Sunday, 9 May 2010

Do we need to be stress all the time?

Baru setengah jam yang lepas, saya pergi klinik jumpa doctor.

My chief complain : Gatal-gatal di tapak tangan dan tapak kaki selepas duduk di atas carpet malam rabu lepas - duration : 5 days.

Doc lelaki : Kenapa???

Me : Gatal-gatal di tapak tangan doc (sambil tunjuk tapak tangan, dgn niat nak tunjuk biji2 yang dah spread satu tapak tangan)

Doc : (sambil tengok) Sejak kapan?? (sambil mencari2 biji-biji yang tidak kelihatan)

Me : Udah 5 hari, setelah duduk di atas carpet.

Doc : Mana bijinya? (Sinis dan tiada empathy)

Me : Sekarang ga kelihatan doc. Munculnya tiba-tiba. Atau cuma kelihatan di tempat yang agak bercahaya.

Doc : (Terus berdiri, pasang lampu) Nah, sekarang sudah terang, kelihatan nggak??

Me : (Sambil cari-cari biji yang tiba-tiba tak nak munculkan diri, padahal baru setengah jam tadi ada)..ga kelihatan doc.

Doc : (Melihat notes Family Medicine yang saya bawa untuk study) - Besok ujian??

Me : Iya.

Me again (cuba mempertahankan diri dari dianggap stress) : Hari Rabu lepas udah ketemu dokter. Bilangnya cuma allergy, diberi anti-histamine sama anti-inflammation, tapi nggak sembuh2. Kenapa ya doc?

Doc : Kamu rasa kenapa? Udah pintar kan dermatology. Masa gak tau.

Me : Mulanya saya pikir Scabies doc. Kerna gatalnya juga malam. Tapi nggak ada lesion. Tempatnya juga bukan di fingerwebs atau tempat prediliksi scabies.

Doc : Naah, kalo scabies itu characteristicnya apa??

Me : (Dlm hati : waduh2) - yaa..gatal2nya malam. jadinya di sekitar celah-celah ibu jari..atau daerah lipatan (nasib baik tahu bahasa indonesia benda-benda tu)

Doc : Lagi apa? (banyaknya tanya)

Me : (dalam hati : boleh tak nk jawab..treatment nya Permethrin 5% doc), instead, saya jawab : burning sensation ya doc?

Doc : Maasa burning sensation??

Me : (Dah confused..), nggak tau lah doc.

Doc : Teman-temannya ada yang scabies nggak?

Me : Nggak.

Doc : Nah, masa cuma kamu yang Scabies.

Me : Ok doc, jadi doc pikir apa?

Doc : Yaahh,selain physical, kan juga perlu di lihat ke jiwa (psychology) nya kan?

Me : Iya doc..

Doc : Besok ujian apa?

Me : Public Health

Doc : Stress nggak??

Me : Nggak.

Doc : Maasa Public Health nggak stress?

Me : Diam

Doc : Hebat ya Public Health nggak stress (nada provoke)

Me : Diam.

Me : .......

Doc : Kemungkinan kamu stress, jadi gatal-gatalnya timbul. Atau mungkin juga allergy.

Sambil menulis prescription.

Doc : Jadi saya bagi kamu prednisone + chloramphenicol base, antibiotik sama dexamethasone. Kalo masih nggak sembuh, datang lagi. Sukses ujiannya.

Me : Iya, makasih doc.

5 wonderful voice(s):

SYAZANA RUSDIN said...

jwpn sy kpd title: NO! :)

sum1 from ur batch said...

smpt lg tulis blog...ngeh3
nmpk sgt dh x stress kan..=)

Nadia Nazifah said...

haha. kya suke dgr yah dgn aki ckp bahasa indonesia. sambil baca yah tulis sambil byg yah ckp dgn dokter =D

Doctor said...

Abang din punya provisional diagnosis ialah Contact Dermatitis. InsyaAllah boleh sembuh lepas pakai ubat yg doc tu bagi (prednisone)...

Jangan stress ya... and good luck!

Rafahiah Haron said...

nana - :)

sum1 from my batch - sbb stress kot tulis blog.hehe. yeay exam da nak habis. but SOOCA yg 50% tu menanti.isk2. Good luck to u:)

Kak ya - yah tak fasih sgt ckp, kalo ckp msti org indonesia kate yah bukan asal sini.hehe.

Abg Din - yah tak tau plak yg yah ada contact allergy. tp mungkin betul sbb after mkn ubat doctor,mmg sembuh. hee. Thanx :) InsyaAllah tak stress, sbb tgl 2 benda lagi :)

Post a Comment