. Tapi, for the time being, blog masih under construction. And baru ada 2 posts. Jadi belum sesuai untuk publish. Hehe..Harap tak angan-angan tahi ayam lah. Hmm. Link blog tu saya letak kat "My Blog List". Ada masa nanti baru edit lagi :D

Masuk Family Medicine ni tiba-tiba rasa tak sabar nak kerja jadi doctor :D Tapi bukan kerja jadi "kuli" atau "mangsa kemarahan orang lain" yang dah senior.....huhuhuhu....

Saturday, 3 December 2011

Rezeki hari ni :)

Second post for today :)

Kenapa post lagi? hehe sebab tadi dapat cabutan bertuah. Rezeki betul. Dapat modem internet yang harga dia, kawan kata 300-400 ribu rupiah.

Sebenarnya bulan lepas baru beli satu modem dari senior yang dia jual half price. Untuk bawak pergi Puskesmas so boleh mobile internet. Tiba-tiba hari ni dapat cabutan bertuah. Happy sekejap hari ni :) Ini lah dia modem tu :


Kita tengok lah nasib modem ni nanti, dipakai atau dijual. Hehe.

Hmm..

Alang-alang dah upload gambar, saya upload lah sekali gambar main ice skating hari tu. Hihi. Kali terakhir main ice skating was 2 years ago, with my PEDCARIANS. Dah lama tak main, mr husband asyik ajak main je sebab dia dapat half price tickets, jadi khamis lepas waktu saya dapat cuti "free", kami pergi main :) Best bangat, tapi tak dapat main lama-lama sebab dah nak maghrib :(

Nama tempat ni Gardenice, kat PVJ mall. Jalan kaki saja dari rumah.

Gardenice ni kat bangunan level paling atas

Susah nak ambil gambar berdua. Segan nak mintak tolong orang.

Budak-budak yang ikut training. Siap menari-nari lagi. Huhu jeles sebab kecik-kecik dah pandai. Hehe..

Lain kali nak pergi lagi :D

p/s : Dari 6hb-17hb December yang akan datang ni, our families akan stay kat rumah ni. Yeay takde lah sunyi sangat rumah ni nanti :) 6hb-10hb my in laws akan datang, and 10hb-17hb my parents plak datang. Boleh lah melupakan jap stress belajar :D