Wednesday, 22 July 2009

Cheating..

entry ke-2 untuk hari ni..rase nak tulis jugak sbb tibe2 rase bersalah yg amat sgt..

tgh best2 online + habiskn past year + makan, tibe2 dpt msg dr seorg kwn yg amek fbs 7..

XLnaqi : kelihatan org tgh merancg2 tmpt :P

XLsaya : merncg2 tmpat?mksud?hehe.

XLnaqi : Ntok meniru,skrg sume dak indonesia je :P

hmm..sy dah xrase pape sgt pasal tu skrg, last week sy agak emosional sbb dorg wat cmtu, pastu dpt pointer tinggi, then kalo nak ulang paper pun, xpyh sush2 dtg balik byr mhl2. ataupun xpyh extend masa duduk kt sni. balik or xbalik same je bg dorg. rumah dekat. lagi, tak dianaktirikan. tak jujur tapi mendapat keindahan dunia.huhu.

hari ni, mungkin sy boleh bergembira sbb sy dah dpt excuse utk xdtg judicium, tp still, sy xboleh pntingkn diri sndiri becoz most of my friends perlu dtg blk or stay smpai 6ogos tu, then dpt cuti yg sedikit. Still tak adil bg dorang.

sy doakan kwn2 sy yg lain supaya sabar..kerana Allah sentiasa bersama2 org yg sabar :)

Actually tgh hari ni sy tetibe teringtkan sesuatu yg prnh terjadi pd sy 7tahun yg lalu..waktu tu sy form4..

setahun sebelum sy PMR,skolah sy tak benarkan pelajar2nya ambil subjek bahasa arab utk PMR, ntah la knape.most probably because kalau amek bahasa arab, ramai yg tak score, then itu akan jatuhkan kedudukan skolah utk subjek tu di kalangan SBP. biaselah skolah2 SBP kan suke buat ranking2. jatuh ranking skit mule la tak senang duduk. pastu ranking naik skit nk bangga2. pdhl kdg2 bnde tu kebetulan je, nasib n rezeki.. n kdg2 sbb soalan bocor ke sape tahu kn?uhuk2.. sbb sy dgr soalan2 pmr n spm ni mostly cikgu2 skolah sbp n mrsm yg buat, pastu bocor kt plajar2 die jugk..

sehari sblm spm sbjek kimia, sy pelik cmne sorg student dr sains ****** kat trengganu boleh msg sorg budak sains **** kat sarawak bgtau soalan *** akan kuar. n bile tgk esoknye,mmg kuar pn.hmmm pelik kan? sy tau cite tu after spm, bile jumpe dgn kwn2 dr sbp lain waktu interview. dan mcm biase sy mstila rase tak puas hati.hehe. tp biarkn la..

actually sy nak cite psl bahasa arab.

dipendekkan crite, sy x amek PMR bahasa arab sbb itu peraturan yg ditetapkn oleh skolh, w/pun sy sgt suke subjek tu. Tp kitorg ttp blajar bahasa Arab komunikasi dr form1-form4. And utk menggantikan exam dlm PMR tu, kitorg diwajibkan amek waktu form4 tp soalan tu dibuat oleh KISSAS. itu name yg sy ingt waktu tu w.pun sy tak tau pun itu sekolah ape dulu.hihi. Itu sekolah my housemate nasfati!hehehe.

dipendekkan crite lg, exam dibahagi kn kpade soalan bertulis n mendengar. Exam dibuat kat dewan besar skolh sy, Dewan Sri Kinabalu. waktu ujian listening tu,ade 2,3 org kwn sy mintak sy duduk dpn then if possible, buat lah sign jari ini utk jwpn A, jari ini utk jwpn B, jari ini utk C, and so on.. dipendekkan crite lagi, saya pun bersetuju sbb bg sy waktu tu, buknnye sy tiru org. sy just tolong org.

Tapi..sy tak sangka plak jwpn itu menjadi jwpn berantai smpai lebih separuh dewan tu gune jwpn yg saya bg kt 2,3 org. sbb dari 2,3 org ia menjadi brpuluh2 org. sbb setiap org buat sign jari tu, then org blakang tlg pass sign yg same ke org2 blkg.. waktu tu sy tak rase bersalah.tp skrg, tibe2 sy rase sgt2 berdosa sbb benda tu sume brmula dr saya. penipuan berantai la lebih kurg..

kt sekolah dulu mmg ramai yg tak suke bahasa arab. sbb tu bile org mintak tlg, sy rase nk tolong. lgpn, sy cuma bernasib baik sikit je dr dorg sbb saya mmg dah start blajar bahasa arab sejak darjah 1.

dan bile result kuar, ramai sgt dpt A. sdgkn tahun sblum tu, cuma 4 org yg dpt A, iaitu org2 yg mmg slalu score. My sister was one of them, n when i asked my sister, die ckp dorg tak meniru. Sy still ingt, balik je dr exam tu, sy cite kat kakak yg td kitorg pass jwpn dr depan smpai blakang, pastu my sis ckp dulu dia kedekut, jwpn dia x share dgn org lain pun..pastu die gelak.

waaa..suddenly hari ni baru lah sy rase yg tindakan kakak sy tu lagi betul dr saya. Tak psl2 saya rase sgt2 berdosa. Tak bermaksud skrg ni sy jauh dr dosa. Tapi itulah perasaan sy skrg, sy mrh2 org meniru, tp sy pun pernah menipu. walaupun sy tak tiru orang, tapi sy tetap menipu ustaz.

Sy harap perbuatan tu tak membelenggu diri sy selamanya. huhu. Sy hrp dosa sy diampunkan tuhan :( bye.

4 wonderful voice(s):

Bulan Wahydda said...

haha! teringat plak time blajar arab dlu. mmg faveret la. tp smpt blajar arab komunikasi jak kn.

lucu plak tu bg isyarat tgn tu. susahnya tu. isk3. mcmana la ko bleh stuju. haha!

ala, jgnla smpai mmbelenggu smpai bila2. think +ve, smua tu kn suda lama. suda mnyesal pn skrg. yg pntg jgn ulang =)

mo cr list crita mo mintak kirim ni. klau ada, ada la. klau xda tu, xpyhla bli. hehe ;p

Azurahailir said...

betul3x...

rasany budak2 yg yah tolong mesti sgt terhutang budi ngan yah...

mariatians said...

Yah!!!! I am one of them kan??? :-( Betul cakap ko yah, kesian ko... Hari nie baru terbaca entry ko nie, so saya minta maaf aa yah!

aZwaN mUsLiM said...

salam..

haha, ko ingt lg yah smua nih.tp kalo xsilap, test listening tu wat di kelas kn, kelas 4 alfa dlu tuh..

Post a Comment