Saturday, 29 October 2011

Percutian di Pulau Tidung 22-23 October 2011

Assalamualaikum,

I'm very sorry for the delayed update. (sorry pada siapa pun tak tau :P). Beberapa reasons :

1. Minggu ni agak letih berulang-alik dari tempat yang "agak" jauh setiap hari (Isnin - Sabtu).

2. Usaha mengkidnap gambar-gambar dari facebook kawan-kawan memakan masa agak lama..heee..(sebab kidnap sikit-sikit waktu ada masa :P)

3. Gambar-gambar dari me & naqi's camera semuanya 14megapixels, nak bukak kat laptop punya lah lama. Size besar sangat. Baru semalam jumpa cara untuk resize semua sekaligus.

4. Proses editing (walaupun tak la beza sangat dengan original picture..:P) pun memakan masa.

5. Proses uploading pun beberapa jam.hehe..tengok la berapa keping saya hentam letak kat sini. Lebih dari 100 keping :) Bukan selalu kan.

Okay...First of all, mari berkenalan dengan teman-teman yang join ekspedisi ke Pulau Seribu. (terutamanya Pulau Tidung):

Saya mulakan dengan yang paling susah sekali nak cari gambar dia sorang-sorang. I have to crop her pic :




Izyan Dhaniah @ Yan with her lollypop

Sindhu



siti nurhafizah @ fiza yang tak sabar nak snorkeling :)

shafikah diana @ fikah


farhan saroni


Amy yang sedang menahan panas :) ciann..


Krie enjoying her air kelapa :)


farid kamal (yang bukan farid kamil okay)


nadya amin @ noddy : yang bak kata Amy, travel with style :)



dan kami....


Naqi & Yah

Semuanya ada 14 orang, kami memulakan perjalanan pada tepat jam 00:00 malam, bertolak dari Bandung ke Jakarta, perjalanan lebih kurang 3 jam naik kereta.


Gambar first beramai-ramai.. @ Murangke Port, Jakarta Utara..
semuanya masih muka baru bangun dari tidur..hehe

Lepas solat Subuh, kami dah start naik boat, pilih-pilih tempat yang best untuk duduk supaya tak muntah/mabuk laut..



Perjalanan ke Pulau Tidung ada laa dalam lebih kurang 3 jam, tak terasa sangat sebab lebih banyak tidur..hee..gambar-gambar sepanjang perjalanan menaiki speedboat..









Beberapa jam kemudian, dah nak sampai Pulau Tidung..air kat Pulau tu memang betul-betul biru..dan jernih :)



Dah sampaiiii.. bergambar dulu.. :) Alhamdulillah takde yang muntah @ semuanya selamat...


Dari jeti, kami terus ke tempat penginapan..kat situ duduk ala-ala homestay..alamak tapi macam takde gambar rumah tu..rehat kejap, kemas-kemas barang, dan makan tengahari.

Aktiviti lepas tu : SNORKELING!! ^_^ tengok gambar je laa k :)





















Pemandangan yang kami lihat dalam air :)


Amy

Nad & Yan


Farhan


ini Naqi

and this is me...yang tak reti berenang...huhuhu..





Kami snorkeling kat dua tempat. Sebab beberapa jam selepas tu, tempat tu dah ramai orang..so bapak tu bawak pergi tempat yang lain, yang tak ramai orang :)

After that, balik ke pantai Pulau Tidung, jalan-jalan, makan ice cream, naik Jambatan Cinta ke Pulau Tidung kecil. Pulau Tidung ni ada dua, satu yang besar, satu yang kecil, and between them ada jambatan yang menghubungkan antara keduanya, iaitu Jambatan Cinta..:)





Jalan-jalan melihat keindahan ciptaan Tuhan..sampai lah hari menjelang senja..





Dah dekat Maghrib...jom balik rumah :)

Malam tu, ada BBQ...ikan besar dan sotong..
(Tapi saya tertidur...zzzzzz...)



Besok pagi, jam5 pagi acara seterusnya adalah "melihat matahari terbit"....dari rumah kami berbasikal ke Jambatan Cinta lagi sekali.










Aktiviti seterusnya tengok gambar je k...hehehe... sunrise + mandi laut + foto-foto + donut boat + minum air kelapa..






































me & naqi sebelum dijatuhkan dari donut boat..


selepas dijatuhkan dari donut boat...:P (sila lihat gambar orang yg paling kecil)

Lepas dah penat main, minum air kelapa plak...

Lepas dah penat semuanya....semua balik siap-siap mandi untuk balik ke Jakarta..




Di Jakarta, singgah jap kat Senayan City,



Makan Burger King yang tak ada kat Bandung...









Bertolak balik ke Bandung....sampai Bandung jam 9 malam....bersedia untuk ke hospital/klinik masing-masing keesokan harinya.... :)

Keseluruhannya, cost untuk percutian ini hanyalah memakan Rp 400,000 (RM150) seorang.. termasuk transport from Bandung-Jakarta-Bandung, Speedboat pergi balik, tempat tinggal, makan minum + BBQ + snorkeling + donut boat + outbound activities...

Happiness + friendship = PRICELESS (^_^)


9 wonderful voice(s):

Wazie Wahidah said...

bestnya pegi cuti2 ramai2 dgn kwn2 & husband. hehehehehe.. sy x merasa lah tu kan ;p kenapa gambar ko dalam air tu tiba2 la x clear. mau ketawa sy tgk. haha.

sama yg naik basikal tu, pandai masih ko naik basikal.. ada org x pandai naik kan. syukurla kamu semua pandai. hahaha. best ni bnyk gambar, x terasa banyak pun masa scroll down tengok ;p

Rafahiah Haron said...

boleh ba merasa..tinggal planning ja..hehehe..nanti kita p la di pulau manukan or sipadan.tp mesti mahal kan,pernah dgr seribu RM.tp kita cari yg murahla..hee :D

Haha..kan dulu kecik2 kita selalu main basikal..kaki sampai tanah boleh la..dulu kecik2 di kampung sy naik basikal besar tu..smpai langgar rumah mak long. sbb kaki x smpai tanah, xtau how to balance..:P

SECRET IN THE HEART said...

Menarik!!!

Saya dah lama tak pergi bercuti. Perancangan untuk bercuti itu sememangnya penting sebab memudahkan kita untuk meneruskan segala aktiviti yang dirancang. Betul, tak?

Tetapi, tak dapat bercuti pun tidak mengapa kerana dapat melihat gambar yang disajikan pun sudah mencukupi. he...he...

Hayatul Mohamed said...

macam kat tempat adik, rottnest island, pon bleh cycling n snorkeling..tp baru2 ni ada org kena mkaan dgn shark kat situ, mcm x selamat sgt kat situ.. kat tmpat kyah gi ni mcm selamat n menarik je. best2.

HuiMay said...

Haha Yah betol2 upload semua gambar. Usaha yang sangat hebat!! :D

NanA said...

bestnya pndai nek basikal. kalau sy mgkn minta 'tap2' org ja la kali. haha.. murah juga cost dia tu kn rm150 ja including mkn2 smua lg tu =)

Nadia Nazifah said...

wah bestnye, mengingatkan kya mase gi redang! tp aki dgn yah gi lagi ramai rombongan cik kiah 14 org, mest lg happening!

thn depan ma kate nk gi pulau redang ramai2 dgn family kite hehehe cannot wait!

Rafahiah Haron said...

secret in the heart : tq 4 reading =)

Adik : waaa..sounds so scary, kne mkn shark. dulu yg a.aki pegi karimunjawa pun byk shark. tp yg kecik2 la. kat sini best tp weekend sgt ramai org, kalo tak ramai lg best kot :)

Amy : haha..hebatla sgt..amy ni byk gmbr amy jgk tau, amy dh bg permission kan kan :P

Nana : tu la murah kan? tp ramai org sini, sbb murah kali..hehe..better p weekdays kot.

Kak Ya : Hehe Yah pun ingat kak Ya pegi pulau redang yg bawak beg beroda atas pasir pantai kan :P comel je. Yah first time snorkeling, tak sangka best. Wahh..yeke..tp alaa..next yr mesti yah dgn aki tak habis blaja lagi..:(

Hafeeza said...

bestnyaaa kak yah! haha.. leh ba kak wazi bercuti g pulau d s4na ni..ya ka kak yah,smpi ribu? nnt la fza tanya2kan..huhu..fza pun x smpi ag pulau2 yg ada d kg fza ni sndr..hehhe..tp dlm planning jg la..kak wazi bawa abg dafi cuti2 naik gunung..ehehehe!

Post a Comment