Sunday, 22 November 2009

nak jadi orang yang baik :)

saya teringin nak baca blog doktor2.. as a preparation for my co-assistant year next year..tapi setakat ni tak jumpa..kalau ada pun yang budak2 baru masuk hospital punya..tapi itu juga sgt membantu sebenarnya :))

saya teringin jugak nak buat laser treatment untuk my eyes..dan saya tahu saya WAJIB buat..Doakan saya dapat kumpul duit banyak2 untuk tujuan itu.. My astigmatisme is killing me. Sekarang ni dah lebih 250+ for both eyes..sangat sakit ok (terutama kalau org capture2 gmbr mlm2, i can't stand the flash anymore. begitu juga dgn cahaya lampu from cars on the road waktu malam)..

saya mahu berubah jadi orang yang baik dan selalu bersyukur..
tiba2 perasaan ni datang..

yang penting, saya nak jadi wanita yang baik.. insyaAllah.. Amin..

7 wonderful voice(s):

SYAZANA RUSDIN said...

kYah, sy pn mo jd org baik. hehe. amiin.. smoga kita smua dpt jd org baik. tp kn kYah, penah dgr ka 'susahnya mau ubah org jahat jd baik tp sngnya mo ubah org baik jd jht..'
huhu. smua tu bgntng pd dri sndiri jak kn kYah. (^_^)

Nadia Nazifah said...

laser treatment untuk betulkan eye sight tak bahaya kah yah? kya pon tringin nak buat. i feel more confident without spec :D

Rafahiah Haron said...

nana - hehe jom sama2 jadi orang baik. semoga berjaya. but rasa diri sempurna pun xboleh juga.. sbb tiada yg sempurna selain Allah :) yg penting semoga hidup kita sentiasa diredhai kan :)

kak ya - hehe yah pun kalo boleh xnak pakai spec.tp silau tinggi sgt, xleh pkai contact lense. ntah la eye specialist yg yah tanya tu ckp ok je, rmai yg buat dgn dia. but nanti yah nak tanya lagi pasal complication, nanti yah gtau info k:) hari tu tanya harga je,lupe nk tnya yg lain2.

someone from ur batch said...

yah, btul ke yah nk buat laser treatment..i hope u hav enough money to cover up all the fees..hee..
mahal kan buat bende tu...huhuu
1 lg, yah punye mata kena btul2 dh x tmbh power...tiap2 thn yah cek power x? kalo tiap2 thn asyik brtmbh je, better u dont do the treatment yet..after ur eye power is constant, then u can proceed the treatment..
bcoz according to my eye specialist, if ur eye still increasing in power, but u still proceed with the treatment, later on ur eyes akan rabun balik..i dont know whether this is true or not..but just wanna share with u..
(^_^), hope u succeed with ur ambition..=D

Rafahiah Haron said...

wah sounds mcm mahal plak..hhuhuhu..hari tu i asked an eye specialist and he said,it's around 14mil rupiah. harap betul lah. kalau jauh lebih mahal,huhu tak jadi la :(

hmm so far my power tak naik significantly, 3 years with the same power n spec pun xpe. cuma everytime buat spec baru, my astigmatisme yg makin bertambah..n i'm worried.

nway, thanx very much for the info. ada info lg rajin2 la share k.hehe. becoz i think i must do this treatment walaupun mahal..utk better quality of life (mcm ethics plak.heheh)

Najwa said...

kak yah,14mil rupiah tu brape ringgit duit malaysia?wa nak wat jgak..power mata wa tinggi sgt dh..nk cecah 700 yg belah kanan ni.silau pun tinggi.tak berani drive kete mlm2..agaknye kalau wat laser mata kat malaysia lg mahal kot?

Rafahiah Haron said...

wah, if silau wa tinggi, jgn drive mlm2. siyes menakutkn.huhu. kak yah nak lintas jalan mlm2 pun takut.
hmm maybe la kt mlysia lg mahal. sbb tu la tak ramai org buat kn.hehe.tp rasenye berbaloi kot, sbb kite tukar spec every year pun skali hbis 400lebih gak. 25tahun da hbes 10k,heheh.baik buat surgery trus :p
hmm 14mil tu lebih kurg RM5k-6k kot.huhu. meh kumpul duit.hehe :)

Post a Comment