Tuesday, 14 July 2009

keturunan pencontek!

ok,memandangkan saya dah jarang update blog, hari ni saya nak meletupkan blog saya dgn curahan hati, tulisan ni takde insurans, silap haribulan boleh disaman. tapi saya tak takut, sebab saya tgh geram.

hidup saya & kawan2 saya sejak kebelakangan ni agak tak tenteram walaupun kami semua cuba untuk berlagak seperti takde apa2 yg sedang berlaku. Saya rasa kami lah mahasiswa universiti yang paling bersabar dan paling tegar di dunia. Ha..ha..ha.. Saya sebenarnya malas nak elaborate panjang2 tapi kalau x buat mcm tu, xbest la sebab tak nampak lah ape yg sedang kami alami ini..huhu.. actually benda ni memang tradition, dah berlaku zaman berzaman dan ORANG YG SEPATUTNYA BERTANGGUNGJAWAB tu pun dah berzaman-zaman tak berubah2 jugak.

ok la first of all saya nak bagitau semua orang tentang 1 fakta yang tak boleh disangkal lagi. Negeri ini secara puratanya memang dipenuhi dengan keturunan2 pencontek (peniru) terhebat seantero dunia. Sorry to say. Saya memang anti dengan orang yang suka meniru waktu exam.

Bayangkan waktu judicium1 hari tu, ada lebih kurang 20% orang dapat 3.5++. Lebih 40 orang adalah anak2 NEGERI ini. Dan tak sampai 10 orang pun pelajar Malaysia. Saya tak rasa kami ni bodoh sangat sampai tak boleh dapat 3.5++. Ok lah abaikan tentang SOOCA yang boleh tarik markah orang jadi sangat rendah. Now we are talking about MDE, soalan bertulis.

Pernah beberapa kali saya dapat satu bilik yang sama dengan pelajar NEGERI ini. Terkejut tengok diorang meniru. Meniru beramai2 ok. Semua bekerjasama as if meniru ni adalah perkara biasa. Saya sendiri pernah terganggu dengan suara2 diorang, and time tgh buat exam tu saya boleh bengang sebab diorang bising! Bising meniru. I hate their attitude!! No wonder la kat slide tu berbaris name diorang masuk dean list.

Saya tak respect orang dapat pointer tinggi dengan effort macam tu ok.

Saya tak fitnah diorg. Saya nampak depan batang hidung saya sendiri. Ala mcm lah saya sorang je yg nmpk. Boleh tak jangan meniru? Ape point meniru ? Best ke dapat markah tinggi tapi meniru?

Dulu kat KTT pun saye bengang jugak sebenarnya dengan orang2 yang meniru. Bukan saje meniru, tanya jawapan kat lecturer pun tak kurang hebat jugak. Macam anak besar disuap nasi. Punye la hebat asyik angkat tangan panggil lecturer je, lepas tu result keluar dapat 4A kan. Hebat! Saya n kawan2 yang tak buat mcm tu dpt 2A saje. Lepas tu terpaksa bayar hampir rm1000 untuk repeat balik paper yang tak dapat A. Hebat kan orang yang dapat 4A tu?? Saya cuma maksudkan orang yang meniru saje, bukan org yang tak meniru and tak tanye lecturer tapi dapat 4A. Yang itu memang spesies pandai.

Moral of the story? Orang NEGERI saye pun ade gak yang spesies NEGERI ini sebenarnya. Tapi tak seramai orang NEGERI ini laa.

Ok lah, wahai MENTERI KESIHATAN negeri terhormat ini, kalau cik MK nak lebih ramai anak2 negeri ini untuk jadi DOCTOR, silekan amat dialu2kan. Tak tinggalkan kesan pun ke atas kami anak2 yang dianaktirikan. Berbanggalah dengan anak2 pencontek yang bakal dilahirkan ye! Apa2 pun, jasa kamu sangatlah dihargai sbb memberi peluang untuk kami menaburkan duit dan bakti di sini. Sekurang2nya kami merase jugak peluang untuk melihat kesusahan2 dan penipuan2 dua golongan yang berbeza darjat di negeri ini.

Dan sila sampaikan salam kepada kawan kamu MENTERI LUAR NEGERI ye? Kalau ade mase datang lah ke negeri kami, jenguk2 keadaan rakyat kamu di sane. Saye tengok ramai sangat yang mencuri and merompak and membunuh. Yang tu media kat sini tak nak highlite kan? Macam kawan saye fiza ckp, manoharam jugak yg di highlite kan. Media2 yang lupe akhirat. Gosip sane sini. Entah betul entah tidak. Kalau betul pun, tak yah la busy body. huhu.

p/s : Saye nak cepat, so sempat tulis satu ISI saje. Actually ada baaanyak lagi isi. Sambung later k. Saya nak g bandung. Bye2.

16 wonderful voice(s):

newt21 said...

terbaekkkk la yah.
aq pnh gk satu xm hall ngan depa.
gila mniru depan2.
examiner sp kuaq blk tgl blk ksg.
bdh gl.
huhu~

ya,utk MK.ktorg ni xdpt treatment mcm org international class kt tmpt len dpt.DIANAKTIRIKAN.btul tu yah.exactly.pdhl duit ktorg tabur mcm2 FK dh bt.mcm2 UNPAD dh bt.so,kalo xnk ada international stdnt im more than happy to hear em come true.

gerramm2~yah,g bndg bt pa?huhu~aq dh lm x g bndg.hehe~

Dr Amad said...

wahaha Yah...two thumb up

Sebenar ye saya baru semalam alami ye..duk ditengah-tengah dua gadis negeri ini.

Ya Allah, tension sggh la. Duk meniru secara life dengan pelbagai gaya dan bunyi. Kita yang duk tengah rasa nak hantuk je dua-dua tu.

No wonder,ramai masuk dean's list...erm

ღ~n0n0i~ღ said...

Ala.. kalau meniru, suma orang pun boleh dapat dean list. Takde yang istimewa pon

Bulan Wahydda said...

isk2.. sy pun x suka org meniru masa xm... sy slalu jgk copy assignment tp tym xm sy x meniru la. dlu d ump x la sampai ramai2 meniru smpai bising2.. ramai yg bwk toyol jak la. pastu prnh dorg2 ni ckp yg lect pernah ckp klau mau jd engineer knala ada kelentong2 sket. klau mau jujur bgs jd cikgu jak. benci btul sy dgr dorg ckp gtu. suka la tu bila dorg ada alasan utk menipu.

mgkn org2 yg meniru ni la yg jd doc yg asal ada nama jak. bknnya ikhlas mo belajar n jd doc pn. isk3.

Max said...

Semalam dok belakang Dr Amad..

lawak betul minah 2 orang tu...

haih...

xda rasa ada DIA yang tengok ke??

Mana la nak berkat jadik doktor nih ;-P

newt21 said...

ala,tu yg 2 org kt blkg.yg sekelompok kt dpn xdk org prasan ka?1 troop?panas tul aq.huhu~

Dr Amad said...

gapo,ingat ke nak cakap lawa...rupanya lawak.

Kita takdah meniru time xm,apa kita bawak dari satu tahun ke satu tahun itulah hasil titik peluh kita walaupun tak masuk dean list...tp itu lebih baik.

Mung perasan jgk ek gapo...aku punya pening je tgk minah dua-dua tu...

Nad,tu dipanggil meniru secara berjamaah.Bukankah pahala berjemaah melebihi pahala sorg2...=)

Rafahiah Haron said...

Tgk, betul kan sy tak fitnah. Kwn2 lain pun pernah tgk. fresh lagi. jom tgk kat next paper plak.heee. Nad,kalo ade mase amek la gmbr meniru berjemaah plak, bak kate sheikh,'pahala' berjamaah.

Rase2 kalo kite report kt doc najwa, then sume org2 yg meniru tu digantung pengajian kat unpad ni, ape kate menteri kesihatan? Kalo die stop kan pengambilan student asing, ntah2 UNPAD ni tinggal sekerat dua kerat je medical student (reguler) yang jujur. huhu.

Rafahiah Haron said...

bulan wahyda n kak noi --> betul3x meaningless kan. huhu. oo kalo cmtu suma yg jadi engineer tu yg kantoi la yg slalu kelentong kn. hehe. yg jadi cikgu skrg ni, kpli ka, semua yg jujur.hihi. ya assignment tu memang xpyh ckp la. sy pun tiru juga kdg2 tapi bukn ada mrkh kan.hihi. And assignment xda peraturan ckp x boleh meniru :P

Rafahiah Haron said...

Nad --> g bandung beli brg b4 balik.heee. pasni dah xde mase dah.

Dr.Amad & Gapo --> kesian korg, nsb baik DMS smlm mcm soalan ulang2 jugak kn, xde la sume perlu fikir n perah otak. kalo tak, msti bengang jugak org bising2.

hmmm..dorg lupa kot ada YANG MAHA TAHU sedang melihat.huhu..

lain kali tgk je dorg n buat muka pelik,pastu wat jelingan tajam. mesti cuak.hihi.

fizafreak said...

seyes yah...
ni mmg terbaeekkkkk
huhuhu

dari hari tu kite pk...
diorg panggil meniru tu ape ek....

huhuhu.... pencontek rupenye....
kite terbayang2 contrek...
lalalala...

sebbaik tak tulis ape yg kite bygkan...
buat malu je....
hahahaha....

kite tak pernah nampak...
tapi dgr je dah PANASsss....
ape lagi org yg nampak...
dan org yg duduk tgh2 keturunan pencontrek eh pencontek ni....

hehehe....

BaLQisRiZa said...

wohoo..sgt garang ini post..i likeee..

alahai..farmasi reguler pon sama je..
muahahaha..
sama la..2 x 5..

Nadia Nazifah said...

wah wah. NEGERI tu indonesia ke? ke mana? (kena la kya blur-blur)

tak apa yah, lantak lah diorang nak meniru sampai terbalik kerusi meja pon. dpt A secara tak jujur mcm tu nnt ada lah tu balasan tuhan bagi.

ps: masa kt U, lecuterer kya selalu pesan. kalau meniru masa ujian nnt hidup tak berkat. bahaya betul curse dia. heee XD takot!

Anonymous said...

huhu.. cni pn ada jg cmtu kYah, tp myb mniru tym kuiz jak la or bincang2 sb tutor pn x mara if discuss. for exam bsr cm midterm ngn final x pna pula tgk. kalo kdapatan, rsnya konfem kna dismissal.huhu..

(syazana rusdin :)

kerabatASTANA said...

hohohooooe..takoot bACE post nie! mxm nmpak yah uk marah2 depan muka jah.. [yah ade multiple identity eyh?]
nak cite gak nie bnde yg jd td-paper ems [thanx 4 d Qs yah!] -tpi bkn jd kt aq laa cz aq slalu exam duk kt depan
nie jd dkt en heikal-bdak depan dia tuh kapel kut-1st heikal nmpkla ketas jawapan bdk pompuan tuh-byk lubang2 giler n dia pon agak pelik r- xstudy ke bdak nie? -n bile smpi satu saat- tibe2 2 2 org pasangan dpn dia nie tunduk sama-houh,hape lagi?btukawla ketas soklan mereka d bawah krusi itu! + bliaw lg jarak antar each person 3 kerusi-so,memg obvious laa time dorg tukar tue n rasanye dc pon nmpk ape yg dorg bt-tpi xdek apa2 tndakan pun![rasenye bnde nie dh jd budaya kut-mcmkes rasuah]huhue
houh,gilaks r!rupe2nye bdak pompuan tuh btol2 harap jaw drpd laki tue jerk..klu ttibe dia kna pndah g dpn-konpem tkulat2 r nk jwb td! huhue
*moral of story-jgn study pastyear smata2..haha*

Rafahiah Haron said...

Fiza --> contrek?heheh. ingt lagi cite fiza psl 3 org yg dpt 100 tu. huhu.ketidakadilan di mana2 :( waktu duk dkt dorg xde panas sgt if dorg meniru diam2, tp dorg meniru bising, boleh dgr ape yg dorg jwb. tp pernah gak sy dgr jwpn dorg, tp bukan betul pun. yakin je nak meniru jwpn slh.hihi.

Balqis --> frmasi pun mcm tu?huhu.kesian kt rakyat dorg nanti.. tak sume anak reguler mcm tu kot, tp stkt ni itu yg kite nmpk.huhu. mmg respect kat dak reguler yg tak buat w/pun dah jd budaya org sekeliling dorg.kan :)

kak ya --> hehe.k.ya btul2 blurr or saje2?confuse yah. betul la tu negeri yg k.ya sebut tu.negara sbnrny tp saje kias2 skit. yah nak balik rumah cpt :(

nana --> kalo U di msia, setahu k.yah strict kan. ntah la. sini nmpk ja strict, tapi...huhu

anep --> u're welcome. kuar tak soalan tu? last yr dgr2 mcm soalan xsame. hehe..a'ah multiple identity :P takkan la nak mrh anip dpn2 kot,xbuat pape slh. Mrh kat FK sbnrnye then terbawak kt org len.huhu. dorang sukehati meniru pastu if nk dtg judicium2 xpyh baya mhl2, kalo yg meniru dpt pointer tinggi, dah xyah amek remed. pastu balik sukehati every weekend, last2 dr najwa salahkan org mlysia je sdgkan yg balik time study week tu 2,3 org je, tu pun ade hal.huhu (termrh balik.hehe)

hmm,peliknye perangai pompuan tu. mcm x lyk dipanggil pompuan je.hihi.memalukn. pasni if saye nmpk, saye nak report, tgk dorg amek tindakan tak. jahatnye sy.huhu.

Post a Comment