Tuesday, 3 August 2010

I have faith in YOU..:)

Your road is tough and not perfect. Nothing is.

P/S : Post ini mungkin memeningkan kepala..fikir dua-tiga kali dulu baru baca..

Masuk hari ni dah 25 hari saya balik rumah..
Saya belum merasa bosan walaupun sehari..
I'm so happy..

Tapi..kegembiraan saya tiba-tiba terhenti disebabkan sesuatu..
Mungkin ada yang boleh agak apakah sesuatu itu..huhuhu..

Saya bukan siapa-siapa untuk complain..
Tapi saya juga bukan manusia cop duit..wuwuuuu...
Tahu tak betapa saya stress bila menyusahkan orang, atau lebih tepat lagi menyusahkan my parents?
Tapi kenapa masih ada manusia/organisasi yang begitu mudah menyusahkan orang?

To be honest..tanpa berselindung..tanpa malu-malu..saya nak bagitau..
Saya stress sebab fakulti saya yang suka menyusahkan pelajar-pelajarnya..
Saya stress sebab saya terpaksa melakukan pembaziran ke atas wang ibubapa saya..
Saya stress sebab D.U.I.T...

Mari saya beritahu, SEBELUM BERITA INI DATANG, saya memang sedang menggunakan wang untuk : (and must remember, i am not a working woman)

1. Bayar duit sewa rumah di Bandung - paid RM800 only, have to pay lagi RM3000 before the end of September.

2. Bayar untuk ambil license - must finish before cuti habis : RM1000++

3. Renew Passport - RM300

4. Kursus Kahwin - Paid RM100 (must go 21-22 Ogos) --> Kalau tak pergi, duit burn.

5. Beli spec baru yang dah 3 tahun tak tukar2 --> minimum RM400

6. Pergi dentist --> RM100

7. Baju konvokesyen --> RM100

8. BELUM TERMASUK ticket Air Asia (balik koas + balik kakak kahwin) + barang-barang koas (stethescope+sphygmomanometer+books) dan lain-lain.

Tapi saya bukan nak complain pasal perkara-perkara kat atas..itu memang kewajipan untuk dibuat..

Yang saya nak complain..ini..

Bulan Jun lepas, fakulti bagitau tarikh konvokesyen adalah pada 25-27 Ogos. Itupun belum ada tarikh confirm mana satu, 25,26, or 27. Saya plan datang sekeluarga. Tapi sebab 3 orang adik saya sedang belajar & tak dapat cuti..Jadi kami cuma datang berlima..

Ticket yang kami beli adalah dari KK-KL-Bandung dan Bandung-KL-KK pada 24hb-29hb Ogos. Ini adalah kali pertama my family datang Bandung, especially untuk hari konvokesyen saya.

Tapi tiba-tiba sekarang, fakulti bagitau tarikh konvo adalah antara 23, 24 or 25 Ogos. Dipendekkan cerita..itu pun BELUM CONFIRM.

Dengan ticket yang ada sekarang, saya cuma akan boleh hadir kalau konvo adalah pada 25hb. Dan kalau konvo adalah pada 23hb or 24hb, maknanya saya perlu tukar tiket. Tapi, what's the point datang konvo without my parents? Sedangkan in the first place, saya memang nak pegi konvo hanya kalau my parents/family member datang.

Kalau nak my parents datang jugak, kami semua perlu tukar tiket. Which is, mengarut. Saya baru check harga ticket, dan dipendekkan cerita = beli tiket baru lebih murah dari tukar tiket. Alhamdulillah, kebetulan harga ticket sekarang tak mahal sangat macam selalu, sebab Air Asia & MAS tengah fight harga. Masih affordable walaupun MEMBAZIR..

Beli tiket baru bermaksud = ticket yang lama burned. Which also means = membazir duit my parents. AND i don't like it. Tapi what if saya beli ticket baru, tapi tiba-tiba konvo memang 25hb?

I see my parents go to work everyday..sedih tau bila kita terpaksa guna duit mereka banyak-banyak kali..

AND..my sister's wedding akan diadakan tak sampai 2 bulan saja lagi, itu pun pakai duit ok..
Puasa, hari raya..etc..

Saya bukan nak complain benda-benda lain tu..yang memang saya perlu pakai duit untuk benda-benda wajib tu..saya okay je.. Tapi, bila ada hal-hal mengarut macam "tarikh konvo pun tak boleh nak confirmkan cepat-cepat" sampai perlu bazirkan duit banyak-banyak..siapa yang tahan kan..huhu..

I'm thinking of not going.. tapi takut pulak tiba-tiba kalau tak datang konvo, tiba-tiba tak boleh masuk koas bulan september..huhu.. Dah laa dulu kata koas start bulan 11, my sister dah awalkan majlis perkahwinan dia ke Bulan September supaya saya boleh datang, tiba-tiba bila kakak dah confirmkan tarikh kahwin 24September, Fakulti punya jadual kata Registration koas & Orientasi akan diadakan pada 20September (WAJIB).. Dan takkan saya tak datang my sister kahwin (She is my only kakak..must COME..)..So saya perlu ulang-alik lagi dari Borneo ke Pulau Jawa..

Saya sedang happy sebab boleh bawak family jalan-jalan & shopping di Bandung..tapi bila berita "tukar-tukar jadual" ni sampai, saya kecewa..huhuhu..

Fullstop..

Your road is tough and not perfect. Nothing is.

3 wonderful voice(s):

NanA said...

Kadang2 Allah sembunyikan matahari,
Puas kita mencari di mana matahari itu,
Allah turunkan hujan dan petir,
Rupa2nya Allah ingin hadiahkan kita pelangi yang indah.

=) Have faith in Him. InsyaAllah, amalkan baca ayat 1000dinar.

nisa_taQwa said...

i knoe what the feeling...
hoehoehoe..
sebab saya pun selalu ada masalah dengan wang.. huhu...
setakat ni masih belum meminta pada mak ayah..kecuali sekali dua minta tolong support tiket,
that`s why, saya antara org miskin dalam batch..haha XD

saya ingat lagi peristiwa tyme tahun kedua,
saya x dak duit nak balik bandung, saya amik tiket murah...balik hari isnin. tapi penyelaras program kitorg marah kelewatan pulang kuliah..huhu
surat dah dihantar, surat minta maaf, blablabla...
puas merayu, at last, kami tetap dikenakan hukuman..tak boleh masuk exam..
tyme tuh bercucuran air mata, x tahu nak cakap ngan mak-ayah macam mana,
akhirnya hal ini dirahsiakan,tanpa diberitahu.Allah je tahu perasaan dan stressnye kami
dan alhamdulillah, kami lepas tahun, dan berada di tahun ketiga...lepas tu datang konflict lain...FK dok main tukar tarikh hari raya...

geram!! sebab semua takut, kalau x ikut peraturan x boleh masuk exam!! rasa nak bagi pelempang..benda senang pun x boleh manage..cari tarikh cuti raya je pun! last skali hampir > 2 juta rp kami bazirkan utk tiket raya sahaja! huh...

yeah, saya pun slaloo stress sebab duit, saya lupakan berfoya2 dgn kawan2 yg berduit..hehee..yakin..Allah ada..insyaAllah

sis..sabar banyak2..
ada hikmah..yakin..yakin..dan berdoa
Allah itu tahu kemampuan hamba2nya. :)

p/s: nape lagu ni sedih sangat, tulis komen pun rasa cam nak nangis..haha

Rafahiah Haron said...

NanA - Thanks nana. Mana ya pernah dgr ayat tu, syurga cinta ka.hehe. Love that movie! :)

nisa_taQwa - Wah ada jugak yg pernah mengalami. Ramai sebenarnya kn. Semua anak-anak FK unpad. Huhuhu.. Ntah berapa org yg dah byk2 kali burn ticket sbb pengurusan FK tu..huhu..belum campur imigrasi Indonesia & PADMA yang selalu fikir semua anak Malaysia ni kaya-kaya..huhu..Thanks nisa, n for u, be strong too :)

Post a Comment