Monday, 16 March 2009

Cuti hari pertama..

Pesanan :Post ni tak berfaedah. Syok sendiri. Tak payah baca pun takpe.hehe. Nanti saya post yg berfaedah sikit.

Hari ni bangun lambat dari biasa. Best dan tenang sbb tak perlu study apa2. Class tak ada. Jam 7am pegi pasar cikuda beli carrot utk rabbit. And ada org ckp housemate dia nak buat nasi ayam, saya pun terpedaya/terliur and terasa nak mkn jugak. So saya pun beli bhn2 utk nasi ayam, n masak sendiri tadi. Saya masak byk jugak tapi saya kena habiskan sorang2 sbb kat rumah ni takde orang. Jgn risau sbb perut saya cukup utk semua yg sy masak tu.hehe.

Sebenarnya hari ni plan nak masak laksa. Tapi, smlm pegi jatos, bunga kantan tak ada. Dah lama bunga kantan tak ada kat jatos, dah lama tangguh plan nak msk laksa. Takpe2 esok2 pegi survey lagi kat jatos. Pastu kite makan puas2.nyum2.

This week, ada beberapa perkara yg saya kena buat. Supaya saya tak lupa, saya kena tulis:

1. Pegi tempah buku utk CARDIOVASCULAR system kat Copa,Jln Sayang.
2. Pegi Pasar Baru beli kain2 yg dipesan oleh kakak dan adik2ku.
3. Pegi jumpa doktor gigi, ENT, dan Obgyn (optional) ---> preventive medicine (tu pun kalau rajin and byk duit :p)
4. Pegi compile buku soca HIS.
5. Pegi bandung buat perkara2 yg telah dibincangkan sebelum ini.
6. Beli barang yg ditugaskan utk Islamic Architecture dan buat!

Dah lama saya terasa nak pegi main bowling. Last main bulan Jun 2008. Tapi tak de masa mengizinkan. Skrg bila ada masa, kwn2 sy balik malaysia. Zahidah busy, xnak kacau. Takpe lah.

Saya rasa kalau saya tak berkawan dgn N, skrg ni kerja saya tentu shopping. Kalau tak shopping pun, membazir beli benda2 tak berfaedah. Sekarang sy dah berubah, saya dah jadi org yg agak kedekut, and berjimat cermat kot. Buat apa2 kalau pakai duit banyak, sy akan berfikir byk kali. Barang2 saya pun dah lama tak beli baru. Perasaan nak ada byk2 barang baru and cantik2 tu dah tak ada.Cukuplah bersederhana mcm ni. I like :) Tapi tak la teruk sgt kot. Bila2 saya bosan, saya beli la baju baru. Tapi dah tak nak jadi mcm dulu, semua nak sepasang. Baju, kasut, beg, gelang, kdg2 cincin pun nak color sepasang dgn baju. Dulu kalau boleh nak ada collection beg, kasut, etc. Tapi skrg dah tak nak. Saya dah kedekut skrg.hehehe. It's a good transformation i think.

Tudung pun saya dah limitkan nak pakai yg mana. Skrg dah tak pakai tudung fancy2 mcm dulu.Hikhik. Tudung fancy2 banyak yg nampak batang leher. Saya tak perasan benda tu dulu. Dulu pun saya tak pakai anak tudung. Tak tau lah apa saya fikir masa tu. Semua amik ringan je. Nasib baik ada org tegur. Kalau tak, sampai skrg saya mcm tu. Saya ada keinginan nak pakai tudung labuh sebenarnya. Tapi saya takut tak sesuai dgn saya. Org pakai tudung labuh perangai kena elok. So bwk imej bersih. Plus, seumur hidup saya tak pernah pakai tudung labuh. Skrg saya tak cukup baik lagi utk pakai, boleh tak saya fikir mcm ni.huhu.

Dulu saya tak pakai stokin. Dorsal and plantar foot terdedah2. Pakai baju kurung tapi lengan nampak jugak.Dedah aurat jugak. Bila fikir2 balik.. betul jugak kan. Tutup kat rambut tapi tak tutup kt bwh. Dulu sy pernah tnya seseorg, aurat tu kualitatif atau kuantitatif. Dia jawab kualitatif. Then saya tanya lagi, kalau orang tak pakai tudung dgn org pakai tudung tapi baju ketat, mana lagi teruk. Dia jwb same je, xde yg lebih baik. Dari situ saya terfikir,saya pun sama mcm org yg tak pakai tudung, kalau saya tak pakai stokin. And saya dapat satu pengajaran jugak, sesusah mana pun benda yg kita tak pernah buat, kalau kita bagi masa utk diri kita utk belajar melakukan bnda tu, lama2 kita akan terbias dgnnya. Mula2 rasa panas, tapi sekarang bila tak pakai pulak rasa pelik.

Thanx to N. Saya harap suatu hari nanti saya boleh berubah pakai tudung besar2 pulak.Dan tak nampak leher.hehe. Saya tak tau la patut atau tak saya tulis mcm ni.hehe. Saya bukak beberapa rahsia disini. Tapi saya ada byk lagi rahsia..takpe kot.hehe.

4 wonderful voice(s):

N?? said...

hiii,thanx jgak 4 ur byk3 tguran n nasihat=)

haya morea said...

N??? ahaha..datuk N..
oo, adik pon banyak gok shopping, tapi xdela sepasang2..hikhik..anyways, adik pon macam x nak beli banyak2 sangat, as our economic condition pon x berapa bagus kan..

pssss, adik belum pakai stokin..huuu..

Wazie Wahidah said...

huhu... mgkn sy blum dpt hidayah la mo pakai stokin n tdg labuh... sy rs sy akn ttp mcm ni... ada org offer mo ajar tp sy rs sy lum sedia...( tu pn mo tggu org ajar knon) perasan hdup lama la knon, bleh plak sedia x sedia...
psl aktiviti ko tu, yg no 2 tu sy rs yg plg pntg antra smua.. hihihi....

Najwa Ixora said...

ouh N..dulu wa rasa rimas kena tegur dgn N,tp skrg rasa rindu dgn teguran itu..huhu

Post a Comment