Saturday, 28 January 2012

It's a beautiful and peaceful Sunday!

(Kalau lagu blog ni merimaskan, boleh pause kan kat player di bawah)

Assalamualaikum,

Syukur masih diberi peluang untuk melalui hari-hari indah di bumi ini :) ok ayat skema.

Pagi tadi bangun dengan perasaan biasa-biasa saja, nothing so special. Dan agak tak bersemangat lagi sebab cuti hari ni bakal duduk sorang-sorang lagi kat rumah.

Bangun pagi, tolong iron kan baju untuk Naqi jaga. Goreng donut instant then bungkuskan bekal for him sebab kelam kabut nak pergi hospital. Salam tangan lepas tu duduk lah sorang-sorang kat rumah.

Mandi, lepas tu terfikir nak pergi spa kat Zen. Tapi pergi sorang-sorang? Bosannya. Lagipun baru ja pergi spa hari tu. Isnin lepas saya bosan, saya pergi shopping makanan. Minggu lepas habiskan duit beli kain kat Pasar Baru and jahit baju 3 pasang dan seluar sepasang. Bosan hilang tapi duit habis. So saya pun memikirkan cara untuk mengisi masa lapang tanpa habiskan duit :P


Zen Reflexology

Saya pun cuba-cuba lah buat meditation. Hehehe buang tebiat. Tapi believe me or not, buang tebiat saya tu buat saya rasa macam tengah buat spa kat Zen :P Pasang aromatherapy yang wangi memenuhi ruang, lepas tu buat meditation. Tutup mata, tarik nafas, hembus nafas, focus, jangan benarkan benda lain distract my attention, tarik nafas, hembus nafas, sampailah 10 minit. Rasa hilang semua stress. Walaupun saya bukan stress sangat pun. Hihi.


Mindfulness Meditation


Peaceful


Jangan lupa aromatherapy


Lovely


Relaxing

Lepas sesi meditation selesai, nampak banyak video "music for meditation" kat Youtube. Salah satu yang ni. http://www.youtube.com/watch?v=BattnC5hDyM . Cuba lah dengar. Macam music-music cerita cina zaman dulu-dulu. Sambil pasang music tu, tiba-tiba ter semangat nak buat kerja-kerja rumah. Iron baju untuk seminggu, cari baju-baju untuk basuh dalam washing machine. Tukar comforter, siram pokok.

Baju untuk seminggu


Rumah dah kemas :P (gambar hiasan je semua ni)

So sekarang it's time to cook! Takpe lah lunch sorang-sorang pun, malam nanti boleh makan dua orang :)
Nak masak apa?


Let's cook some healthy food



And cook with love



What is Mindfulness?

  • Mindfulness means paying attention in a particular way, on purpose, in the present moment, non-judgmentally.
  • Mindfulness, a state of alertness in which the mind does not get caught up in thoughts, emotions, desires or sensations, but lets them come and go, much like watching a river flow by.
  • Mindfulness is nonjudgmental observation: It is that ability of the mind to observe without criticism. When mindful, one sees things without condemnation or judgment. One does not decide and does not judge. One just observes.
  • Mindfulness is non-egotistic alertness. It takes place without reference to self. With mindfulness one sees all phenomena without references to concepts like “me,” “my,” or “mine.” decide and does not judge. One just observes.
  • Mindfulness is cultivated through meditation. It is a practice.

Benefits of Mindfulness

Mindfulness meditation practice can be transformative. It has been shown scientifically to have diverse and far-reaching impacts, and has the potential to transform the way we respond to life events.
  1. It reduces stress and negative emotional reactivity.
  2. It reduces psychopathology.
  3. It heightens attention and awareness.
  4. It promotes self-actualization.
  5. It enables seeing opportunities for open, spontaneous action in the world, free from egoism

p/s : Besok pergi RS Ujung Berung, for one week!

2 wonderful voice(s):

Dr. Mahyuddin said...

Wanna be more mindful after this...thanks Yah for this post!

Rafahiah Haron said...

=) ur welcome a.din.

Post a Comment