Tuesday, 19 July 2011

22 April 2011


Assalamualaikum w.b.t...


Today i'm going to pay my own debts. With some pictures yang saya edit suka-hati. Hihi. Remember I said I wanna update something about my wedding? Here it is..Mari kita flash back beberapa bulan. Back to 21 April 2011 (Thursday)-22 April 2011. Majlis Akad Nikah @ my place.

Ini gambar kami bertolak dari Bandar Udara Hussien Sastranegara Bandung. Pagi itu cuaca sangat memahami, udara lembap dan hujan renyai-renyai seakan-akan memahami hujan di hatiku saat itu..chewah :P


Candid gambar tunang pada waktu itu.


Pesawat Air ASIA yang membawa kami ke Kuala Lumpur dengan selamatnya.
Thank you Air Asia! :)


Then it's his turn to take my photo..hihi...:P


*************

Sampai di Kuala Lumpur Low Cost Carriage Terminal (LCCT), kami berusaha melepasi pihak kastam dengan jayanya. Sebab bawak banyak barang2 kahwin so cuak sikit. Tapi Alhamdulillah semua lancar, pakcik-pakcik kastam sedang berborak so kami jalan kat hujung-hujung, luckily mereka tidak menahan kami.

From LCCT, Ma jemput sebab kena pergi KLIA for the next flight. Di KLIA, bertemu dengan my future family and their relatives/friends. Meriah sangat sebab ramai. Waktu tu saya fikir, saya kena kerja keras hafal muka, nama dan gelaran setiap orang. I'm not very good at this. Sebab saya selalu lupa muka orang, apatah lagi yang baru first time jumpa. But it's exciting, sesuatu yang mencabar diri sendiri. I love it!

************
Kami menuju Kota Kinabalu International Airport dengan menaiki MAS. Thank you Malaysia Airlines sebab kami sampai dengan selamat! Sampai KK lebih kurang jam 7 malam. Amer, Ain and Linda jemput. Sampai Tuaran lepas Isyak, tengok ramai sepupu2 dah berkumpul untuk masak dan buat persiapan. Oh saya rasa bersalah sebab saya baru balik! Pelamin sedang dipasang by Watie. My sister and abang ipar tengah pisahkan isi ikan dari tulang :P Ayah tengah layan tetamu yang datang awal. Mak buat kerja di dapur. My cousin sedang siapkan paperbag dan apa-apa yang patut. Malam tu saya pasang cadar, siapkan baju untuk pakai esok, mandi, dan tidur.

22 April 2011 (Friday)
Taman Sri Tambalang Tuaran

Ini hantaran dari pihak lelaki, 7 dulang berbalas 9.

Sirih junjung sirih pinang,
Sirih kami susun bertingkat,
Adat dijunjung pusaka dikenang,
Bangsa berbudi hidup muafakat.


Orang jauh dikenang-kenang
Hanya terkenang pada yang satu
Mula berkenal kemudian bertunang
Di atas pelamin sama bersatu


Ikan todak si ikan pari
Ikan linang di dalam peti
Adapun adat bersuami isteri
Senang dan susah sampai ke mati


Sirih bertepuk pinang dibelah,
Dijamu untuk tetamu kami,
Merisik sudah bertunang sudah,
Kini tiba pengantin dirai.



Daun selasih daun semulih,
Pohon pinang jambatan mandi;
Mari kita bertambat kasih,
Kasih kupinang mengikat janji.


Lembayung Senja menggamit malam,
Menangis jentayu menanti hujan,
Hajat mulia menyusul salam,
Pohon restu kehadiran tuan.


Ini pula hantaran dari pihak perempuan.


Tepak perak indah berseri,
Dibawa orang dari Deli,
Menyusun jari memohon sudi,
Raja sehari sama dirai.

Bunga Melati di hujung dahan
Disunting dara dengan cermat
Suami isteri berkasih-kasihan
Seperti nabi kasihkan umat

Ayam dara dibuat gulai
Bungkus bekalan letak di bucu
Riang gembira kedua mempelai
Semoga berkekalan ke anak cucu

Sudah lama langsatnya condong,
Barulah kini batangnya rebah.
Sudah lama niat dikandung,
Baru sekarang diizinkan Allah.

Bukan tekat sebarang tekat,
Tekat menjadi hiasan kain.
Bukan hajat sebarang hajat,
Hajat merasmikan nikah kahwin.

Singgah merapat papan kemudi.
Papan juga dibawa belayar
Kerana tuan yang baik hati.
Cinta yang lama sudah pun mekar

Dijunjung datang disambut hajat
Dulang berukir tepak peminangan
Persudikan santap sirih beradat
Pusaka bangsa zaman-berzaman

Banyak dapat ikan tembakul.
Ikan tembakul dikerat-kerat
Yang kami doakan sudah terkabul
Biar sampai dunia akhirat

Bila hati sudah bersatu
Bersulam kasih jiwa dan raga
Detik bersama ku hitung waktu
Untuk sehidup semati jua

Malam hari memasang damar
Menangkap ikan di tepi titi
Suami isteri mesti bersabar
Kekal rukun damai di hati


Masak mi kita berkumpul
Berkumpulnya di hutan jati
Hari ini kita berkumpul
Menunaikan hajat di dalam hati


Amat garang datuk bentara
Musuh melanggar habis dibenam
Dulu seorang kini berdua
Hidup bersama susah senang

*************************
Ikan di laut asam di darat
Di dalam kuali dimasak jua
Hati terpaut janji diikat
Di atas pelamin bertemu jua




Pergi ke gunung mencari kunang-kunang
Selalu terkenang pada yang satu
Mula berkenalan kemudian bertunang
Di atas pelaminan kita bersatu

Inilah pengantin perempuan..jeng..jeng..:p


kenal kah?:P

Majlis bermula sekitar jam 2 petang selepas solat Jumaat. Dimulakan setelah ketibaan rombongan pihak lelaki yang datang jauh dari Kemaman, Terengganu.


Buah pauh si bunga rampai
Kilauan bintang sungguh mengasyikkan
Orang jauh sudahlah sampai
Selamat datang kami ucapkan


Bakal pengantin





With my best friend @ the bridesmaid, Ezzah :)



Debaran semakin terasa...


Pokok pulai tidak berduri
Dibuat bumbung luas melebar
Dua mempelai berseri-seri
Dua jantung berdebar-debar






Kain sekayu itulah ukurannya
Kain songket berbenang sutera
Berbaju melayu dengan segaknya
Melafazkan akad dengan sempurna





Tuan puteri tersenyum-senyum
Melihat laksamana bermain rodat
Senyum-senyum jangan tak senyum
Sudah sempurna segala adat

*********************

Ayam dara di buat gulai
Bungkus bekalan letak di bucu
Riang gembira kedua mempelai
Semoga berkekalan keanak cucu



Alhamdulillah...

Doa berkat penutupnya amin
Jari lentik memukul gendang
Mempelai berangkat di atas pelamin









Bersama keluarga pengantin perempuan & pengantin lelaki






Bauhulu kuih traditional
Mangkuk timah penuh sarat
Kalau dahulu tidak kenal
Sekarang beramah semakin erat


Outdoor Photoshoot










Dengarlah ini ayah berpesan
Anak menantu, ayah ingatkan
Berkasih sayang sesama insan
Jangan cepat menjadi bosan



Will update about Majlis Bersanding..sooner or later :P

Thank you for reading :)

4 wonderful voice(s):

dr naqi mohamed said...

waaaaa so memorable,hehe. thanks god sume berjalan lancar kan=)

penat x awak gubah pantun banyak2 ni?;p;p

Dr. Mahyuddin said...

Yah...Abg Din is very (x1 juta kali) happy for both of you.. selamat menjalani hidup berumahtangga, byk2 bersabar dgn Aki tu...

PS Guane Aboh ngekeng kaki tu? hehe

Wazie Wahidah said...

reaction: i like! haha. tapi secara jujur, tidak baca pun pantun2. ko pun x baca kan. ada yg salah2 eja. haha xbah ;p

mcm bnyk masa free jak ni bole edit2 gambar & post entry2 yg ala2 sweet gitu. hehe.

Rafahiah Haron said...

(^_^)

Post a Comment