Friday, 22 May 2009

I'm loving it~

Kelaparan kerap dtg pada musim2 exam..kan? Org yg tak kuat mkn pun akan mengalami symptom2 ini, apatah lagi org yg kuat mkn mcm....naqi..oopss..

Sy tgh winduuu nk mkn mknn2 d bwh..walaupun boleh masak sendiri, tp x best msk sendiri, sbb if msk sendiri, mknn x siap lg tp perut dah kenyang.hehheehe..betul tak??


makanan 1st yg diidamkan skrg - bihun sup.. my favourite food.kalau kat sabah, pegi mane2 restaurant, if mintak bihun sup confirm takde. tp actually bihun sup ade je kat kedai tu.. jadi kepada sape2 yg dtg sabah n nak mkn bihun sup, sila sebut "soto ayam/soto daging baah"..hehehe. tp penggunaan "bah" itu mestilah sesuai ok. jgn setiap kali nak berckp, korg letak 'bah' kt blkg.. nanti org gelak, jgn slhkn saye.huhu.

ini yong tau fu. saya belajar mkn benda ni waktu kat KTT. sy tak tau kat sabah ade or xde bnde ni..kalau ade pun, sy tak reti mkn sbb nmpk mcm org cina je boleh mkn. hehehe. tp saye takde la suke sgt pon dgn yong tau fu ni. mula2 pow2 kwn punye je.hikhik. pastu sy ikut2 org beli, tp slalunya bukan sy yg mkn..sy mkn skit2 je pastu org lain habiskn..


ini sup tulang..ayah suka sgt msak n mkn..tp skrg mak tak bagi ayah mkn dah sbb byk kolesterol. kesian ayah. tp sy tetap meneruskan hobi ayah.hehehehe. walaupun akan meningkatkan kadar berlakunya atherosclerosis dlm darah..sy tetap nak mkn jugak..


oh ini ABC..satu2 nya mknn yg tak boleh dpt kat indonesia ni. Es campur / Es buah tidaklah same dan tak boleh mengatasi kehebatan ABC di hati ini. hehe. Dulu me n my best friend pernah makan kat kedai makan Idola, Jln sayang. Org ckp kedai Idola ni byk Malaysian food.Pastu ktorg nampak kat menu..ABC susu. wahhh, punye lah excited time tu, trus order. Harga pun murah, 3000rp je. Pastu tunggu punye tunggu, takde pun ABC tu dtg2. Tp ade 1 minuman yg kitorg tak order pun = iaitu kopi susu cap ABC. waaaaa..pastu gelak2 je smpai habis mkn. Nasib baik org tu tak bagi KECAP ABC.huhuhu

ini laksa penang. selalu buat sendiri tapi nak mkn yg mak masak.huhuhu. Pastu ade 1 tmpt yg laksa penang die seedaaap sgt. Dulu waktu study kat KTT slalu beli. Tiap2 petang ada jual kat Bandar Baru Salak Tinggi (BBST)..harga murah je rm2.50. Ntah la kenape rase laksa kt situ sdp.


Ini char keoy teow.. Betul tak spelling tu.. saye tak reti. hmm, dlm char k.teow ni, ade 1 benda je yg boleh menarik sy utk beli = kerang. hehe. letak la kerang byk2, sdp tak sedap buang tepi. Biasanya taktik yg saye gunekan utk dpt byk kerang ialah dgn memberitahu tukang msk yg saye ni tak mkn udang (mmg tak mkn udang pun)..so, sy pun ckp la yg sy tak mkn udang, so jgn letak udang.. pastu suh die ganti udang tu dgn kerang, maka sy pun dpt byk kerang. best2. kat sini pun slalu buat cmtu kalo sy nak dpt byk2 sotong dlm nasi goreng.hehehe.


Ini keropok lekor ciptaan org terengganu (kot?). 1st time saye mkn kopok lekor waktu darjah 4. Time tu ade sorg ustaz kat skolah yg start jual. 20 sen 1biji (betul ke penjodoh bilangan tu)..tp kecik je, lebih kurg mcm gmbr kt atas ni la. Pastu saye nmpk ustaz tu jual kat pasar tani tiap2 hari ahad. Tak lame pastu ustaz tu dah tak mengajar kt sekolah coz bisnes die berkembang maju.hehe. Ustaz tu kwn ayah jugak. Rasenye ustaz tu org 1st kot yg introduce kopok lekor ni kat sabah.hehe. (ini fakta sy cipta sendiri ikut firasat sy).. pastu die bisnes kopok lekor secara besar2an di sabah, n sebulan beliau dpt keuntungan lebih 30ribu. Kire maju jugak la bisnes die tu. Jual kopok lekor je pn.


Ini cencaluk (berasal dari Melaka).. Sekali lagi, ayah yg ajar mkn benda ni. Mak tak suka. Tp my adik beradik sume suka mkn. Tp dorang pemalas nak buat sendiri (hehehe).. usually sy atau ayah lah yg akan buat, pastu dorg mkn. Kalau tak buat, dorg pun tak mkn, Ish3x. Skrg tak tau lah, rasanya my sis pun dah start buat kot. sbb hari tu mak citer k.wazi bukak penutup cencaluk tu smpai isi2 cencaluk tu melompat kat atas ceiling.ahaha. mungkin pressure dlm botol tu sgt tinggi sbb naik flight dari melaka ke sabah :p Tp tak sume org suke mkn cencaluk. My friend yg asal melaka pun tak penah mkn. Dulu penah pesan kat die sbb die balik rumah kt melaka. Die ckp ni 1st time die beli. Tapi yg peliknya harga sebotol cencaluk kat Melaka lg mahal drpd cencaluk import yg sy selalu beli kat sabah. hehe. mahal 20 sen la. bukan ke sepatutnya lebih murah?hmmm..


ini chicken wing bkr madu. benda ni sgt baaaanyaaakkk kt sabah. Sgt sedappp plak tu.hehe. Ini bukan overrated statement ok. Saye ckp betul. sgt sgt sedap dan saya merinduinya setiap masa. huhu. Sy tak tau ape yg dorg letak, tp rase ayam die sgt manis. Kalau petang2 pegi pekan tuaran sy akan cari benda ni dulu. Harga rm1 utk 1 ekor chicken wing (huhu. lagi sekali saya tak tau penjodoh bilangan yg sesuai. seketul mungkin). Pastu kalo beli 6ketul, RM5. hehe. selalunya beli 6 ketul tak cukup. Kalau nak buat2 cukup jugak, terpaksa beli mknn2 lain sperti martabak utk compensatory mechanism.hikhik..

Ini nasi ayam yg mostly sume tempat masak sedap. Tapi kat center point, kk ada nasi ayam yg sgt murah. Dan kat situ baaaaanyak sgt kedai yg bersaing n duduk sebelah menyebelah, mungkin sbb tu harga murah n every kedai nak sediakan yg terbaik. Tapi sbnrnya rase nasi ayam dorg same je. Kat situ harga RM2.80. Murah kan? Sedap jugak. Tapi of course la nasi ayam kat restaurant2 lain kat tempat lain lagi sedap. dan lebih mahal la tapi. tapi berbaloi la tapi. banyaknya tapi.huhu.


Ini plak laksam. Mknn org kelantan.Ni pun ayah gak yg ajar. Ajar mkn n ajar buat skali. Sbb mi die tu sgt leceh nak buat, n amek mase lama. mungkin sbb tu lah ayah ajar buat, so dat boleh tlg2 ayah buat.hehe. Sepatutnya 1 gulung mi tu amek mase 5 minit utk siapkan. Tapi..pernah skali tu saye buat sambil sms2..hehehe.. kalo dah sambil sms2, sepatutnya dlm stgh jam boleh dpt 6gulung, tp saye baru dpt 2 gulung, pastu kecik plak tu sbb bile tak angat dlm mase yg sepatutnye, mi tu mule la kecut2..hikhik. pastu kne mrh dgn ayah. tp nsb baik tak ckp yg saye tgh sms2. kalo tak msti kne mrh lagi teruk.


Roti canai my favourite. kalau kat semenanjung, roti canai ni murah bangat. Kalau kt sabah sekeping rm 1.20-1.70. tp itu tidak menghalang kami utk mkn. Tak tau la skrg kalau hrga dah naik lg.hhuhu.

ni tomyam..my favourite jugak. Kat kedai byk sgt version tomyam. Saye suke 1 version ni yg sgt best tp sy tak tau nak describe cmane. Sy boleh ckp bile saye tgh mkn je. N saye tak reti masak version tu. Rase die sgt tak same dgn rasa tomyam kalau kite masak dgn perencah tomyam maggi ataupun knorr ataupun ape2 perencah kt malaysia. saye dah try sume perancah2 kat malaysia daripada yg terkenal sehinggalah ke jnama ntah ape2. Tp pernah sekali je cubaan saya berjaya tp yg tu sy tak guna perencah.hehe. Tp saya msk dlm kuantiti yg sgt sikit, utk sorg mkn je, kalau kuantiti yg byk, tak jadi dah,huhu. Saya buat tu tahun lepas. Ape2 pun, tomyam mmg sedap. Best3. huhuhu..terase nafsu mkn yg sgt besar..

Ini mesti ramai yg tak tau. apekahh? mangga?hehe. no no no. ini bukan lah mangga yg di siram dgn kelapa parut. Mknn ni ade kat sabah je. Buah ni pun xpenah dgr dlm kamus dewan, tp wujud kat sabah. Buah bambangan. Saya tak sure ni makanan suku kaum ape, yg sy tau kaum kadazan n dusun suke mkn. yg kaler putih tu biji buah bambangan yg dah di hiris2. Pastu letak grm yg sgt lah byk n perap dgn biji yg dah dihiris tu. Pastu mkn dgn cili api berwarna merah. Nyum2..sedapnye.. mkn dgn nasi.ehhhhehe..



Haaaa..ni ade sebuah lagi buah yg org2 tanah melayu sure jrg tengok or tak penah tgk. Actually saye pelik gak apesal buah ni takde kt semenanjung ataupun sarawak. (or ade tp saye tak tau)..tapi ini lah fakta yg saye selalu dgr. Ni bukan buah cempedak. Buah ni namanya 'tarap'. Tak tau la kalau zaman skrg ade org amek biji buah ni n tanam kat negeri lain. Buah ni rasanya sgt manis. Isi putih berseri2 mcm gigi baby.hehe. Again, tak overrated ok. mmg putih mcm tu. Sape yg suke durian, cempedak etc sure suke mkn buah ni. As usual, saye bukn lah org yg excited mkn buah2 cempedak etc ni, so sy mkn cume kalo org dah kupas n letak dpn saye je.hikhik. Tapi buah tarap ni sgt senang nak kupas. Budak umur 3 tahun pun boleh buat sbb tak payah pakai pisau.

Saye pun tak tau actually saye ni tgh hilangkan perasaan rindu nak mkn those food or tgh promote buah?hehehe. ape2 la. yg penting ini adelah senarai mknn yg sy teringin nak mkn skrg DAN yg paling penting, yg mknn2 tu ade kt malaysia bukan kat sini. Ok lah, sampai sini dulu, bye2.

7 wonderful voice(s):

SYAZANA RUSDIN said...

ya kYah, btul2.tym2 exam mmg mcm tu. kwn na2 pna ckp, kalo mo tgk kita ni bnyk stdy adalah dgn melihat sbrapa bnyknya kita mkn.hehe..x tau la fakta dia tu btul or nda, tp dr cr dia ckp myb sbb otak kita mggunakn setiap tenaga dgn cr bfikir kot.haha!

wah~ sangat sedap! nana pn rindu mo mkn mknn sbh.especially jeruk bambangan tu.huhu.. pastu, yang biji buah bmbgn tu kmi slalu parut supy dia x ka bsr sgt size dia kn kYah? hehe.

ya btul2, d sbh pggil bihun sup=sotoayam/dgig. tu soto kalo d smnanjung cmpur sm nasi impit kn kYah.huhu.

pastu tu buah tarap, rasanya mmg d sbh jak ada tu.nda penah pula jmpa d cni.hehe..

^_^

SuFy said...

waa..buat perutku laparrrr~heee..

sodap ne..hek2

Azurahailir said...

betul3x...

yah cerita pasal makanan ni terus k.yaya lapar hahaha...

Yah, k.yaya mau private blog suda..

nanti Yah kasi emel yah k...

nanti k.yaya invite :)

nadia nazifah said...

haha punya lah byk yang yah teringin makan.

kya ada satu makanan yang kya tak mungkin akan dapat makan dah sampai bile2. iaitu mee sup masakan bibik kya dulu. sedap nye tak terbanding dgn mee sup yg kya penah rase. tp bibik dah lari =( (utk cerite selanjutnye ttg bibik yg lari dari umah bole tny mr.N :p)

Wazie Wahidah said...

wa, smua sdap2... tp yg crita cencaluk tu napa crita d blog. lucu plak tringat blk. haha! berabisan ni msk2 mata, pedih...

kropok lekor tu ustaz zul kn yg jual... sy rs itula kropok lekor plh sedap yg sy penah mkn.. even d smjg pn xda yg sdap gtu.. isk3.. rindunya..

fav sy jgk ialah roti canai, sup tulang, ABC,laksam, tomyam d sinar mesra, n nasi ayam dpn ofisku.. uhuk2 rindu~

dr naqi said...

hahaha,merefer kpd aoe y ktakakan nana di atas,dpt la sy mnyimpulkn bhw sy sgt kuat2 stD nonstop dr awal thun,wahaha.*_*Y ***mata bsinar2***;p.

waaaa,xleh da bkak blog ni,klo bkak mesti rs lapa,haha.

thanx 4 ur laksam,best giler=)

to kya--> haha,rpnye kya layan gok eh msakan bibik kesayangan sume 2,wahahaha!

Rafahiah Haron said...

huwaa, baru dpt oline setelah sekian lama.

nana - hehehe.nmpk sgt slalunya k.yah x blajar.kikiki. tp ada org xblajar tp kuat mkn jugak. guna otak main game mungkin :p

heee,actually parut ba ayat yg sesuai tu tp k.yah pegi tulis hiris plak :p k.yah xpenah buat tp enah la tgk mak buat, tp k.yah slalu x sbr mo tunggu jeruk tu jadi, so mkn awal2. skrg teringat yg di pekan tuaran punya. sedapnya!

suFy - hehehe.mmg bertujuan membuatorg lapar pun post ni! tp di sini susah mo dpt. huwaa. mmg xkan dpt pun :(

kak yaya - hari tu saya mo bg emel tp tiba2 ter putus connection intenet, 3hari plak tu. n emel saya k.yaya - luxurious_rafa@yahoo.com

kak ya - olo cian k.ya, idam mknn dgn cara yg unique. hehe. pasni kne set dlm mind supaye tak jadikan mknn org2 tertentu jd fevret.hiii. k.ya silap la tak mintak resepi siap2. hehe. owh, ade citer baru ni, nanti yah suh mr.N citer :)

sis wazi - haha.malu ka? sorry la tercerita suda. mls mo edit. sy pun ketawa2 juga tym mak crita. tp buat sy berhati2 la. so sy tebuk dulu lubang kecil supaya angin2 suma kuar.hiiii. tu mak yg pesan.

sy tidak ingt pun rasa kopok lekor ust zul.heheheh.tp mmg sdp la. rasanya skrg kopok lekor d sbh pun still dia yg supply. xtau la. sbb rasa sama jak pun.haehehe.

naqi - study la sgt,nak wat learnin issue pun susah :P hee..welcome ;)

Post a Comment