Monday, 15 February 2010

Kelinci a.k.a arnab a.k.a rabbit

Salam.. sekali lagi saya upload gambar terbaru rabbit. Rabbit dah pindah semula ke rumah saya. Alhamdulillah, rabbit sangat sihat dan gemok2. Tapi ada yang sakit kaki, and belum berkesempatan bawak jumpa vet..huhu..i'm sorry.

Hehe..monolog dalaman rabbit


ada dua cages, 1 untuk betina-betina dan 1 untuk jantan. Yang ini betina


Ini semua betina. Ada 3 ekor semuanya.



Selalunya saya tengok orang tak kurung 3 ekor sekali dalam 1 cage tapi susah nak jaga banyak2 cage. Macam ni senang sikit. Dorang pun suka sebab boleh saling membersihkan diri masing2. Bantu-membantu.



Rabbit putih ni yang paling ganas. Kalau lepaskan untuk beriadhah, and nak tangkap balik masuk cage, susah sangat. Pusing2 main kejar2 beberapa kali baru dapat tangkap. Huhu


Ini jantan yang kesunyian. Seekor betina pun tak ada yang berminat dengan dia. Mungkin bagi spesies rabbit, muka rabbit jantan ni kurang handsome. Hehe.


Bulu sangat lebat sampai mata pun tak nampak


Ni waktu lepaskan dorang untuk beriadhah. Susah sangat nak capture gambar berempat sekaligus, sebab semua active. Cuma ini yang dapat, tu pun tak cantik sangat sebab camera handphone je.


Hehe..cantik tak saya edit :p


Tengok mata rabbit ni, merah



Okay, sekian untuk tatapan peminat rabbit. Hehe.

9 wonderful voice(s):

Wahidah Haron said...

sy mau tu jantan yg kesunyian!!!!! sgt hensem!!!

mariatians said...

yah!!!! besarr jugak rabbit ko.... x menggigit? yang putih mata merah tu sama mcm rabbit sy time skola rendah...tp mati suda, sebab bapa sy kasi makan panadol nie masa dia sakit...huhu

Rafahiah Haron said...

wahidah : haha.getek sama rebit :p

mariatians : alala..ksian juga makan panadol trus mati, mungkin ur dad kasi makan dose utk manusia, drug intoxication trus tu rebit. Mari la beli baru.hehehe.

Najwa said...

yg jantan kesunyian tu kena htr salun rmbut,kasi kemas skit bulu dia.byk fesyen2 rambut terkini blh try.pasni konfem penuh kuota 4.hehe

dr naqi mohamed said...

k.wahida:haha,k.wahida,lain mcm jer bunyi ayat k.wahida;p

rafa:awak2,getek 2 ape!????

wa:haha,bule pulop g hntr salun.smart doh la bulu die,smpai xnmpk mata sume,hoho.kalu manusia 2 mcm llaki rambut afro la;p.rebit pn ade kuota ke?;p

betta sp said...

yah, rabbit tu breed apa? bli berapa rm sekor? kat mana? tak branak lagi ker?

Nadia Nazifah said...

ahahaha kelaka caption "ni amik gmb mesti nk letak dlm blog"

rabbit pon ade naluri ttg ni :))

Rafahiah Haron said...

Wa - haha. nanti k.yah try, bg die hensem sket :D

Dr.Naqi - getek tu lebih kurg mcm gatal.heee.

Betta sp - tak sure breed apa, tp saya biasa beli tmpt orang yg jual angora je. Tp yg ni bulu terlebih tebal. Tak tanya pun breed apa.hehe. Rabbit ni saya beli kat sini (Bandung) dengan harga RM30 waktu dia berusia 6bulan utk yang warna cokelat tu. Kalau yang putih tu beli waktu kecik, RM8 je.Hehe. Rabbit kat sini murah :) Yang hitam putih tu free sebab rabbit yang dulu beranak.

Rabbit yang ni tak beranak lagi, tak tau la kenapa tak beranak2.

Kak ya - itu lah pasal. yah rasa dia bosan sbb muka macam tak hepi pun waktu yah capture.hehehe:P

betta sp said...

murahnya rabbit kat bandung..
kalo sini nak import dr indon ada sampai RM150 sekor....minima 10 ekor....huu2...nak ke indon bli rabbit...

Post a Comment