Tuesday, 7 April 2009

Nasib baikkk :)

assalamualaikum..

my blog belum bersawang lg kn?hehe. i didn't post anything but i did come here everyday to see my friends' updates. Tp mostly tak update2 pon. Last week mcm kurang on9 sgt..facebook pun mls nk bukak apetah lg friendster. My batch ade buat pool party 2 days ago but i didn't come dgn alasan yg xbrape munasabah --> takut hitam. feel guilty but i just don't wanna go.. i thought i told u how kedekut i am now kan. I know how it feels when we do something but people don't appreciate. I hope nobody feels unappreciated. and i think i made the right decision when i see some of my friends punye muka agak berubah dek cahaya matahari yg dahsyat kot kt atas bukit cikuda tu.huhu. dat is the most important thing i want to avoid. sakit tau sunburn.. huhu..

i owe my sis 2 tags. Panjang bangat tagnya. i'll do it later k my luvly sis!hihi..skrg lagi sibuk nih =P

skrg ramai sgt orang jatuh sakit. Ade yg diserang typhoid (a.k.a demam kepialu), denggi, ade jugak yg demam je. Tapi dis is soo menakutkan. I've always been the one who is vulnerable to everything. Jrg sgt kalau ramai2 org sakit, tapi sy tak sakit. Dtglah miracle.huhu. But i don't want typhoid, again.. i don't want denggi too.. semua la xnak. Ya Allah, berikan lah kesihatan yg berpanjangan kpda hamba-Mu ini.Amin. And to all my friends yg dah infected, i hope that ALLah akan sentiasa kurniakan kesabaran utk korang..

"Dan apabila aku sakit, Dialah yg menyembuhkan aku" -- As-Syu'ara : 80

My bestfriend pun sakit jugak smlm. Tp Alhamdulillah hari ni dah baik sket. Tp smlm i think, it was quite a bad day jugak. Smlm after lab activity, nak pegi amek duit kat ATM. tp kad xleh cucuk kt BNI tu, so jalan la pegi ATM mandiri. Time tu berbaris saaaangat lame sbb sorang makcik tu ( kakak sbnrnye, tp sbb smlm geram so jadi makcik jap) x tau la ape die buat kt atm tu smpai kne Q lebih 10 mins, i was the only person yg tunggu kt atm blakang makcik tu. I wanted to go to jatos to buy skit brg2 before tutorial ptg tu. Actually rushing nak masak. Tapi kehadiran makcik tu sedikit sebanyak menguji kesabaran. Takpe2, i tried to calm down. Org lain yg berbaris kt sblh pnjg2 pun sume dah amek duit. Bile dah amek duit, dlm mase 20mins i managed to buy bhn2 utk masak kat superindo and balik rumah. Ada 40mins before tutorial started, sempat tak nak msk? W/pun rase mcm x sempat, tp try sedapkan hati buat2 mcm sempat. Masak bubur + kuah singgang. (utk orang sakit). Time nak g smyg tu, tinggalkan je api x tutup. Tutup api utk bubur je, tp utk kuah singgang tu biar cmtu je tp kecik kan la skit. Pastu Da habis solat, pegi tgk lagi, n rase mcm dah tutup api..huhu..sbb api kecik sgt, so xnmpk api tu terpasang. Bile dah yakin dan pasti api dah ditutup, sy pun pegi la class..neik ojeg sbb dah lewat.

Tutorial berjalan bukan seperti biasa.. I don't know why, mcm ade rase xbest je dlm hati..

Selain malas berfikir..mls m'beri idea..ade sesuatu rase dlm hati yg tak best..

Class finished earlier than usual..

I think..ada hikmah di sebaliknya. Alhamdulillah.

Sebab..

Balik je dr tutor jam 3.15 tu, sy tak pegi mane2 dah, trus balik rumah..sbb kesian kt org sakit mesti da lapa x makan pape dr pagi.. Time nak bukak kunci pintu rumah tu, tetiba terbau sesuatu yg hangit..HUHUHUHU.. Dgn ketidaksabaran, sy pun bukak pintu n found out that periuk comel yg dibeli oleh fiza dah kering da. hitam legam xpyh ckp la. ikan kembung 2 ekor dlm tu yg mula2 penuh dgn air, dah jd lebih hangus n hitam dr ikan bakar.

W/pun sedih tp bersyukur sgt coz tibe2 class hbes awal, n xde ape2 terjadi kat dapur n rumah. Habislah,xdpt imagine kalau rumah terbakar. Dapur gas tu betul2 dkt dgn tong gas.huhuhu.. I need to be more more careful next time..

This is me,carelessness is part of myself. Sejak dulu. Xtau mcmana nak berubah totally. Selalu amik mudah benda2 yg remeh. Rasenye dah ada sikit2 perubahan tapi still sometimes sgt berbahaya. Klau dulu, and maybe skrg jugak, i always take things for granted. But i don't take people for granted la for sure.hehe. Kalau ayah or mak suruh buat keja, slalunya, i will say "ok2, jap"..pastu most of the time, i didn't do. Bukan sbb xnak buat, tp sbb lupa. huhu. Dulu slalu kne mrh dgn ayah sbb tu, balik rumah baru2 ni pun ade jugak buat cmtu lg, ayah tegur lagi, tp after ayah tegur, the only reaction i could do to admit my mistake is tersengih2..huhu..i think the mutated gene started from me myself. because as far i i know, mak n ayah sgt lah peka n xpenah lupa tanggungjwb even though benda2 tu sgt remeh. Kalau ckp nak beli bwg pun, they will remember. Hmm,jap2,maybe ade la kdg2 ayah lupe beli apa yg mak pesan kalau ayah keluar g mane2..tp itu pun boleh kira dgn jari. But me?? Tak cukup jari kaki n tgn, organ2 kt satu badn ni pun x cukup kot nak menampung my sikap yg pencuai n pelupe ni.huhuhu..tolong..

Doakan yg terbaik for myself...:)

Ok lupakan psl tu..

My new habit skrg is - turning off my laptop when i'm not using it. I know, ramai org suke bukak laptop lame2 sbb mls nk bukak tutup bukak tutup. ade yg tido tak off lgsg. Ramai yg pegi class x tutup. Bukti?? YM : idle for bla bla bla.. Tapi earth hour sungguh2 nak tutup lampu. Actually kn, swithing off our computer can save baaaaanyak sgt energy n money. Dah ade research yg buat pasal bnde ni. Kembali pada keadaan asal kite waktu xde laptop dulu. Skrg kite byk sgt membazir, i think. Membazir itu, as we all know, amalan syaitan. So meh la kite ramai2 menutup laptop kalau nk tido, nk g class w/pun class itu cume 1 jam (^_^)

Ni takde keje nak promote nasi lemak utk hari jumaat ni, Krie kate IMAN nak jual nasi lemak berharga rp 6 ribu. Sape nak order sile tempah kt KRIE.hihihihi..

Lagi lupe nk mention, Islamic architecture aritu dgn tak disangka2 our batch dpt no 2. W/pun ktorg punye x secantik org lain punye (sbb ktorg dpt arahan lain..huhuhu..). KDg2, ada situation di mana TIDAK BERTANYA itu lebih baik drpd BERTANYA.. kalau tak jd la mcm ktorg. Kitorg bersungguh2 nak cari bhan terbuang utk masukkan dlm binaan tu sbb fidot ckp x boleh main letak je bnde yg diwajibkan tu ( suratkhabar, straw, botol, tin) but takde function. Tapi last sekali, binaan ktorg kelihatan mcm bahan2 terbuang, w'pon idea anip dah canggih. Tp tgk org lain punye, cantik sgt tp bhn2 buangan yg dorg gune, mcm xde f(x) pun. huhu. ade yg letak je yg penting cukup syarat. time tgh2 buat tu, ade sorg tu kutuk2 ktorg punye building. Ade jugak yg kutuk dlm hati. Sy tau sbb pandangan saye boleh tembus ke hati2 dorg, hikhik =P no lah, just joking. ape2 pun, ktorg dah dpt no 2. Tapi mane la hamper tu xnmpk btg hidung pun smpai skrg, hhihihi =P =P

Ok la nak pegi mandi. Khamis till ahad ni cuti, maybe aritu baru buat tag yg my sis suh buat tu :) bye2..

2 wonderful voice(s):

Wazie Wahidah said...

bhyanya tggl api gtu. pnjg jgk entry ni, bgs2.. lapar sy mbacanya. haha! cuti ni wat tag aa.. sbb sy ada 2 lg tag menunggu ni. hahaha!!! sengaja menyusahkn...

WAZIE WAHIDAH HARON said...

yah, u r tagged lg skali... 3 suda ko hutang kn... haha!!

Post a Comment