Wednesday, 24 November 2010

Mini CEX

Pterigium

Mini CEX hari tu mula-mula dapat patient Pterigium di kedua mata, seorang ibu... Mula2 tanya nama dia masih boleh jawab, bila saya tanya umur dia ulang balik jawab nama dia tadi, it took me a while to discover that she can't speak Indonesian language. Waduh..waduh..gawat ni.. study tentang mata pun tak sempat cover habis semua diseases, inikan pula nak study Bahasa Sunda. Dulu ambil kursus bahasa Sunda tapi sekarang mostly dah lupa. Perlu refresh balik. Hmm.. Luckily husband ibu tu pandai cakap bahasa Indonesia, ibu tu bawak pegi tempat husband dia, so buat history taking "bagi pihak" isteri dia.

Tapi, lepas dah siap buat semua physical examination kat patient tu, tiba-tiba doctor masuk & suruh buat kat patient lain pulak. Saya dapat patient yang ada hypopion (nanah di anterior chamber of the eye) sebab ada serangga hinggap kat mata 2 bulan lepas. Keluhan utama mata sakit. Tak dapat dipastikan samada itu case Keratitis ataupun Corneal Ulcer sebab tak buat Fluorescin Test. Tapi saya buat ja diagnosis Fungal Keratitis. Harap Mini CEX tu lulus. Amin.

Hipopion dalam mata pasien mini cex tu lebih teruk dari ni, hampir menutup semua mata.

2 wonderful voice(s):

NanA said...

Hypopion tu nanah dlm mata ka k.yah? yg mana suda nanah dia tu? mcm x nmpk ja.huhuhu. yg d sekitar biji mata tu ka? mata patient tu mmg biru ka or effect dr serangga hinggap d mata? keratitis tu sakit yg ada selapu d mata tu kn?

sy pny mata slalu masuk bulu mata, huhu. ada effect ka tu? kalo sedar rasa cm ada bnda tajam2, sy cr jg blu mata tu kasi kuar. tp kalau x perasan n cr2 blu mata x jmpa sy ignore jak. huhu. ada kwn pna ckp yg bulu mata yg msuk dlm mata ni bhy jg. ble kna operate.huhu..

Rafahiah Haron said...

nana, sory lmbt, baru hbis exam baru leh jwb.ya hipopion tu nanah.

yg selaput mata tu bukn keratitis. itu pterigium. keratitis tu inflammation dekat cornea.

psl masuk bulu mata tu, rasanya dia x stay d mata nana. sbb kalo stay mesti akan jadi keratitis/ulcer n mata akan merah lama n akan makin teruk. lagipun mata kita ada conjunctiva (bulbi + tarsal) yg akan cover eyeball, dulu pn k.yah ingt if benda masuk mata then tiba2 hilang tu, dia akan pegi dalam mata n hilang d situ. tp sbnrnya tarsal conjunctiva tu akan inhibit benda asing dari pergi ke belakang eyeball.kena tgk anatomi mata baru sng faham. even if contact lense tiba2 hilang dari tgh2 mata tu n masuk di kelopak mata. dia x akan pergi smpai belakang n hilang cmtu ja sbb tarsal conjunctiva tu akan halang dia.

unless kalo di mata ada merah n tanda2 inflammation lain yg x membaik, baru la boleh suspect bulu mata/ any foreign bodies stay d mata.

yang patient tu, serangga tu mungkin ada tinggalkn bahan kimia yg bahaya utk mata, n timbulkan inflammation d situ :)

Post a Comment