Tuesday, 1 November 2011

Satu hari di Public Health Department.

Ini post tertunggak jugak..sebenarnya nak update untuk hari Jumaat lepas, tapi tak sempat.

Kali ni tentang kehidupan saya selama satu hari di Public Health Department @ Ilmu Kesihatan Masyarakat. Bahagian yang tak perlu bawak stathescope, tak perlu periksa/diagnose patients. Bahagian ni adalah yang berkaitan dengan "management" sebuah hospital/klinik. Kerja kami untuk minggu pertama adalah mengumpulkan data tentang klinik tersebut dan "wilayah kerja" klinik tersebut, and to identify their problems, and planning for the solutions.

Kat Indonesia, klinik kesihatan daerah macam ni dipanggil "Puskesmas" = Pusat Kesihatan Masyarakat. Setiap tempat akan ada sebuah puskesmas untuk cover masalah kesihatan penduduk kat tempat tersebut. Puskesmas ni disediakan oleh Pemerintah Indonesia/Kementerian Kesihatan Indonesia untuk penduduk Indonesia. Macam klinik kesihatan laa lebih kurang kalau kat Malaysia.

Saya dapat kat Puskesmas Margahayu Raya, Buah Batu. Satu jam naik angkot dari rumah. So, inilah rutin saya selama sebulan yang akan datang ni...hehe..jom ikut saya dari rumah sampai Puskesmas :)


A- Sukajadi (my place)
B - Puskesmas Margahayu Raya

Biasanya, bertolak dari rumah jam 6.30-6.45 pagi. Jalan kaki pergi tempat tunggu angkot (Angkutan Kota)


Ni dari rumah, kat Jalan Sukagalih


Jalan dan terus berjalan


Jalan dan terus berjalan

Sampai keluar kat jalan besar...Jalan Sukajadi..

Menyeberang jalan..masuk lorong kecil ni...sorang-sorang..tapi selamat :)

Sampai lorong ni pulak, ada jambatan kecik


Sekarang lalu lorong ni pulak...

Belok kiri..jumpa lorong ni pulak...

Kemudian belok kanan, jumpa lorong ni..teruskan perjalanan...


Sampailah jumpa jalan besarr..Jalan Sederhana..

Pagi-pagi masih lengang..teruskan perjalanan ke depan..

Belok kiri...jumpa kerusi tempat tunggu angkot..masih kosong..

Duduk tunggu kawan-kawan..(ni hari-hari pertama la, dah masuk minggu kedua semua dah terror pegi sorang-sorang, so tak payah tunggu-tunggu..)

Insan-insan mencari rezeki di pagi hari..awal-awal dah bukak kedai, bersihkan troli..Semoga rezeki dimurahkan :)

Angkot lalu silih berganti...saya masih setia menanti..

Dari jauh kelihatan Sri Hartati atau Bunci..one of my Indonesian friends :)

Berjalan menuju ke sini...

Ketibaan angkot biru kuning..yang dinanti-nanti..
(hehe)

Angkot Biru-kuning (Margahayu-Ledeng)

Angkot pun bergerak...jam menunjukkan hampir 7 pagi..kawan-kawan lain suruh pergi dulu


Pemandangan dari dalam angkot..macet (kesesakan lalulintas :P)


Penumpang lain dalam angkot..

Angkot yang pertama sampai..jam 7.35 pagi..berhenti untuk ambil angkot ke-2..

Naik angkot warna cokelat pulak (Cicaheum-Ciwastra).. Sebelum naik angkot foto-foto dulu..

Foto lagi.. ada org nak tolong ambikkan..:P


Sekarang saya pulak ambik gambar dia..:)

Supir angkot dan co-supir

Dengan rokok masing-masing..

Begitu mendera paru-paru kami..


Keadaan di luar masih "macet"


Dari dalam angkot, terlihat seorang pemuda dengan makanan yang akan cuba dijual..semoga dimurahkan rezeki hari ni :)

Supir angkot yang tiba-tiba membetul-betul kan rambut, dan lantas memakai spek mata hitam, lepas tengok kami ambik2 gambar...

Lampu isyarat menunjukkan warna hijau...angkot mula bergerak lagi..

20 minit kemudian, sampai tempat yang dituju..

Sri tolong ambik gambar lagi..:P

Saya pulak ambik gambar Sri :P

Tengah ambik2 gambar, kelihatan Mia baru turun dari angkot..

Kami pun jalan sama-sama menuju ke Puskesmas..

Tapi sebelum tu singgah beli "Surabi" dulu...

Surabi Radja

Aktiviti pesan-memesan

Keadaan waktu pagi di Margahayu..penarik beca mencari penumpang..

Sambil tunggu ibu penjual surabi menyiapkan Surabi..

Foto-foto lagi..

Dari kejauhan, terlihat Yunisa Pamela @ Imel baru sampai..

Semakin menghampiri..dan join kami..;p

Tempat/alat membuat Surabi (pizza orang Sunda)


Surabi yang dah siap..

Kelihatan pula miss KFMJ @ Krie memunculkan diri..

Lepas dapat Surabi, kami berlima jalan kaki sampai Puskesmas..
Inilaa tempat yang dituju.. :)

Sebelah Puskesmas, ada "Griya"..tempat membeli-belah tiap kali sebelum balik..

Pesakit-pesakit yang dah menunggu..menunggu doktor lain la tapi...hehe...

Ni pulak tempat kami..

Sebelum buat kerja..makan dulu "Surabi" yang dipesan tadi..

dan.. kuih buah melaka..

Laptop mulai dibuka..perbincangan serius bermula..

dengan berbekalkan "data-data" dan kertas-kertas yang berbagai isi dan warna..kami pun menyiapkan kerja + interview para pegawai Puskesmas + menganalisis data sampai lah waktu menunjukkan jam untuk para lelaki Muslim menunaikan solat Jumaat..

Sebelum balik, para ibu memulakan aktiviti membeli belah..

Fresh seafood..

miss KFMJ

miss Imel


me...

Mia...

bapak satpam @ pak guard


bergambar dengan hasil membeli belah..
masa untuk balik..

supir angkot..menarik perhatian dengan scarf nya yang berbunga-bunga..
bapak supir tapi...



Jam 1 petang, sampai rumah...memulakan aktiviti memasak untuk suami dan perut tercinta..






Masak spaghetti..




Ini pulak gambar masakan semalam dan hari sebelumnya..semuanya beli setiap kali sebelum balik dari Puskesmas.. kesimpulannya I love this puskesmas..hehe...tiap hari boleh beli food..tak payah pergi pasar dah :D

p/s : tapi ini hari yang santai..minggu ni agak tak sama dengan hari dalam gambar..huhu..sebab dah start banyak kerja..:( Semoga jalanku dipermudahkan..amin :)

15 wonderful voice(s):

SECRET IN THE HEART said...

Semoga segala urusan dipermudahkan oleh Allah hendaknya. InsyaAllah.

Seperti membaca diari bergambar. Ikut turutan pula tu. he...he..

khairi FMJ said...

haha, yah mmg lawak... entri yg best!! nnt tua-tua tgk blk pn mesti tergelak-gelak..

btw, ssh jgk jln dari sukajadi ke sederhana..anda mmg tabah..haha:)

Wazie Wahidah said...

semalam baca entry ni di hp. so gambar tidak keluar, baca caption jak. itupun ketawa2 suda. haha. pasal bapak supir yg kasi bagus2 rambut tu :D

wah, kagum la jual2 di tepi jalan, order2 pakai kertas macam yoyo plak kan. hehehe..

pastu spageti tu ko pakai apa utk kasi air2 dia? tidak pakai sos ataupun tomato puree tu kan? hehehe.

sedapnya gambar makanan2 di bawah sekali tu. hujung minggu ni mau masak tomyam seafood lah. eh tapi raya haji plak kan...

Wazie Wahidah said...

ada tambahan :D

ko ambil gambar ni rajin jgk kan, dari awal sampai habis. gigih la org bilang. macam ada gantung kamera yang sentiasa on di leher ni. haha.

Aku intan yann brand said...

lain betol life style n keadaan kat sana yer berbanding yg ditonjolkan dlm drama endon.. sy folow yer blog ni, besh sesangat

Hayatul Mohamed said...

jauhnye perjalanan..nak gi kat tmpt tunggu angkot pon jauh dah..

klakor la driver angkot tetiba pakai spek hitam ,hahaha.

anyways, suke tgk kyah masak! mcm lauk, i likeee

Rafahiah Haron said...

S.I.T.H : Thank you. InsyaAllah :)

KFMJ : haha..harap2 dah tua still ada la blog ni. tu la rase nak tulis mcm2 je psl life kat sini utk baca nanti2..tp skrg pun life dah kelam kabut camni..huhu..btw takde rase susah pun jln shortcut tu..lama2 dah biasa :)


WW : wah smpai 2 komen.hehe..tu la mcm mau beli yoyo plak kan.kuning lg tu kertas dia, sama..Spagheti tu sebenarnya mmg xpakai tomato puree / sos, sbb pakai sos spageti..haha..sbb murah..tomato puree sini mahal..huhuhu..skrg kena berbelanja yg jimat..hehehe..

kamera tu gntung di tgn jak, lgpn sng kan ambil gmbr..smbil jalan pun boleh dpt gmbr statik..hehe..gigih la sikit :P

A.I.Y.B : thank you =)

Adik : Mula2 rasa jauh, tp skrg dah rasa dekat je..hee..alah bisa tegal biasa :D

haha supir tu..kak Yah pun nak tergelak waktu dia buat camtu..lepas tu kak Yah amek gmbr curik2 je, xnak bg dia nmpk yg ktorg amek gmbr dia pas dah pakai spek.

hee kdg2 je dpt msk mcm2 lauk..kalo g supermarket or g pasar awal2 pagi je.. kalo g pasar je petang2 susah nk dpt seafood..ayam je yg tinggal..dats why bile dpt kat tmpt skrg ni kak yah suke, sblh supermarket, boleh la msk mcm2 :)

Imran@Copenhagen said...

Wah laporan lengkap bergambar. Memang rajin!

HuiMay said...

Hahaha first first rase sangat kesian kat korang..huhu sangat jauh. Actually still kesian. tapi bile nampak group korang best macam best la jugak :)

Bersabar Yah & Kri.

p/s : Best sebab banyak gambar & in detail ! Huhu lapar pulak tengok blog Yah :P

Hafeeza said...

bestnya tgk kak yah..haha (^^) nice!

azura said...

jauhnya... selamat ka tu juga lorong2 tu... yah pindah la cepat2 pg malaysia... bikin takut oo..

Rafahiah Haron said...

Amy : Banyaknya amy kesian kat ktorang..hehe..terharuu..tp takde ape sgt pun amy, tak teruk pun..so far IKM ni boleh kata best la :D Lama tak jumpa Amy, amy jgn stress2 k :)

Rafahiah Haron said...

Hafeeza : Hee apa yg best tu?:P nanti lain kali kita jalan2 tmpt lain pulak ok :D jalan dlm blog

Rafahiah Haron said...

Kak Yaya : don't worry kak Yaya, insyaAllah selamat. tp kalau sy terlalu fikir mmg takut jgk, n sedih pun ada.hehe..tp jgn fikir sgt..ok jak sebenarnya.

InsyaAllah next year balik malaysia, hujung tahun after settle semua. Doakan perjalanan kami lancar sampai jd doctor di Msia k :) hee..

thanks for ur concern :)

Rafahiah Haron said...

Imran @ Copenhagen : Kebetulan je tgh rajin. sbb mmg amek gmbr niat nak post kat blog..hee

Post a Comment