Saturday, 22 May 2010

The hardest part of the year,

Saya dan kawan2 dah berjaya melalui ujian bertulis dan ujian skills.

Mari saya bagitahu exam apakah yang akan kami hadapi pada 25&26May ini.

Ada :
1. 7 cases dari Respiratory system
2. 7 cases dari Gastrointestinal system
3. 7 cases dari Genitourinary system
4. 11 cases dari Tropical Medicine system

Kami perlu :

1. Hafal semua sekali.

Pada hari tersebut, kami akan :
1. Diberi 30 minit untuk menulis semua perkara tentang case tersebut.
2. Masuk dalam sebuah bilik yang ada 2 examiners (doctors) dan analyze case tersebut. Presentation selama 20 minit.

Apa yang perlu kami cakap :
-Overview of the case
-Definition
-Epidemiology (worldwide, Indonesia)
-Etiology (sebab apa case itu terjadi, how it can be transmitted)
-Pathogenesis (Bagaimana case itu boleh terjadi secara detail)
-Pathophysiology (bagaimana ia boleh membawa kepada setiap sign& symptom)
-Diagnosis (Bagaimana untuk buat diagnosis)
-Differential diagnosis (Penyakit lain yg boleh confusekan dignosis, lebih kurg la)
-Treatment & Management (and why u need to do that to the patient, goal of treatment, mechanism of action of the drugs, etc)
-Complication (what may happen if we don't treat the patient, n what may happen after we treat)
-Prognosis (percentage of successful treatment, death, disabilities due to the diseasea)
-Prevention (any vaccine?prophylaxis?anything we can do to prevent transmission)

dan..
yang penting, which organ, which system that were altered in our body? what is their normal anatomy, histology, and physiology? and what happens when they are disturbed, the histopathology?etc etc..

And all of these in 20 minutes!

Setelah selesai presentation - bell akan berbunyi..teeettt..you have to stop presenting ur case. And you have to wait outside..and the doctors will count your marks.. after a while, they will ask you to come in..

They will tell you how was your performance..bla..bla..bla..and "We give you..------". Markah yang akan membuat anda tersenyum gembira atau menangis duka..isk2..

AND THE HARDEST PART IS.. NOW..

Kalau baca case, semua orang boleh faham case dengan senang..(insyaALLAH)..
But, to memorize all cases with the details is quite hard, even if u have memorized some of them, then when u try to memorize the other cases.. u may forget the one you have memorized.

ANd during that particular day..with all the cases in your brain..(insyaALLAH).. belum campur nervous, kalau nervous la..huhu..

AND THE BEST & THE WORST PART is .. it contributes 50% to your pointer! Kalau anda dapat 90 above, berbahagialah dengan pointer yang tinggi. If you get below 70%, rendah lah pointer anda.

ANOTHER WORST part is.. when you get a killer doctors..who won't give any students more than 80% in that room..

ANOTHER BEST part is..when you get a very generous doctor, who won't give any of the students in that room less than 80%..

For 2 years in a row, I never get the BEST part..

This year, the only thing I'd like to be included in each of my prayer is --> yang penting MESTI DAPAT DOCTOR BAIK! Saya mahu doctor yang PALING PEMURAH DENGAN MARKAH. Amin. Kalau boleh, saya nak yang bagi 100%!!!!!! Huhuhuhuhu...

My turn is on the first day - ada 2 hari lagi. Good Luck to all of us!!

4 wonderful voice(s):

sum1 from ur batch said...

oh ye ke..yah x prnh dpt the best part..mcm x caya je..hmm
ok la, lets hope together we got the best part this time..
good examiner, expected case, not nervous, remember all n lastly,
GOOD RESULT!!
this last time, please GOD, help us..
Amiiinn..

SYAZANA RUSDIN said...

Good Luck kYah, u can do it..!! Chaiyok2!! :D
May All ur wishes come true. (Amiiinn..)

mariatians said...

yah, gerun sy baca entry ni oo... good luck yah... sy doakan ko dpt observer yang pemurah, baik hati dan positif! aminn... :)

Rafahiah Haron said...

sum1 from ur batch : yeay dah merdeka!best. thanx for the wishes. Alhamdulillah, hope sume ilmu ni kekal utk kite kat hospital nanti:)

nana : thank you, some of the wishes come true, some not.hehe. because i got a case which all of us never expected it to come out.huhu.

pulai : hehe gerun??ya gerun sgt2 before smlm, skrg lgsg x gerun..hihi..tq pulai :)

Post a Comment