Thursday, 12 April 2012

Tulis blog pagi-pagi.

Salam. Banyak dah posts masuk dalam drafts. Malas nak publish...sebab kurang menyenangi bila ada orang yang berburuk sangka bila cerita banyak sangat dalam blog. They judge. Walaupun niat kita baik. One day I want to privatize this blog.

My pregnancy dah masuk 7 minggu. Alhamdulillah. Walaupun saya belum follow up untuk kali ke2 kat O&G specialist kat Bandung, yang sepatutnya dijadualkan minggu lepas. InsyaAllah balik nanti nak terus follow up. Harap boleh guna Takaful Insurance tu sebab hari tu Folic Acid kat specialist tu mahal gila, Rp135 ribu untuk 20 biji. Padahal saya beli kat Guardian 10 biji Rp 4 ribu je.hihi.

Hampir seminggu bercuti kat Kemaman. Dah pergi Kuala Terengganu, dah pergi Temerloh, dah melangsaikan hutang mengidam banyak kali jugak. Hehe..Kuantan je belum pernah pergi. Tempat my sister belajar dulu. Dari dulu teringin nak pergi sebab kakak selalu cerita. And mungkin akan jadi tempat kerja saya sebagai houseman in the future.

Hari tu sengsaranya kat Bandung, nak makan itu ini lepas tu mual2, ada sekali tu muntah sebab masuk angin kot bangun jam 2 pagi lepas tu pergi Cipaganti awal2 pagi.

Pastu setiap jam lapar yang sangat-sangat. Tapi pilih2 makanan. Last-last makan bubur je yang paling boleh masuk dalam perut. Kadang-kadang tak larat masak, Naqi tolong masakkan. Thank u so much. You helped me a lot! Waktu nak repeat OSCE tu umur kandungan 5 minggu, langsung takde selera makan. Tapi paksa jugak makan takut tak pasal-pasal pengsan waktu tengah OSCE. Waktu tu "pengawalan minda" sangat penting.

Sekarang ni saya belajar cara mengawal minda untuk melawan hormon beta-hcg. haha..tak tau lah wujud ke tak benda tu, tapi tiap kali saya rasa mual n nak mutah, saya cakap dalam hati "jangan jangan jangan, u don't feel it u don't feel it".. pastu boleh lah control. huhu. advantage duduk kat Malaysia sebab tiap kali lapar yang sangat-sangat tu, boleh cari kedai untuk makan=) Alhamdulillah.

Dua hari lepas jalan2 kat Pantai Batu Burok, KT. I love pantai soo much!!! Tiba2 malam tu dengar ada gempa bumi kat Acheh and amaran tsunami. Nasib baik tak ada kemalangan jiwa. (setakat yang saya tonton kat Malaysia Hari Ini semalam)

Plan nak pergi Genting kami cancel sebab first trimester ni takut tak boleh main sangat benda2 kat Genting tu. Hari tu plan nak pergi Trans studio Bandung pun tak jadi jugak sebab reason yang sama. Nak main bowling pun tak jadi jugak. Tapi maybe bowling boleh kot? Ataupun saya temankan Naqi je lah :)

Hari ni kami nak pergi KL naik bas. Plan tinggal kat rumah my sister in law yang dah lama tertunda. Lepas tu kalau sempat maybe boleh jumpa adik kat UIA. Atau jumpa cousins. Kalau sempat la.

Semalam semua kawan-kawan batch 2006 dah lulus final exam!!! Happy!!! :) So lepas ni boleh lah Magang 6 bulan sama-sama, lepas tu balik Malaysia for good. Semoga semuanya dipermudahkan untuk kami semua. Amin =)

13 wonderful voice(s):

Wazie Wahidah said...

Syukurla dapat cuti di semenanjung time awal2 pregnant. Hehe. Lagi2 d trganu banyak sungguh makanan sedap2 yg kena dgn selera kan. Hehe.
Lepas ni di KL plak, rasa makanan KL lg. tp jgn bnyk2, takut balik bandung nanti teringat2 plak. Hehe. Hrp2 tidaklah.

Wa, bnyk suda tu plan jumpa2 d kl. bestnya. O ya, jgn main boling aa. Hahaha. Berat tu. kalau golek dr lantai jak xpa la kot :p genting pun ngam la tu xpyh dulu pegi.. Tp pegi jak, x main bole la :D

adaibrahim said...

Yah,sangat nak terjerit dengar berita ni..
Alhamdulillah, selamat menjadi ibu..
Rupanya time kita berjuang remed dulu yah dah pregnant...Patutlah selera yah lain je..
Teringat masa study group aritu, yah nak makan soto.tak mahu makanan lain, selera ibu mengandung rupanya...

Yah, moga kuat menghadapi masa2 pregnant..
Insya-ALLAH, baby akan kuat macam mak dia..
Oh ya, kalau Yah mengidam apa2 makanan panti timur, rodger je ada k..
Insya-ALLAH, ada sudi memasak utk Yah..
Apa2pun, really happy for u..
Gambate bumil (",)

khairi FMJ said...

hehe yah... comel je (tiba2 rasa mcm yah kecik lg pulak utk mengandung walaupn sbnrnya tak..act,tak sabar nk tgk yah berisi sket) haha..

wish u all d best n smg dpt anak yg muslih dan menjadi penyujuk mata yah n naqi..

congrates Yah n Naqi!!! smgt untuk bertahan 6 bulan lg IAllah

btw, jgn la private blog, nnt bosan2 nk bc blk:)

Nur Muthmainnah said...

Alhamdulillah..wahh..bnyknya baby thun ni..hehe bestnya kak yah sekali ngan kak waidah..berjanji ka?heheh best3...^____^

aNida said...

tahniah yah...n kuatkan semngt untuk finishkan study..hopefully everything will be permudah kn for you..

azura said...

Tahniah Yah~

Dr. Mahyuddin said...

Yah,

Jaga diri baik time mengandung ni. Tangguh dulu buat aktiviti2 yg lasak and long-distance travelling masa 1st trimester ni.

Mental control tu mmg wujud. Ada byk buku ckp pasal ni. Abg din dan kak shahnaz mmg applikasi dlm kehidupan seharian kitaorg.

Jaga diri :)

Pn.JidahNahar said...

Tahniah yah....bestnya tau yah da pregnant...nampaknya ramai la org baru melihat dunia tahun ni. Jaga diri elok2 ya.

Hafeeza said...

salam..
waaaaa..alhamdulillah! tahniah kak yah! x sgka pulak..igtkan k.wazie jak,upanya sama2x ^^ sapa yg dulu ya kak? kakak or k.wazie? hehe..bestnya parents kkk sbb nnt timang cucu dua sekaligus ^^

jaga diri elok2 ya kak ^^

congrates once again...

oh ya..klu nak bg private blog,jgn lupa invite fza jg tau..hihihi!

Hayatul Mohamed said...

alhamdulillah..tahniah kak yah! patut pon gembira je dalam post2 lepas, hehee. take care!

Rafahiah Haron said...

huu..sorry lmbt reply =(

Sis wazie : hehe..aritu pg KL kan, teringin betul makan siput sedut, tp xtau mau cari mana. Yg sy tau ada di cafe KTT la kdg2..tp xkan mau p sana.. pastu mintak amer n nana cari di cafe UIA..nasib baik ada :D best2!


Ada : hee Ada ingat lagi..actually xde beza sgt pun before n after pregnant, soto tu mmg favourite.hihi..n mmg suke mengidam2 pun b4 pregnant..so xtau la ini ada kaitan ke tak ;P biasa la duduk Indonesia lama2, sume org pun mesti ngidam macam2 :P Thanks Ada sbb doakan.

Krie : Krie!!! lama x jumpa!!huhuhu. heheehe sy pun rasa tak percaya jgk ni Krie, sbb the only sypmtom is delayed period. Yg lain2 rasa xde beza sgt. mual muntah mcm dah selalu kan?? kena pegi scan dulu kot baru percaya :P Krie dpt magang mana? eh..ok2 nanti sy check sendiri kat fb..hehe..Thanks Krie doakan =)

Kakak : hehe x la berjanji tp ada la msg2 ckp kan best kalo pregnant sama2, xsangka plak jd kenyataan :D

Kak Anida & Kak Yaya : Thanks seniorita :D


Abg Din : hee,long distance travel xleh eh? lately mcm byk kali dah ter travel long distance..besok kemaman-kl lagi..pastu jakarta-bandung...hopefully xde pape. amin =) thanks a.din.

Kak Jidah : tq kak jidaj. Hee..termasuk baby kak jidah la tu yg akan melihat dunia thn ni, insyaAllah. Kak jidah masih cramp2 kaki? =) harap baik suda..:)

Adik : Alhamdulillah, TQ Adik!! gembira eh. mcm post sedih2 je before ni, hehe..sedih sebenarnya sbb failed exam tu..tp xtau la maybe ada benda lain yg Allah bg yang boleh cover kesedihan tu kot =)

Wazie Wahidah said...

ada jugak aa siput sedut di kafe uia. x sangka. haha. syukurlah terlepas jgk pengidaman itu. kami sini aritu ada red tide x bole makan siput n kerang. hehe. tp skrg ok suda kot.

Rafahiah Haron said...

oh kenapa x boleh makan? toxic? hehe..sayangnya tu kerang2 sama siput..tp bagusla sempat juga dorg beranak pinak tanpa dibunuh ;p di sini ada ba siput tp sy tidak pasti itu siput mcm ayah selalu beli tu (yg bulat tu, bukan yg pnjg) or siput babi.haha!

Post a Comment