Sunday, 15 August 2010

Ingatkan senang macam makan kacang..

Hmm..penat jugak rupanya buat kuih raya ni..ingatkan senang macam makan kacang..huhu..
Konon-konon nak isi masa lapang waktu tak buat apa-apa semasa puasa.. kiranya ganti masa makan la ni..so me n my sisters rajinkan diri buat tester untuk cikgu sekolah mak & ayah makan.

Dalam tak sampai 2 hari kitorang dapat order lima ribu biji kuih raya..wahhh!!! terkejut dibuatnya.. cepat-cepat suruh ayah & mak tutup order..takut tak termampu nak buat..huhuuhu..

Hari pertama & kedua semangat lagi..masuk hari ke-3 dah start mengeluh.. mak suruh siapkan sebelum pergi Bandung minggu depan..sebab after balik dari Bandung tu cuma tinggal 2 hari saja untuk distribute kuih raya kat cikgu-cikgu, dalam 5 hari kami dapat siapkan 2900 biji biskut raya..susah payah tu.. ditambah dengan bau mekar mewangi yang keluar dari perut oven semasa sedang menahan lapar dahaga..

Sekarang stop jap..mak bagi 'pelepasan' sebab masing-masing dah kepenatan..haha..itu baru 5ribu biji.. belum buat bisnes betul-betul lagi..

Jadi pengajarannya, kalau nak bisnes, kena betul-betul ada kemampuan, dari segi tenaga kerja dan masa.. bisnes tak ada yang main-main..walaupun saya & kakak & adik cuma berniat untuk mengisi masa lapang di bulan puasa.. tapi tak apa, pengalaman.. Best lah. Daripada tak buat apa-apa kan. Tapi malam memang tak boleh buat laa..ibadah-ibadah bulan puasa jangan dilupaa.. :)

Esok nak pergi belajar driving lagi...huhu..hope dapat cepat-cepat habiskan..inilah padahnya kalo belajar lambat-lambat..orang lain umur 17tahun dah ada lesen.. sebenarnya saya belum merasakan keperluan untuk memandu.. asyik duduk rumah je nak memandu buat apa..(kata hatiku..hihi)..lepas dapat lesen ni pun (insyaAllah kalau sempat)..tak tau lah bila masanya saya akan bawak kereta..duduk Bandung lagi 2 tahun confirm tak bawak kereta..huhu..

10 wonderful voice(s):

Hayatul Mohamed said...

wow, dasyatnya dpt order 5000 bijik! macam professional je, mesti kyah buat best nihh =D

anyway, slamat berpuasa dan bekerja kyah! buat kuih sungguh2 tau! hehe

Rafahiah Haron said...

hehe..bukan kak yah punye resepi pun..k.yah tlg bentuk2 kuih, timbang2 bahan je..hihi.. yg len sume akak k.yah yg buat..tp sakit blkg coz byk sgt.

thanks adik. Adik blaja leklok kt sane k. Tak lama lagi boleh balik :) :)

Hayatul Mohamed said...

;)

Noi❤AnL said...

Hihi..wah jadi assistant Wazie lah ni kan Yah~~
Dasyattnyaaa... banyaknyaaaa 5000 bijik tu.. woah.. bisnes maju ni.. alhamdulillah (^_^)

Nadia Nazifah said...

wah lakunyeeee. kalo cikgu skolah mmg laku bab2 jual ni. hehe. naseb baik ade yah n sister. good luck yah! ;D

p/s: nnt bile2 jom buat kuih same2!

mariatians said...

Yah, nnti sudah stable boleh buat bisnes la ni... hehe good luck driving, sy pun lambat jgk yah, umur 23 baru pass.... :)

Doctor said...

Salam,

Yah,kalau nak hidup cukup makan, boleh la kita makan gaji...

Tapi kalau kita nak hidup senang lenang, mmg kena buat bisnes. Abg din nak galakkan Yah dan akak Yah teruskan la bisnes tu nanti, potensi dah ada tu, cuma kena cari mentor dan sistem aje... (ni abg din belajar dari Dr Azizan Osman, guru abg din).

Teruskan... Abg din pun tengah mengintai peluang ni...

Rafahiah Haron said...

Kak Noi - Hiii..yaa jd assistant k.Wazie la ni, smbil2 belajar jugak.Nanti raya k.noi boleh la dtg mkn..hihi

Kak Ya - aah betul, cikgu2 sek tmpt sesuai utk bisnes..hehehe..skrg pn still ada yg nk tmpah tp dah ditutup.

Pulai - TQ pulai, hehe xtau la smpat ka kasi hbs before cuti habis ni..kasi doa aa..^_^

A. Din - TQ for the suggestion. InsyaAllah ada rezeki bolehla teruskn. Tp utk akak Yah je la..hehe..Yah msti xde masa sgt dah pas habis cuti 4th year ni. Good Luck utk A.Din jugak. Semoga berjaya mengintai peluang bisnes yg berpotensi tinggi utk maju. Amin :)

Anonymous said...

wahh... banyak tuh.. 5000 bijik.. ni mesti biskut sedap nih.. cuba satu nak dua.. pos ar 2,3,4 jenis ke kemaman.. hehehe... nak jgk kak ida merasa... heee :)

Rafahiah Haron said...

kak ida - kak ida nak cube?boleh2 nanti Yah bagi..hihi..nanti kak Ida dtg la rumah, xlama lagi dtg sabah kan :) nak pos ke kemaman takut pecah..tp insyaAllah diusahakan :D

Post a Comment