Tuesday, 21 April 2009

Manusia bermacam ragam...

I just deleted my latest entry coz i promised to post an entry on the next day, but failed to do so. I was very tired the other night. Couldn't even do my lab assignment.

And..today..saye dah takde keje!! Alhamdulillah, i managed to finish my LI earlier. Ni lah bertuahnye dpt case.hehe. Bersyukur sgt tak dpt LI keramat 'page interpretation' yg dah dpt entah bape kali tu.huhu. But i think dis time punye page interpretation tak susah sgt, kot=)

Hari tu janji nak upload gmbr kan, utk bola baling. Patut dpt capture byk2 lg gmbr during karnival sukan hari ahad tu, but malas sgt nak amek gmbr, plus letih sbb main galah panjang.huhu. Sampai hari ni sakit2 bdn sbb before main, tak warm up.huhu. Tu la, time aerobic exercise,main2 je,gelak2. Kan dah sakit?

2,3 minggu ni jarang sgt update blog. As usual, dlm fikiran saye ade byk perkara yg selalu menjadi kemusykilan, n kdg2 rase nak tulis bertanyekan pendapat org lain, tp selalunya, soalan2 tu terbiar mcm tu je, n kemusykilan pun bertambah dr hari ke hari.huhu..

1.Saye pernah tgk dua org pengamen. Muke dorang mmg familiar la kat jatinangor ni, especially kat soto ayam adi ada aja. Selalunya mmg bagi la duit skit after dorang 'perform', tapi one day, dorang dtg dgn mabuk2 sambil nyanyi. Menakutkan. And lepas tu everytime dorang nyanyi, mmg dah xpernah bagi duit langsung. Ade 1 perasaan tak suke dlm hati, tp tak tau patut or tak saye ade perasaan mcm tu. And, kdg2, sy citer n pesan kat org lain supaya tak bagi duit kat dorg, n then cite psl kemabukan dorang tu kat org lain. Mula2 rase tak bersalah, tp bile dah selalu buat cmtu, tibe2 rase bersalah lak kat pengamen tu. Mungkin dorg hidup susah, then stress + tak ada didikan agama yg cukup = minum arak. Huhu. Insaf jap after terbace 1 tulisan dr blog seorang kwn tentang bersedekah. Tapi patut tak kite bagi duit utk org mcm ni? Ade org ckp, better tak bagi duit kat waria2 yg nyanyi kat paun tu, sbb sape tau tibe2 dorang gune duit tu beli tudung. Indirectly, kite menyumbang kepade membuat dosa. Lagi 1, ade org pesan, jangan bg duit kat budak2 yg selalu mintak duit kat tepi2 jalan, coz nanti bile bg kat sorang, tibe2 kwn2 die yg lain pun dtg jugak.

Saye perasan jugak, org yg selalu mintak sedekah kat sni, sume org2 yg same. N dorg ade target, selalunya dorg duduk depan ATM mintak sedekah. Membuatkan kite rase mcm sejahat2 manusia kalau kite lalu je dpn dorang tapi tak bagi apa2.

Tapi, in the end, yg judge manusia adalah Allah. Kalau kite dah bagi, tp org tu buat utk benda tak berfaedah, itu kire urusan die dgn tuhan. But still, dlm hati ade perasaan tak suke nak bagi utk org2 tertentu; seperti contoh pengamen yg mabuk2 td.huhu..

2.Sy sgt jrg atau mungkin tak pernah ade perasaan tak nak memaafkan org lain. Tp, baru2 ni, sy tak tau knape, sy susah sgt nak terima perbuatan seorg 'kwn' terhadap seorg kwn yg lain. Mungkin ini 1st time sy jumpe org yg buat mcm tu dpn mata sy, dulu sy selalu beranggapan yg setiap manusia berhati baik. Sy tak pernah jumpa org yg totally jahat dlm kehidupan sebenar. Tp tak tau d mana silapnye, kali ni sy tgk situasi tu mcm sgt tak boleh diterima. Maybe sbb saye pun dah makin dewasa n dah boleh fhm perasaan org lain bile melibatkan hal2 mcm ni. Walaupun bukan sy yg kena, tp saye still tak boleh terima perbuatan tu. Sy sendiri tak suka ade perasaan jahat mcm ni, n sy sendiri tertunggu2 bilekah hati sy akan lembut balik utk org tu. Tapi, setakat ni, perasaan tu tak berubah langsung. Tgk, betapa 1 perbuatan jahat manusia boleh membawa manusia lain turut sama jadi jahat. Hope org tu akan berubah jd manusia yg lebih baik dan berperasaan. Amin. N hrp saye jugak akan dpt melembutkan lagi hati sy ni=( i don't like this kind of feeling.


3
.Sy bukan org yg sukekan kesibukan. Apetah lagi kesibukan yg akhirnya memakan diri sendiri n tak dihargai. Pernah tak korang rase mcm tu? I know one of my friends do. Benda ni bukan saye yg rase, tp saye nak share jugak. Ade mcm2 jenis org, ade yg happy bile dpt pegang byk2 jwtn, ade yg langsung tak nak pegang ape2 jwtn. And drpd 2 golongan ni, tak semestinya org yg pegang byk2 jwtn tu gile pangkat (aka gipang), ade yg terpakse, ade yg diundi, ade yg nak cari pengalaman, n tak dinafikan ade jugak yg nak glamour. And org2 yg tak pegang ape2 jwtn, tak semestinya dorang tak berkelayakan. Ade yg malas, ade yg nak study, n tak kurang jugak yg mmg pemalas.heehe. Di manakah anda? dimanakah saya? Hmmm..sy malas nk ckp dimanakah saye, nanti tibe2 dtg plak penceramah yg sebijik mcm fasi saye time BTN dulu. Mls nak lyn.huhu. Kdg2 manusia ni,bile dah terlalu byk pengalaman n kejayaan, dorang akan rase dorang je yg betul. As if 'jalan hidup' dorang je lah yg sume org perlu ikut.huhu. Kalau kite lwn sikit, mule la nak tunjuk pandai, (lagi2 kalau org tu ahli psychology, kaunselor, etc) --> konon boleh bace firasat n perangai org lain. Ok la mmg dorang belajar cara2 nak tau firasat org lain kn, tp tak semestinya betul. Huhu. (tibe2 ter emo plak). One day, saye nak citer gak pengalaman saye time BTN dulu.

Back to my friend's story, kdg2 saye kesian tgk org yg bertungkus lumus buat kerja, tp yg dpt nama hnyalah org2 atasan je. Seolah2 penat lelah tak dihargai. Ataupun, die tak dpt ape2. Kot ye pun, bagi la free pape ke, ni tak, die yg buat, tp org lain dpt same dgn ape yg die dpt. tak de lebih sikit pun. Bukan saje tak dihargai, dah la amek mase die yg sgt byk. Tapi tu lah, nak puaskan hati sume org mmg TAKKAN boleh. Sbb tu susah nak jd pemimpin yg adil.Tapi saye kesian kt kwn saye ni, sbb saye tgk baaaaaaaanyak sgt n berkali2 plak tu, die buat keje tp most of the time, hasil kerja die tak dihargai seperti yg sepatutnya. Tak mcm bile org2 atas buat keje, mmg la dorang pun busy, tp kerja dorang dihargai kan?

Benda ni dah lame sbnrnya, saje tulis.

4. Lupekan kisah teman saye yg tadi. Ini lagi 1 kisah teman saye jugak. Tapi teman yg lain plak. Kitorg pegi 1 acara, acara tu best la..maybe sbb jrg buat, so bile sekali buat, besar2an plak tu. mmg best la. Mmg kagum la kat sape yg anjurkan. Tp, nak dijadikan cerite, rancangan tergendala sebentar disebabkan cuaca tidak mengizinkan. Allah Maha Berkuasa di atas segala2nya. Tapi don't worry, tak jejaskan ape2 pun. Tak payah nak risau2 di atas kehebatan korang menganjurkan benda ni. Semua org dah respect, tp bile ade org tanye sikit pasal perkara kecik je yg patut diambil perhatian, jgn lah melenting. HUHU. Kesian org tak berdosa yg ikhlas nak bertanya. Lgpun, mmg kteorg menjadi org2 yang ditinggalkan di dalam kegelapan utk buat benda2 tu semua, mmg patutla kiteorg tanye.Org just tanye psl hal2 logistik je, pastu boleh lak jwb lebih kurang cmni, " ingat sng ke nak buat/anjur benda ni " pastu nak cabar2 org suh buat benda same. Mcm x boleh jwb baik2 je..

~~~

Sorry kalau post kali ni agak pedas, as i said, manusia sekeliling yg baik boleh mempengaruhi org lain utk menjadi baik..tp manusia sekeliling yg jahat boleh membawa org2 di sekitar utk turut same jadi jahat. And, i love org2 di sekeliling saye yg baik2, coz merekalah kekuatan dan semangat =)


7 wonderful voice(s):

nadia nazifah said...

best post yah :)

kya pon ada dalam hati satu perasaan tak suka kepada orang, which i never feel this way before. perasaan tak suka kya pd org tu sebenarnya mengganggu hidup kya jgk. tak tenang bila ada prasaan mcm ni.

Rafahiah Haron said...

owh, susah kalau perasaan tak suka tu smpai ganggu hidup kite. Kalau org tu mmg ada niat tak baik nak ganggu hidup k.ya, msti die happy kalau tau hidup k.ya terganggu. Go kak ya, pedulikan org mcm tu. Tak penting (^_^),biarkan die sorg2 mengganggu tp tak bwk pape kesan buruk kat k.ya.

naqi mohamed said...

haha,but again,u got another page interpretation,same goes 2 me,ahaha.
suke bc post ni,best2,hiii.

yup2,xsuke kn bl kite rs xbest ngan org,rs xtenang je,tp nape kite je y rs cmtu,org y slalu sakitkn ati kite xkn rs benda y same.hop pasni dpt slalu bsabar ngan pape ujian,n at the same tym org respect ngan kite,xcari psal if kite xcari masalah ngan dorg,hiii.

smoga Allah akan mlapang hdup kite,amin=)

kpd ssape y saye ade bwat salah,sy minx maaf ok(hehe,xde blog,tmpang mass apology kt sni;p)

Wazie Wahidah said...

encik naqi buatla blog. nk follow =D

haha! fasi BTN. mmg bikin pns tringat crita psl fasi BTN ko dlu tu.

sy pn slalu jgk rs x suka sm org. tp biasanya org brkenaan mmg tdk dgemari oleh kebanyakan lapisan dan golongan.

tp bila d rumah, sy bsyukur la djauhkan dr smua org2 yg menyakitkn hati. klau ada pn mgkn sbb sy online. haha!

Rafahiah Haron said...

naqi-->hehe,page interpretation,done. your page int??:p

Aminn (^_^)

sis wazie-->haha.pdhl online mau jumpa matahari :p

fiza said...

hehehe.... yah... kite pon ske bace entry ni....
hehehe....
anyway...
mari kite same2 bersabar....
n sorry kalo ade terbuat salah kat yah jugak....
maybe tak prasan da terbuat salah....
hehehe....
maaf zahir batin ye....

Rafahiah Haron said...

hehe.awal sgt plak bermaafan zahir batin. mintak maaf zahir batin jugak from fiza (^_^)

Post a Comment