Friday, 5 March 2010

Cakap LEMBUT dan Cakap KASAR

Exam dah hampir.Saya nak tulis sekejap je post ni. Express.

Dalam hidup ni kita akan bertemu dengan bermacam jenis manusia kan. Datang dari background berbeza, ada yang macam itu, ada yang macam ini..

Yang saya nak highlight kan di sini, perbezaan orang yang LEMBUT dan KASAR..

Saya specific kan lagi, orang yang lembut = CAKAP TAPIS-TAPIS dan orang yang kasar = CAKAP LEPAS.

Kalau bagi saya sendiri, dari kecik saya suka cakap tapis-tapis. Atau lebih tepat lagi saya cuba jaga hati orang. Sebab background saya macam tu. Kawan-kawan ramai yang perangai sama macam ni, mungkin sebab tu kami boleh hidup bersama-sama.

TAPI..

At one point of my life, saya bertemu dengan orang-orang yang so-called 'suka cakap lepas'.. bermula dari saya berumur 13 tahun. Tapi, masih boleh bertahan sebab ada ramai lagi orang yang cakap tapis-tapis, so saya boleh jauhkan diri dari orang 'suka cakap lepas' dan hanya berkawan dengan 'orang cakap tapis-tapis'.

TAPI..

Ada masanya saya terpaksa jugak berdepan dengan 'orang cakap lepas' dan buatkan saya memendam rasa dan menyimpan dalam hati, sampailah tiba masanya saya jugak menjadi orang yang 'suka cakap lepas' balik pada orang yang 'suka cakap lepas' tu.

Kadang2 saya mengadu pada bestfriend saya pada ketika itu tentang ketidakpuasan saya pada orang yang 'suka cakap lepas tu'.. (ini boleh dikategorikan sebagai "mengumpat")

Yang saya tak puas hati, ORANG SUKA CAKAP LEPAS ni.. dorang sakitkan hati orang lain, tapi.. orang 'cakap tapis-tapis' ni tak kan sampai hati nak cakap lepas balik pada dorang, membuatkan orang yang cakap lepas ni merasa bermaharajalela dan merasa TAK BERSALAH. Sebab tak ada siapa yang berani membangkang.

Dan, orang yang cakap tapis-tapis ni, nak tak nak, dia terpaksa luahkan pada orang lain. And this can be considered as "MENGUMPAT".. Dan sebagaimana yang kita tahu, MENGUMPAT itu berdosa. Orang yang mengumpat, akan dapat dosa seperti makan daging berulat, dan orang yang diumpat akan dapat pahala.

CAN U IMAGINE?? Orang yang CAKAP LEPAS = dapat pahala sebab orang lain umpat dia, Orang yang CAKAP TAPIS-TAPIS = dapat dosa sebab mengumpat orang cakap lepas.

Sebab tu saya geram dengan orang yang SUKA CAKAP LEPAS. Boleh tak UBAH PERANGAI supaya tak ada sesiapa yang TERASA dengan PERKATAAN yang menghiris hati orang lain. Cakap lembut-lembut dan BERTAPIS sikit boleh tak??

"Terlajak perahu boleh diundur, Terlajak KATA buruk padahnya".. entah betul ke tak peribahasa ni.. saya sudah lupa..

Ok, doakan exam saya semua dapat A.

11 wonderful voice(s):

Wahidah Haron said...

sy suka ckp lpas bila sy marah. org yg bikin panas x perlu djaga hatinya. wink2x!

syamimi said...

setuju dgn yah!
Supaya org yg cakap tapis2 tak dapat dosa, kena (terpaksa) la cuba abaikan je ape yg org cakap lepas buat. Tapi kdg2 bila dah banyak sgt, sangatlah susah nak abaikan. Tp xpe, usaha jgk,semoga dapat ganjaran lbh besar

kepada org cakap lepas,jgn sedap hati je, setiap ape yg kluar dari mulut kita pasti dinilai jd dosa atau pahala dan sakitkan hati org adalh dosa.

smoga kita semua terpelihara dari jd org yg cakap lepas yg sakitkan hati org dan org cakap tapis2 yg mengumpat. :)

Rafahiah Haron said...

wahidah - eii, xbgus tu gitu.hehe. kecuali utk org y bikin pns la..tp penah sekali org yg ckp lepas ni marah, pdhl benda yg x sngaja..pastu dia jerit 'bullshit!!'..mesti la terasa. xboleh ka ckp bagus2. huhu.. i hate org yg marah dgn kata-kata kesat!(hehe emo jap)

syamimi - thanx for nasihat n doa. InsyaAllah, i'll try to be more patient when meeting with this kind of ppl. Atau jauhkan diri terus..hihi:)

betta sp said...

salam. bagi sy cara yg tbaik nk deal ngan benda2 nie adlh jauhkn diri dr org2 mcm tue.kalo da xdpt tidak jauhkn diri (duk dalam 1 group ker) kena la besabar n buat2 xlayan org macam tue....
benci btol kalo ada org mcm tue satu kelas

sum1 from ur batch said...

btul la tu..kkdg ssh jgk nk tahan ngn diorg ni...mulut asyik nk lps je..yg kte ni pon jenis x biase nk ckp mcm tu..so, mmg x dpt nk lwn la..huhu
for me, better yah bgtau je kt dia, kalo x brani, srh org lain yg gtau, nasihat n tegur.. mgkn dgn kte still xde pape brlaku, nnti dgn org lain, huh, mau bergaduh kalo slh ckp...huhu
kte sm2 doakan org mcm ni berubah keh..=D

yah, i think i know who u refer to :)

Nadia Nazifah said...

wow i couldnt agree more!

kya pon jenis org yg cakap suke jage ati, gune words pon hati2 takot org terasa. TAPI, kdg2 kya jenis ckp lepas juga. lepas tu rase bersalah padahal, kalo ikotkan, mmg patut pon kdg2 cakap lepas dgn org yg cakap lepas.

ape yg lagi penting sbnrnye, kya elakkan kwn dgn org mcm tu. kalo jmp, xyah cakap byk2 sgt la. org cemtu x sesuai dgn kite.

goodluck for exams~

syamimi said...

hehe. yah,mimi nasihat untuk diri sendiri jgk. sbb mmg hadapi situasi mcm yah jgk. mmg rasa sakit hati la, kdg2 xfaham knapa ada org mcm ni. mcm sum1 from ur batch ckp,sm2 la kita doa spy org ckap lepas ni brubah.

Rafahiah Haron said...

Actually post ni x de lah semuanya ttg org ckp lepas. only part of the issue. the point is = org buat something yg most people tak senang, end up orang lain ckp2 psl tu. Secara tak lgsg org yg berckp2 tu dpt dosa, dan utk bersabar (kalau kita yg kena) tu mmg susah.

betta sp-hmm satu class?hehe. kalo dpt cmtu dlm sekelas, mmg kne pulau la org mcm tu, kot. lepas tu org lain kesian.n kwn balik dgn dia.huhu. pusing2 mcm tu je.

sum1 from my batch - sape la sum1 misteri ni.hehe. owh, actually time tulis ni, tak memaksudkan sesiapa secara khusus pn, cuma nk berckp secara general. Tp terbayang la beberapa org yg penah ckp lepas n buatkn hati ni terasa n boleh nangis. Tak sampai hati jugak nak tulis post ni, tp kalau tgk orang lain yg ckp tapis2 kena benda sama, rasa geram jugak dgn golongan ckp lepas ni :(

Rafahiah Haron said...

kak ya- hee betul3..lepas ckp lepas balik, mesti rasa bersalah. tu la yah ckp, org jenis ckp tapis2 ni takkan sampai hati nak lawan. Tapi, takkan boleh simpan lama2. Rasanya kalau kita lawan pun, dorang takkan terasa kot. tah la. terutamanya kalo lelaki. kalo pompuan, mungkin ada jugak la yg balik bilik, berfikir pnjg pasal tu.hehe.

mimi - ada org ckp, kalo dunia ni xde variety, hidup jadi bosan. betul jugak. tp nak variety pun, biarlah yg menyenangkan hati.betul tak?hee. InsyaAllah, kita doakan org cmni berubah. And hope me myself takde buat benda mcm ni secara tak sengaja jugak. AMin. Thanx mimi:)

mariatians said...

hehe baru baca entry yah...

erm sy selective skit bab2 bercakap dgn org ni... if org yang betul2 close and i know the way they talk, (brutal/ jenis x kesah)then it will be no prob at all...

tapi mesti la berpada2 kan... kwn2 sy byk jenis... hehe ada yang lembut (mcm yah ^_^)... dan ada yang sempoi2/brutal (mcm...? oh byk... hehe)

kalau dgn yah.. sy ckp lembut ba kan, yah? haha :))

Rafahiah Haron said...

pulai sorry lmbt plak repy yg ini - hehe..lembut baa, jgn risau (^_^)

Post a Comment