Wednesday, 28 March 2012

They taught us "how to be a GOOD manager" .

Salam. Give me 30 minutes to make a quick post.

Ticket kami hari ni burned, macam tu je..sebab tak boleh tukar less than 48 hours before departure time. Saya tak stress sebab kena exam, tapi stress sebab benda ni :( Dan saya dah menyusahkan orang lain :(

Lepas tu semalam dengar banyak sangat cerita tentang our "beloved" faculty. Sebab semalam ramai kawan-kawan pergi jumpa faculty admin untuk masalah-masalah mereka.

Dan beberapa berita yang baru dapat semalam, we have to pass BOTH osce & mcq to continue our MAGANG (program yang 6 bulan kat daerah2 tu, which is supposed to start on April 16th) tapi kalau tak pass salah satu, kena ikut MAGANG gelombang seterusnya, which is on July.

Actually, I'm quite sure I can pass both (bukan over confident..but seriously I think I and my friends can do it..only rezeki belum menyebelahi kitorang), tapi sangat takut kalau faculty buat macam kelmarin lagi kat kami. Mudah-mudahan tidak.

Actually waktu result keluar hari tu, dean datang marah-marah kitorang 260 orang, sebab kata kitorang ada masalah attitude. Sebab dia cakap kitorang ada masalah attitude adalah sebab sebelum dia start ucapan dia, dia tanya kami 1 soalan :

"Siapa yang sudah merasa yakin bisa dilepaskan untuk dihantar ke rumah sakit daerah untuk bertanggungjawab menghadapi patient?"

Satu auditorium besar tu senyap sunyi. Takde sorang pun yang angkat tangan. Tanya orang Malaysia dan Indonesia (yang naturally semua nya akan bersikap rendah diri), mestilah takkan ada orang angkat tangan. Even our batch ada budak pointer 3.99 pun tak angkat tangan.

Lepas tu dia cakap, "Ya, tidak ada seorang pun yang yakin bahawa dirinya sudah bisa dilepaskan. Kalau kalian sendiri merasa tidak yakin, bagaimana kami bisa merasa yakin yang kalian bisa dilepaskan? Hal ini terbukti dengan nilai ujian akhir kalian yang tidak seorang pun mendapai nilai A di dalam ujian objektif. Dan daripada 260 mahasiswa, cuma 109 orang yang tidak perlu mengulang"

"Inilah yang saya bilang, kalian ini mempunyai masalah ATTITUDE / SIKAP." Bla..bla..bla..elaboration about our masalah SIKAP.

Ok, dan dalam pertemuan itu, waktu result diumumkan oleh doctor lain, dorang cakap passing mark dinaikkan dari 59% menjadi 68%. Kalau tahun lepas, senior 59% dah lepas.

Untuk OSCE pulak, tanpa semena-mena dorang tukar dari minimum kena pass 9 stations, jadi minimum kena pass 10 stations, LAST minute. Sedangkan senior last year (angkatan 2005) lulus 9 stations dah tak perlu mengulang.

Ini adalah gambar yang saya ambil dari slidesshow our faculty waktu briefing sebelum OSCE.


Kami nak defend diri sendiri pun tak boleh. Apa boleh buat, dari dulu kena jadi orang bodoh ikut je apa kehendak dorang.

One more, semalam saya dapat tahu satu berita lagi, salah sorang kawan saya tak puas hati kenapa dia boleh failed CPR station sebab dia nampak examiner bagi dia markah lulus. Saya dan kawan-kawan yang OSCE pada waktu & tempat sama, 90% failed kat CPR tu. Sedangkan kitorang bincang-bincang apa yang kitorang buat, kitorang tak dapat cari salah kitorang, sebab CPR memang betul-betul ada guideline from American Heart Association 2010. Sampaikan kami buat kesimpulan "ooo..mungkin kita assist ventilation tapi dada patung tu tak naik"..or, "oo..maybe kita compress tangan tak berapa nak lurus kot"..dan banyak lagi assumption lain.

So kawan saya tu pun pergi jumpa dengan examiner tu privately. And examiner tu cakap dia tak fail kan seorang pun kat CPR tu. Dia cuma bagi rendah kat sorang student, itupun masih lulus.

Lepas tu my friend tu pun pergi tanya kat admin, and admin dengan sukacitanya menjawab "Ini sudah finalized, kalian tumpukan saja pada ujian kalian". Boleh tak dia cakap macam tu, tanpa nak check langsung kalau pihak dia ada buat salah.

Saya tak kisah kalau dia nak cakap kami masih belum competent. Everybody pun still tak competent. Even orang yang dah lulus semua pun belum competent. Sampai dia tak berani nak lepaskan kami. The thing is, senior-senior sebelum kami, contohnya angkatan 2004, dorang final exam takde OSCE pun. OSCE ni baru start last year, batch before kitorang. Itupun dengan kriteria kelulusan macam gambar kat atas.

Lepas tu senior waktu koas tak packed gila-gila macam kitorang. Dorang ada banyak cuti, termasuk cuti straight 5 minggu between koas sebab dorang tak ada Family Medicine department. S0 5 minggu dorang boleh balik Malaysia waktu koas. Tapi start angkatan kami, sepanjang 1.5 tahun koas, kami cuma dapat cuti 2 minggu. Nak cuti kahwin pun dapat sekejap sangat. Ikut quota cuti dalam department masing-masing.

How come our faculty boleh lepaskan senior, yang tak ikut Family Medicine dept, and yang dulu-dulu tak ada OSCE macam kami, tapi dia tak boleh nak lepaskan kami? In the end, semua orang akan kembali kepada ZERO waktu nak jadi doctor nanti. We'll start our housemanship program yang saya rasa lebih bermanfaat daripada duduk lama-lama kat sini belajar benda yang obviously different from our own country, especially dari segi medication and other management yang lebih advanced. The only thing I get is "to learn about LIFE". I know benda ni sebenarnya bermanfaat untuk hidup kami di akhirat. Alhamdulillah. But please don't treat us like we are pendatang tanpa izin. Kami bayar mahal untuk belajar kat sini tapi janganlan buat kami macam ni. Bila ada sesetengah orang Malaysia buat hal dengan "maid" kat Malaysia, berapi-api keluar kat berita kat TV. Tapi, bila benda2 pasal keburukan dorang, semua nak sembunyikan.

Penat dah 6 tahun duduk kat universiti dengan pengurusan macam ni. Dari dulu tak pernah berubah. (Puas dah dengar semua orang cakap macam ni), tapi tak tau kenapa saya masih mahu tulis macam ni.

Anyway, I hope I will pass this exam with flying colors. Orang aniaya kita, doa termakbul insyaAllah. Orang buat jahat dengan kita, kita jangan buat jahat dengan orang, tapi kita buktikan yang kita lebih mampu daripada apa yang dorang sangka. Semangat!!

Sambung study.

p/s : Semalam admin kata tarikh untuk "MAGANG briefing" belum confirm. (They gave us a date before = 10 April, so we bought two tickets on the 9th, one day before the briefing)

7 wonderful voice(s):

Wazie Wahidah said...

Ei mmg bikin geram dorang tu. apa plak yg dorg kasi fail cpr tu. kantoi habis. Haha.

Ya, betul tu. org teraniaya suda kamu ni jelas2. Sabar k, sikit ja lg. dorg sengaja ja tu cari pasal kali. Hehe. Semoga berjaya!!! :)

HuiMay said...

*Like*!!Perasaan sy kat FK tercinta ni sama dengan Yah. Haha cuma malas nak tulis. Kalau boleh, nak minta izin Yah untuk repost ni kat blog boleh ke? :)

Dr. Mahyuddin said...

Abg DIn cadangkan Yah document semua nama admin, doktor, fakulti dan professor yang terlibat. Mmg nampak obvious sgt penganiayaan ni dilakukan dgn sengaja dan langsung tak professional.

Abg din suggest, perkara ni dipanjangkan kpd pihak atasan fakulti, ministry higher education malaysia dan Indon, hantar kat semua akhbar online - star/ metro mmg suka berita2 mcm ni)... tp kena ada bukti.

Paling baik buat setelah Yah dan Aki pass supaya mereka tak aniaya Yah dan Aki. Ini penting untuk pelajar2 Malaysia di sana yg akan datang!!


Kurang ajar (nak kata BODOH pun boleh UNPAD ni cisss)!! Hate them!!

Dr. Mahyuddin said...

Abg din nak mintak izin yah utk re-post kat blog abg din jgk dan publish kat my FB status. Let other people know about this mishap!

wan hisham said...

sedih dengor luahan hati yah...ni mmg kes aniaya la ni..orang indon sekarang mmg benci amat dengan orang malaysia...tapi ye la..bukan semua org indon bersikap gitu...nampak sangat kerajaan malaysia amat lemah berhadapan dengan kerajaan indonesia..takpe la..sabar je la yah...sabar itu separuh daripada iman...

Rafahiah Haron said...

Sis wazie : thanks for ur support. cant wait to finish my 6 years ni...

Amy : haha Amy u cant repost this but make sure u translate it first :P

Abg Din : actually kat sini sistem pembelajaran dia bagus, lecturer semua best..terpulang pada student je nak ambil peluang jd yg terbaik or tak..cuma admin tu je masalah..dari dulu tak berubah2..=(

wan hisham : aah kerajaan msia kena stop kan la hntr kat sini..sian kat junior2 nanti..pasni kalo ada org nak blaja sini, pesan awal2 baik jgn..kecuali kalau betul2 kuat je..

Rafahiah Haron said...

Amy : u *can

Post a Comment