Wednesday, 21 March 2012

OSCE

Salam.

Waktu tengah tulis post ni, Naqi & kawan-kawan yang lain tengah OSCE. My turn dah selesai dari jam 8am-12pm non-stop pagi tadi, so maksudnya saya dah habis lah ni. Sekarang adalah waktu untuk bertawakkal.

Nak dijadikan cerita, semalam tak pernah-pernah blackout (kecuali sekejap time raya haji dulu), tiba-tiba blackout pulak. Baru je plan nak practice buat hafalan tahap akhir dengan Naqi, tup-tup tiba-tiba gelap. Tunggu la dalam 1 jam tapi masih tak ada lampu jugak. So kami pun dengan senang hatinya pergi mentidurkan diri. Selamat la beberapa jam tak belajar.

I didn't do very well in this exam. Maksudnya banyak jugak yang saya tak puas hati dengan diri sendiri. Ish3 mari kita tengok macam mana resultnya nanti.

Saya malas nak cerita satu-satu station sebab panjang sangat dan penuh drama, so saya tulis cases apa yang keluar tadi :

Station 1 : Diabetes Melitus Type II (Internal Medicine)

Station 2 : Iron Deficiency Anemia (Pediatric)

Station 3 : Acute Appendicitis (Surgery)

Station 4 : IV line Insertion

Station 5 : Complete Abortion (O&G)

Station 6 : Allergic Conjunctivitis (Opthalmology)

Station 7 : Herpes Zoster (Dermatology)

Station 8 : Catheterization

Station 9 : Tension-type headache (Neurology)

Station 10 : Acute Otitis Media , hyperemic stage (ENT)

Station 11 : Major Depressive Disorder (Psychiatric)

Station 12 : Adult Basic Life Support / CPR (Anesthesiology)

Alhamdulillah boleh diagnose semua. Walaupun history taking & physical exam kadang-kadang berterabur..haha..therapy pun berterabur jugak. Huhuhu. beberapa kali kena marah examiner, dia kata "emang pemeriksaan itu penting???" (contohnya waktu saya pergi buat SEMUA 12 cranial nerve examination untuk tension type headache tu) . Lepas tu kalo dapat patient yang banyak tanya (walaupun sebenarnya membantu kita daripada lupa point tu, tapi kalau kita tak tau jawapan macam mana nak jawab??)

Antara soalan-soalan patients tadi :

"doc, jadi sakit saya apa doc?"

"doc, sakit saya ga bahaya ya doc"

"doc, kenapa ya saya dapat sakit ini?"

"doc, selain penyakit saya ini, apa lagi yang boleh menimbulkan gejala-gejala ini doc?"

"doc, doc mau kasi saya ubat apa doc"

"doc, cuma obat makan ya doc, obat sapu gak ada? "

"doc, kenapa saya dikasi nasal drop, bukan eardrop"

"doc, jadi sekarang saya harus buat apa doc?"

"doc, sekarang saya harus ke mana lagi?"

Waduh-waduh.

Kesalahan bodoh saya lagi satu tadi, waktu buat visual examination using Snellen chart, boleh pulak saya lupa. Sepatutnya tanya sampai bawah sampai patient dah tak boleh baca, tapi bila dia dapat baca huruf E yang paling besar tu, saya terus tukar mata sebelah, suruh dia baca, bila dia dapat baca huruf E yang paling besar tu, saya cakap "Ok pak, penglihatannya normal". haha. Begitulah tuan2 dan puan2. Kalau nervous semua boleh jadi.


Ok lah saya stop dulu, mau tidur :D Permisi dulu ibu-ibu bapak-bapak...

6 wonderful voice(s):

Wazie Wahidah said...

Nampaknya macam ok lah exam tu td kan.. Hehe.. Walaupun ada silap2 sbb neves tu. Best jgk exam begini, best dengar cerita la. Tapi xmau lalui. Hahaha. Bah, all the best!!!

Rafahiah Haron said...

eeeeeeeeeee..TIDAK ok! Ni belum dengar cerita satu-satu. Lagi horror. haha..sudah type satu2 tadi, tp baru sampai 2 station saya penat sudah. N mau tidur. Terus padam balik & tulis diagnosis ja..hehehe..

Tp..walaupun tidak ok, tetap tidak mau mengulanginya lagi...waa..jumaat ni keluar result, kalo fail lebih dari 3 station, kena repeat semua station balik..different questionss..xmauuu!!!

adaibrahim said...

Samalah kita yah, bila jumpa patient semuanya jadi berterabur,huhu..apa2pun,ecam dah lepas..jom la kita berdoa dan bertawakal pada ALLAH..moga kita lulus & diberi keputusan yang baik...insya-ALLAH

Dr. Mahyuddin said...

Sbb tu la kena buat housemanship sblm boleh diikitiraf sebagai pegawai perubatan hehe :)

Rafahiah Haron said...

Abg Din : yess..we definitely need the housemanship program..hehe.lgpn belajar takkan pernah habis kan..=) cuma takut org kata houseman selalu kena marah =(

Rafahiah Haron said...

Ada : Amin..Ada tlg doakan skali ek..hope satu batch dpt result bagus :)

Post a Comment