Tuesday, 25 May 2010

artikel ini bukan untuk memburukkan orang.

saya tertanya-tanya macam mana dia boleh berubah.. setahu saya dia seorang yang sangat menjaga hal-hal berkaitan agama.. pakaian tutup aurat, stokin tangan and stokin kaki tak pernah tak pakai. selalu mengaji Al-Quran..selalu menasihatkan org lain untuk bersabar bila orang lain marah-marah..

tapi..sekarang,dia dah berubah..pakai baju ketat n sexy..and yang paling saya terkejut..dah tak pakai tudung..sedangkan semua kawan2 sekeliling pakai tudung. nak tegur macam mana? confused :( because i have no idea what has happened to her life.

sedih tapi saya harap dia kembali pada yang dulu. Amin.

p/s : saya tahu saya berdosa tidak menasihatkan. tapi saya tak tahu cara terbaik untuk melakukan itu :(

p/s : kalau ditakdirkan saya berubah macam tu (Allah Maha Berkuasa), seriously, tolong nasihatkan saya...huhuhuhu...rejam pun takpe..isk

5 wonderful voice(s):

Doctor said...

Abang Din tak terkejut dgn post Yah kali ni. Akhir zaman Yah, ramai yg beriman di pagi hari, tapi malamnya kufur, dan ada yg sebalinya.

Kalau kat Malaysia ni pun, jangan kata yg tak pakai tudung, yg pakai tudung pun takde beza. Kepala tutup, tapi nampak dada. Baju sendat, ketiak nampak, pakai t-shirt pendek. Seluar ikut shape, buttock nok covered.... serupa macam tak pakai baju jugak la.... takde makna pun pakai tudung kalu camtu

Belambak2 Yah kat Malaysia ni. Yg betul2 jaga boleh kira dgn jari.

Adik2 Abg din harap jaga aurat masing2 yer... nasihat pasangan masing2... hari2 nasihat pun takpe sbb kita ni pelupa. Zaman skrg ni nak pegang agama mcm pegang bara api, yg jaga agama dah jadi minoriti...yg ramainya mcm lalang dan buih ajer...

Kawan Yah tu, kemungkinan besar ada sesuatu yg berlaku dlm hidup dia yg sampai merubah dia jd begitu. Yah kena cari org yg paling kenal dia utk tegur dgn cara berhikmah. Kalau tak, baik jgn tegur, nanti lg jauh dia dari Islam.

Betta sp said...

Stuju dgn doc....manusia memang akan berubah. Selalunya org yg menasihati org lain supaya x buat kejahatan akan di uji dgn apa yg dia larang kat org lain.

Tapi sy agak terkejut dgr kes nie....sgt ketara....

SuFy said...

nauzubillah..sesungguhnya Allah lebih mngetahui rencana hidup seseorg..smg gadis tu dpt kmbali ke pangkal jalan..:)

Rafahiah Haron said...

Doctor - yah dh lama tak tgk situasi kt malaysia (especially KL), xtau pulak dah makin teruk mcm ni. kwn yah tu pn duduk area kl jgk. alhamdulillah kt sini, ramai yg masih jaga..even though ada jugak la beberapa yg kurang jaga.

Thanx for the advice a.din. Zmn skrg mmg menakutkan :( tapi if selalu ada nasihat2 mcm ni kat sekeliling insyaAllah boleh selalu beringat :)

Rafahiah Haron said...

betta sp - harap kita dijauhkan dr mcm ni. jom doakan dia berubah pada yg lebih baik :)

sufy - ameen ^_^

Post a Comment