Friday, 20 February 2009

Fakta & Hobi Yah:)

salam..
i just finished doing some past yrs Q's with my bestfriend mr N,
n skrg sy dah balik.. n keseorgn d rumah..
fiza pegi tasik malaya wif her mom n bro,
nas kuar x tahu pegi mane..bandung kot..
now im suppose to do the review for our last case, Steven Johnson Syndrome..
smlm doctor dah mintak but i didn't present coz x de pathophysio lagi..
i hope i can finish it by tomorrow
n ade LI jugak menanti.. angioedema..

sepatutnya petang ni & ptg esok ade prtndingn chess,
i thought i would be busy bcoz of that,
tp tibe2 dpt msg kate competition tu was cancelled d saat2 akhir..
huhu..ade jugak rase kecewa coz x dpt wakil my faculty dlm kejohanan university,
lgpun the other day, sy dah buang mase berjam2 utk lawan dgn seseorg utk layakkn diri tuk wakil fakulti,
tp last minute batal lak..
mgkin fakulti lain x de penyertaan kot..
huhu..xpe la, xde rezeki..


skrg ni, as usual, sy akan study dpn laptop,
study jap, online jap,
penat study, sy tido..

hari ni, sy nk try wat tag drpd kak ya.
im gonna do it dgn bersantai2..hehe..
but k.ya, can i break some of the rules?
=p


tag ini adelah berkenaan dgn 10 FAKTA/HOBI tentang saye.

1. My name, Rafahiah yg bermaksud Kemewahan hidup, dipilih oleh ayah from sebuah kamus Bahasa Arab yg sgt tebal n dah lusuh2..hihi..Name kamus tu 'kamus Marbawi' berwarna merah. Mula2 ayah wanted to menamekan sy 'RAFIDAH' tp sbb maksud rafidah tu mcm x bape bagus.. ( i forgot the meaning ) then ayah pun cari laa dkt2 page tu jugak, tibe2 terjumpe la name RAFAHIAH..dan diberilah name itu kpade saye. Name sy sgt pendek, senang la nk isi borang OMR tiap2 kali nk exam..hihi.. bosan tau isi borg exam tu..huhu..nanti kalau sy ade anak sy nk bg name panjang2. insyaAllah,hihi. pastu sy nk bagi name anak sy sume kalo boleh bermula dgn huruf2 kt tgh2 mcm M,N etc coz kalau exam besar mcm SPM ke PMR ke, xde la die duduk dpn sgt or paling blakang..hikhik..nanti nervous susah lak nk jwb exam ;p


2. Dulu saye slalu bertukar ambition. Waktu kt sekolah rendah every year cikgu akan tanye 3 cita2 utama. Waktu tu normally everyone akan jwb polis, bomba, guru,doktor. Ade la yg advanced skit ckp nk jadi pembaca berita, or artis. ataupun peguam. Ade jugak budak2 yg nk tunjuk terer die ckp nk jd akauntan, pdhl xtau pun akauntan tu ape. sbb mcm best so dorg pun ckp je. When i was in primary 4, sy perasan mcm pandai melukis n main badminton. so sy pn bgtau kt cikgu yg sy nk jadi pelukis n pemain badminton negara.haha. lawak bila ingt balik. waktu kt sek menengah sy tukar lagi ambition sy, kali ni lebih komited (konon) sbb x tukar2 sampai la sy form 5. Time tu sy nak jd businesswoman. Tapi sy x amek prinsip akaun pun. Ntahla ape sy fikir tym tu. Saye amek elektif pendidikan seni. Minat melukis masih sgt mendalam time tu..tapi waktu spm sy lukis tak siap, ade lubang2 kosong x sempat nak color. Tapi sy still berharap boleh dpt A1 utk subjek tu. (mimpi di siang hari).. dan seperti yg tidak disangka ( coz sy still berangan nk dpt A1 dlm seni ), result pun keluar. Slip result : 9A 1B, teka la apa yg B? Yess..tidak lain dan tidak bukan..seni saye la yg B, so angan2 utk jadi pelukis (sgt la tidak menjamin masa depan) tidak kesampaian.. N time ni saye tak tau nak jadi apa bile dah besar, mak galakkan jadi cikgu.. ayah cdg amek medic, hmmm..sy xpenah terfikir utk pilih medic..bukn sbb tak minat..sy rase sy minat je.. tp sbb mmg xpenah terfikir.. finally medic jugak yg menjadi pilihan.. dan skrg sy sgt suka bidang ni.. harap cita2 sy yg ni akan tercapai. AMIN..


3. Dulu waktu sy kt sekolah rendah, sy selalu kene buli dgn kwn2.. tapi waktu tu sy sgt innocent n sy xperasan pn yg sy sedang dibuli.. bile dah besar baru la sy teringat balik n sy kesian kt diri sendiri. huhu... Kt sekolah agama, time drjh 1, sy duduk sblh sorg kwn, kwn sy tu slalu tukar buku dgn saye, die suruh saye tuliskan utk die, die tuliskan utk saye. So setiap subjek, bahasa arab, tauhid, tulisan khat, etc, sume saye la yg tuliskan utk die. Sy xtau ape reason die waktu tu, sy pun dgn baik hatinye tolong la die.. lagipun sy rase bukn nye ade ape2 pun, yg penting ktorg wat keje.
Tapi, setiap kali subjek tulisan khat, ustazah akn bg mrkh or gred utk tulisan ktorg..n sy selalu dpt B or C, n kwn saye (yg saye tuliskn utk die tu) selalu dpt A. siap ade bintang2 lagi. kwn sy tu garang.huhu.slalu marah2 sy. (jahatttt..skrg baru sy rase terpedaya). Pastu setiap kali hantar buku kt ustazah utk setiap subjek, ustazah selalu panggil name kwn sy tu, n puji2 die kate tulisan lawa. Tapi biase lah time budak2 kan msti ade org yg mulut bising n suke pecah rahsia. After dah berbulan2 sy menipu diri sendiri, ade sorg kwn ni pecahkan rahsia ( die pn x tahan kot tgk sy kne buli ).. die amek buku sy n bku kwn sy, die pegi bg kt ustzh ( berani plak budak ni, baru drjh 1..hehe ).. n ustzh panggil sy n kwn sy tu, n then die suh ktorg tulis sumthing kt papan hitam, utk buktikan ape yg kwn sy report tu. Dan d situ terkantoilah segala2 nya. haha. lawak plak. pastu ustazah pisahkan kami, so dat die x brani buli2 saye dah.


4. cerite same..oleh kwn yg same. die buli saye lagi. die n kwn2 yg lain sume nak tiru jwpn saye waktu exam.tapi, sdg saye ditiru, tibe2 kwn sy (yg suh saye tuliskn utk die td ni), die bagi saye 1 idea jahat. (huhu, sy xtau dari mane die blaja bnde2 jht ni, baru drjh 1. sy pun x terfikir).. die bisik kt saye, suh tipu jwpn. biar kwn2 sy yg lain sume tiru jwpn yg salah. Saye pun ikut je la. innocent kn.huhu.after dorg sume dah tiru, n hntr jwpn. kwn sy yg sorg ni kate kt saye, jgn hntr dulu. Then die bwk saye sembunyi bwh meja, n pdm sume jwpn2 yg salah td. So sy pun buat la, n die pun tiru la jwpn saye yg betul tu..n bile dpt result, saye dpt no1 die dpt no4. pastu die xnak kwn ngan saye. haha.pelik la orang ni. Skrg saye xnak jadi innocent mcm dulu.


Sy x kene buli kt sek agama je, kt sekolah melayu (hehe. saye panggil sesi yg 1 lagi tu as sek melayu) pn saye kne buli jugak..huhu. sy slalu kne mrh2 dgn kwn, suh beli makanan, tolak2 kepala saye, slalu tuduh2 saye lebih2 smpai sy kne mrh ngan cikgu..huhuhu.. i don't like them..
and..orang akan menghormati kite kerana ilmu..
tapi kalau kte lemah, dgn ilmu pun org akan buli jgk..
jadi..kite tpakse jd orang yg kuat dan berilmu..

5. saye slalu mengalami dejavu. atau mungkin bukan dejavu, tapi ape2 je yg menyebabkn saye terdiam, atau jadi rindu pada sesuatu pada masa lampau. x kesah la dgr bunyi sumthing, or tgk satu keadaan, atau tgk cuaca sekeliling. Saye rase ramai org yg alami bnde ni. Sy mudah sgt nangis if bnde2 mcm ni jadi.. mngkin sbb rindu, atau sayu..tah la..
Tapi kdg2 sy jd takut, coz makin lame kte hidup, makin byk 'peristiwa' yg kite akan lalui,
n situasi2 tu akan bertmbh..n org2 yg brsama2 kite melalui bnde tu jugak akan brtambah..
n one day bile org2 yg prnah same2 lalui bnde tu dgn kite dah xde, mcmane saye nk hadapi bnda2 yg sy rindu tu.. skrg ni pn sy susah nk kwl..
ape lagi suatu hari nanti..
n yang pasti..
masa sedang berlalu..
umur sume orang sentiasa meningkat..
kite jadi makin tua..
n menuju kematian yg akan dtg x kira masa..


6. saye physically x nmpk sprti org yg suke bnde2 lasak. tp sy enjoy sgt bile dpt buat aktiviti lasak. ala 'aktiviti lasak' zmn skrg xde lah lasak sgt pn, hehe. skrg sy rase masa sgt limited utk pegi tmpt2 yg provide aktiviti mcm ni, but one day i hope i can find the time. n buat aktiviti2 tu dgn family =)


7. saye sgt suke mkn, tp saye rase perut saye kecik. atau mungkin contraction n relaxation of muscle kt perut ni x cukup utk extend the size of my stomach to the maximal point.haha. sbb saye slalu cpt knyg. n kalau saye pakse jugak mkn, saye akn alami heartburn sepanjang hari. seksaaa..
sy nak mkn byk33..tolong..

8. saye ade fobia kepade satu bnde yg sy xtau nk describe mcm mane. kalau saye nmpk satu bnde bulat, n dlm bnde bulat2 tu ade byk2 lubang2 yg sekata..saye akn rase ngilu yg teramat2 dahsyat. atau bile org buat titik2 bulat2 yg sekata kt krtas ( i mean sekata is jarak yg sama, diameter yg sama..etc).waaaa..nk describe in words pun saye dah start2 rase ngilu..


9. Fakta yg terbaru = daripada byk2 rabbit yg me n my best friend beli, skrg cume tgl 1.

10. Dan fakta yg lebih terbaru ade lah setiap fakta dah semakin memendek sbb saye baru kuar dr pegi cari pellet utk rabbit kat fakultas penternakan tapi malangnye pellet dah habis, n balik rumah je saye dah ngantok. n skrg saye nk tido jap b4 sambng study. Dan saye terlupe yg saye ade group discussion malam ni kat rumah kartika kartini kt sukawening.

Hehe. xtau la pnjg or tak entry ni. Tp saye dah siap.
It's time to say goodbye :)
Nak tag sape ek.
Saye xtau sape yg bace blog ni.
Ok, saye nk blog org yg pernah bagi komen2 kt my blog.
Sape yg xde blog, tulis kt kertas, and submit it to me =P

1.My sis, wahidah.

2.Krie

3.Jeehan

4.Fiza

5.Dr Naqi

6.Dr Amad

7.Dr Radzi

8.Izie

9.Anonymous =P

12 wonderful voice(s):

elnadia said...

part kene buli tu memang kelakar gila. hahaha. yah mmg pandai dari kecik kan? tapi boleh plak xprasan kene buli. innocent betol. cian kat yah. kya pon selalu kene buli tp xde lah sampai kene tonyoh2 kepale. abes hebat pon kene cubit kt bontot. tu pon mase kt tadika. hahaha. anyway kisah buli yah mmg sgt kelakar!

Rafahiah Haron said...

haha,cubit kt bontot? gatalnye org yg buli k.ya tu :P

Anonymous said...

[quote]lgpun the other day, sy dah buang mase berjam2 utk lawan dgn seseorg utk layakkn diri tuk wakil fakulti,..[/quote]

wow.smpi berjam2 lamanya di situ bertapa.:P

[quote]insyaAllah,hihi. pastu sy nk bagi name anak sy sume kalo boleh bermula dgn huruf2 kt tgh2 mcm M,N etc coz kalau exam besar mcm SPM ke PMR ke,xde la die duduk dpn sgt or paling blakang..hikhik..nanti nervous susah lak nk jwb exam ;p[/quote],

ni apa kah benda.boleh pula ke situ.hahaha.lucu.

[quote]slalu kne mrh2 dgn kwn, suh beli makanan, tolak2 kepala saye, slalu tuduh2 saye lebih2 smpai sy kne mrh ngan cikgu.[/quote],

laa..kesiannya dia.ni mesti juara nangis dlm kelas.

thank you 4 sharing a word what is so called "dejavu". sama la. tak suka pasang lagu by my own. but biasa nya org ln or kt mana2 la yg pasang lagu lama2.baru la membawa maksud 'terdengar'. then somethng likes jeng..jeng..jeng. kembali semulaaaaa ke alam umur 7-12 thn.menghayal la separa sedar.

health tips: "fruits should be taken in an empty stomach.not as dessert after the meal as in often done. if you eat fruit like that, it will also serve a major role to detoxify your system, supplying you with a great deal of energy for weight loss and other life activities." let's say you eat 2 slices of bread and then a slice of fruit. As fruit digest faster than bread, the slices of fruit digests quickly and is ready to go straight thru the stomach into intestines, but its passages is blocked by the bread which takes longer to digest.

i thought you knew about this.bakal doctor mesti tau byk benda.tiada lagi nak mengomen. entry tetiba pjg and then my comment pjg la.maaf.tapi kn ok la sesambil buat fyp.kasih relax sikijap.kamu menulis sy memerhati.ok.

Wazie Wahidah said...

haha! sy ktawa ni bila bc yg no 9.. sy pn x suka bnda gtu... geli kn.. haha! tp bnyk plak yg ko kna buli2 tu sy x tau... sy pn rs bnyk bnda gtu jd sm sy... d skolah agama la... bikin pns tul.. tp mo lwn xtau mcmana... kdg2 sy hrp anak2 sy akan bls tu sm anak2 dorg.. haha! sot kn..

Wazie Wahidah said...

eh bkn no 9... no 8 plak tu.. haha!

Wazie Wahidah said...

tag tentang apakah ini? tentang diri sndiri? hehe... bnyk plak komen sy...

Rafahiah Haron said...

hehehee..i said i broke the rules. i didn't copy n paste the rules either. tag ini adalah berkenaan "10 fakta/hobi ttg saya" n u have to tag another 6person n tell them about the tag in their blog.hihi.wdh buat aa. xda keja kn jg=p

to anonymous, thAnx for the tips.One of my doctors who is a nutritionist never mention bout that, maybe im the one who never ask.hihi.

khairiFMJ said...

slm..

hehe..no 5 serious best...
saya pun selalu je ada rasa camtu..
ada org kata..
we hve to let go our past...
but i think...
i will never let them go..
instead..i will rather move on n cheerish all the memories...


rindu....

(satu masa nnt yah pun akan jadi part of my memories that i will miss so much T_T....hehe..tapi apa lagu yg akan buat saya teringat kat yah ek?lagu besday kot..hehe)

Dr Amad said...

Ape la asik kene buli ni...iskh2... Lain kali kene minum susu dumex banyak...bila orang buli,baru la leh lawan balik...Lani pun rasa asik kene buli ni MR N tu...ish2...Xpe,dia buli,ambe kenyang...haha.So Mr N jangan sekali-kali stop buli...

haya morea said...

hahah...kesian kak yah kene buli,sbb muke baik sgt kot...tp xpela, jd kenangan lucu bile ingat2 blk..kan kan..

kak yah kecik2 dh dpt no 1 dlm klas, adik dulu no puluh2 kot,kikiki..

enyway, kesian kat rabbits yg comel2 tu...mati ke hilang?

Rafahiah Haron said...

hehe.lagu besday?kalo krie selain satu2nya kwn yg lahir pade hari same,i will always remember your inspirational n religious words, suke (^_^)

err.. susu dumex? kecik2 dulu sy minum susu nespray je, sbb tu kot kne buli?hehe.

waaa adik, jgn ditanye hal rebbit. sedeyy..ade yg mati ade yg hlg. kt sni skrg musim hujan je memanjg, rabbit x thn sejuk.k.yah sndiri pn xthn sejuk, rabbit lg la =( skrg k.yah bwk masuk dlm rumah.

fiza said...

hehehe....
saye kene tag rupenye....
da lame tak bace blog yah....
hehehe....

tak sangke yah cani...
hahaha...
kalau saye buli yah...
yah prasan tak???

lalalalala....
tamolaaa buli yah....
nak buli mr N....
huhuhuhu....

Post a Comment