Sunday, 4 January 2009

Another post~

Skrg hati sy tgh sejuk..alhamdulillah, ketenangn mcm ni lah yg sgt sy senangi dan cari..walaupun sy tahu ketenangan mcm ni takkan lame.. bile sy kuar dari rumah, of course i have to face the world,yg penuh dgn kebisingan yg sgt mencemarkn perasaan..bertemu dgn pelbagai jenis insan yg perlu ditemui, kdg2 yg membawa ketenangan, kdg2 yg menghanyutkn,dan sy lebih suka terarah kepada mereka yg membawa kebaikan- sebab sy bukanlah seorang yg baik utk membawa org lain ke arah kebaikan. Sy seorang yg mudah terpengaruh, dan perlukan kekuatan utk berpijak pada tempat yg tepat. Dan sy juga org yg kesunyian..


Ketenangan- sy ade 2 teori ttg ketenangan, tapi ini cuma teori sy, coz selama sy hidup, sy cuma boleh dptkn ketenangan dari 2 cara..banyak cara actually, tapi semuanya back to two basics. KEMANUSIAAN dan KEAGAMAAN. Tapi mungkin (atau memang).. semakin jauh teori kemanusiaan tu sy explore, sy akan dpt 1 conclusion - bahawa kemanusiaan juga adalah satu cabang kepada keagamaan.


Sy suka n sejuk tgk orang2 yg kuat berpegang pada agama. N sy selalu cuba utk jadi sperti mereka. Sy tak pasti hati mereka tenang atau tak, tp dari jauh, sy sgt tenang tgk org2 mcm ni. Tapi, sepanjang hidup sy, sy cuma jumpa beberapa org yg mcm ni, kalau dlm kehidupan terdekat, sy ada 2org yg sy nk jdkn mereka contoh..:) dorg x peduli mcmana pun kehidupan org sekeliling, tak peduli modern mcm mane pun org sekeliling, tp sbb cinta pada Allah mengatasi, dorg hidup mcmane dorg nak hidup..dan sy sgt mengagumi itu. Bukn pada amalan je, tapi pada pakaian sehari2 pn, takde nak kejar2 sgt moden tak moden, besar tak besar,kecik tak kecik..

Sbb, ade org, rasa diri dah cukup seimbang.. bagi die x kesah lah org nk ckp die ni lebihkan dunia, tp yg penting die tahu die selalu beramal utk akhirat. Tp kdg2 kite tak sedar, perbuatan kite sehari2 masih terlalu jauh utk mencukupi utk bekalan di akhirat. Dan ape yg kite buat sehari2, makanan, pakaian, sikap terhadap org lain, mungkin kalau benda2 ni sgt kontra dgn amal2 kebaikan yg kite buat, sume jd tak guna. Kdg2 kite ckp pasal org, mengumpat pasal orang, mengaibkan orang, semua tu adalah dosa yg sgt besar.


(btw, selingan jap, sy tanye bnde ni kt seseorg semalam, kenape orang Melayu, xkesah lah makcik2 dah tua, atau org2 muda.. SUKA MENGUMPAT, bergossip,etc?hmmmm..kalo tgk cite MOHSIN by yasmin ahmad, benda ni sgt clear.. tak boleh tgk org lain senang, tp diri sendiri tak sedar.. Bile la nak berubah..)

Saya tau sy sendiri tak sedar, sy byk buat perkara2 yg tak baik utk akhirat. My bad.. and i'll try my best to change it. Sy hrp idola2 sy sentiasa ada utk memberi kekuatan tuk kekalkn kebaikan dan buangkan keburukan. Tapi kdg2 org2 & keadaan sekeliling yg ada byk persepsi, buatkan sy lemah.

Sebenarnya, sy nak tulis tentang KETENANGAN. Kalau boleh xnak lari tajuk. Sebab ketenangan sgt penting utk diri sy. SGT SGT PENTING, plus sy seorg yg suka menyendiri. Bersendirian memberi ketenangan. Ade sorang hamba Allah ni penah ckp kt sy "hidup awk ni mesti sgt membosankn kn"..huhu. tajamnya kata2. itu kata2 orang melayu, islam.Yesss,,hidup sy memang membosankan, tp at least sy sedar diri,tak mcm awk. Nak sgt hidup yg tak membosankan, smpai berteman dgn org ntah dr ceruk mane kt malaysia ni yg konon2 ade genetic inheritance dr org2 barat, pakai jeans koyak mcm tak cukup kain. huhu. oh sy kembali tidak tenang bercakap psl org mcm ni.

Sy pernah berkawan dgn org2 yg slalu pegi clubbing, yg hidup mcm org barat, bertukar2 boyfriend mcm tukar baju. Yes sy bercakap benar. Sy pernah tinggal dgn org mcm ni.Even bila sy dah takde, kwn baik sy yg dulu sgt jauh dr buat benda2 mcm ni, pun dah terpengaruh. N sy sgt sedih utk itu. Nak sesalkan benda lalu pun xguna, sbb sy pun perlu kejar impian sy nk jadi seorang yg berjaya dlm cita2. Huhu, nk menulis ni pun rase mcm air mata nk jatuh.huuuu.Dan kenapekah sy tak pernah ada kekuatan utk mengajak org lain kembali kepada kebaikan?? They are my friends. Sy tau dorang sume ada hati yg baik2..becoz sy penah rapat dgn dorang. Ape2 pun, sy harap, Allah akan selalu selamatkn sy n kwn2 sy drpd kesilapan yg tak disengajakan. Semoga ALLAH akan mempertemukan kami dgn lebih ramai lagi insan2 yg boleh menyedarkan kami dari lena yg pnjg. N semoga keburukan drpd apa yg kami perbuat hanyalah utk satu pengalaman berharga utk menuju kebaikan, dan semoga tak berterusan berada dlm lena. AMinn..huhu..nak nangis (T_T) --

Itu kalau sy ikut kemanusiaan. Kdg2 kite tak boleh selalu berfikir berlandaskan kemanusiaan je. Dulu sy berfikiran mcm tu, Dan sy bersyukur ade org telah sedarkan sy yg akidah tu tak boleh dipermainkan. Dulu sy fikir kite kene bersikap baik dgn sume org. Ayah pernah gurau2 ngan sy..'kenapa bestfriend2 yah sume non-muslim',, i have no answer for that. Saya selesa berkawan dgn org2 yang baik, yg berhati lembut. Sy pernah bermalam di rumah uncle kepada seorg kwn sy yg non-muslim, dan waktu sy nak smbhyg, uncle ni sanggup pergi rumah jiran die nk tolong tanye kiblat kt mane. Tgk, betapa berbeza dgn kita.


Mgkn ramai org muslim yg lembut atau baik, cuma, hakikatnya, sy jarang berjumpa dgn yg mcm ni. That's dugaan, tp sy tetap berharap akan lebih ramai org2 melayu muslim yg boleh bersikap mcm ni, lemah lembut, kerana bagi sy berkwn dgn org yg bersikap lemah lembut tu memberi ketenangan yg sgt sgt. Dan secara tak langsung, hati sy pun boleh tertarik utk bersikap mcm ni kt org lain, Sy perasan, kdg2 sikap sy yg cpt terpengaruh dgn org, sgt membuatkn sy tak tenang. Kdg2 sy ckp lepas, tp xlame lepas tu sy menyesal.

Sy ade byk lg nk tulis, tp i better continue later. Tetibe bile bnde yg dah lepas, dikeluarkan semula dr ingatan, emosi xdpt lari dari menguasai diri. My bad.


4 wonderful voice(s):

haya morea said...

hurm...yela,adik pon ade kwn yg hati baik, tp still x buuat mende yg sgt wajib kite buat..and adik pon x tau knape berat betol mulut nk menegur.isk.

haya morea said...

eh, in case k.yah x kenal..ni adik naqi..hihi..sbb letak name haya morea,tkt k.yah x knl.

Anonymous said...

waduh-waduh! embak.jamunya satu dulu dong.
Ayat-ayat penuh dgn emosi kali ni.haha.

Ikut pgalaman sy itulah realiti kehidupan kalau berkwn dgn non-muslim baik,org lain yg ngaku melayu islam pun berkata kamu ni tiada kemelayuan ka, pengkhianat ka etc. Lantaklah apa org lain nk ckp. Nak mencari kwn yg btul2 baik jarang2 di temui.urang2 kita pindik2 tagap juga yg best :P.and then sbb tak berlandaskan alquran dan as-sunnah yg dh cukup complete tu yg umat kita tak kn kemana2 pn berbanding bangsa lain.ye la kekadang iman2 tu kejap naik aikk kejap turun. Lihat kt cermin tanya la diri sendiri kenapa kamu yg di pilih dr berjuta2 sperma(X,Y).???hurmm..

elnadia said...

yah. kak ya mahu jadi orang yang lebih baik. sila beri kya kekuatan. huhu.

Post a Comment