Monday, 16 March 2009

I'm developing a special antibody...to her antigen

Ini tak tau kali ke berapa tulis entry sempena exam dah habis. Yg pastinya habis exam kali ni sgt best sbb dpt cuti yg agak lama.. 6hari. Hari ni rase lame laa..sbb baru start kn, esok2 pejam celik dah hari ahad balik.huhu. Buku2 n kertas2 yg bertaburan kt bilik belum sempat kemas lagi. Mlm ni la after isyak kemas sume.

Hmmm..sbnrnya sy selalu mengalami perasaan berbelah bagi setiap kali exam. Saya selalu ada perasaan yg 'bilik sy sgt sempit' utk belajar n buat ape2 yg sy suke. Tapi saya suka sgt tinggal kat pedca ni. Tak perlu susah2 jalan jauh. Banyak kemudahan, xde mslh elektrik w/pun tmpt lain slalu blackout,xde mslh air sgt, ada kwn2 yg baik, and senang cerita, mmg banyak kemudahan utk saya. Tapi.....bilik saya makin lama makin sempit. Sy ingat lagi waktu 1st year, sy keluarkan almari sy yg besar tu semata2 nak meluaskn lagi bilik. Semua utk keselesaan belajar. Then saya beli rak buku pun gantung kt dinding sbb space kt lantai tak cukup. Pastu makin lama makin byk buku, so buku2 sy letak kat ruang tamu. Tapi, makin lama buku makin byk jugak. And makin lama saya bosan dgn keadaan sempit waktu exam. Buku2 kt lantai, kt atas katil, kt atas meja..etc.. Kdg2 sy turun naik tangga sbb nak ambil buku kt bwh. Saya selalu terbayang if sy ada bilik yg besar mcm org lain, saya boleh study dgn lebih best.. lebih happy.. actually one of the reasons saya mls buat flipchart utk LI presentation pun sbb bilik sy sempit.hehehe. Sy suka lukis2 and tulis kt atas kertas mahjung tu if sy ada ruang yg sgt besar utk letak buku kt tepi, then dgn pen yg berwarna warni sy boleh buat flipchart cantik2.. pastu bla bla bla...

Tapi, takkan saya nk pindah sbb saya tak nmpk tempat yg best pun utk sy pindah. I mean, bukan tempat lain tak best. Best je. bilik besar2. Tapi tmpt lain jauh.Sy tgk org lain yg tinggal jauh,everytime class jam7 ramai yg naik ojeg. Ojeg dr pedca pegi FK pun 2/3ribu. Dari tmpat dorg msti lagi mahal. 4/5ribu kot. Saya yg duduk pedca tak naik ojeg ni pun sebulan dah spend brape juta utk bnda lain, tu blum tmbh naik ojeg pegi class. Huhu. Sbb bilik sy sempit jugak, sy jd malaaass sgt nak ubah2 position barang. Sy dah fikir byk kali cara nak ubah position, tp ada 3 position je pun yg boleh buat..sbb meja sy sgt la besar..itu yg melimitkan. Saya tak nak tukar meja kecik sbb sy suka blajar meja besar2..

Dah 3 tahun sy duduk dlm bilik ni. Saiz bilik zhdh pun same mcm sy, msti zhdh pun slalu rase mcm ape yg sy rase.hehe. Kn zahidah kan? Exam kali ni saye tak rase sgt,sbb takde study week, so ketegangan tu tak terase lame2. ade la 2, 3 hari. Mungkin jugak sbb HIS tak sesusah n sebanyak DMS. Saya tak tau next two months mcm mana. Bulan May n June akan jadi bulan paling mentensionkan sepanjang tahun kot, SOCA, OSCE, final, sume exam tahap mega giga banyak & susah.

Ya Allah, tabah kan hatiku..

Sbnrnya benda ni dah lame sy rase.. betapa lemahnya tahap iman, tahu yg kite patut bersyukur tapi tetap ade perasaan tu, saya hrp sy boleh bersabar setahun lagi b4 pindah bandung. Kt bandung nanti nak cari bilik besar sebesar2nya, tp kt bandung x pakai byk buku sgt mcm kt sni, kt situ pakai experience. Cari bilik besar2 pun mesti owner die charge mahal2.. org sini kan suke *makan duit* org..KWANG3x..

Hmmm..rahsia minggu ini..jeng3x..

(Sy terase dgn seseorang..tapi as usual..sy kne mengalah sbb *jeng3x*.. sbb kalau saya tunjuk perasaan, nanti *jeng3*..tapi sy dah luah kat fiza and naqi.. meluahkan perasaan adalah penting sbb "BATU" yg terase berat dlm hati itu boleh bertukar menjadi "kapas"..hehe..ringan dan mudah dibawa ke mana2.. w/pun mula2 menghasilkan sesuatu dari LACRIMAL GLAND but it didn't lead to redness of the eyes.hehehe. Tapi sy cuma nak berpesan kepada SEMUA ORANG : Jgn la berperangai mcm ni : Buat barang orang mcm brg die, tapi barang die, barang die je. Buat sukehati kt barang kite, kite x kesah pun..tapi bile buat *slh sikit* je kt brg die, mule la keluarkan kata2 yg memanaskan telinga, menusuk ke jantung, dan akhirnya menempel di hati...)

Perempuan, jgn suke ckp 'bullshit'..tak cantik.. jgn suke jerit2 bile mrh..pun tak cantik.. jgn jalan hentak2 kaki n tutup pintu kuat2 kalau tgh mrh, tak cantik jugak..JANGAN TUTUP PINTU PETI AIS kuat2 nanti peti ais tu jadi PANAS..

Hmmm..cukup sesi luahan perasaan pada minggu ini...Susah kan hidup kalau kite asyik jaga hati orang, tapi orang tak jaga hati kite? (T_T)

Mlm ni saya nak mkn KERANG REBUS puas2..hehehe. My favourite.. Dah habis satu round tadi, pasni nak topup lg.hikhik. Favourite my siblings jugak. Tapi kalau kt rumah kne share dgn adik2 n kakak yg sume suke mkn kerang rebus. Sorang mkn 1 kilo pun x ckup kot.Hehe. Bygkn lah kalau 6org mkn?hehehe. I like kerang more than ketam coz ketam susah nak mkn, pastu isi tak byk pun. Tapi yg susah tu yg selalunya best kn.hihi. Pernah sekali tu waktu balik kmpung kt kedah, ayah beli kerang tiap2 hari sbb kt situ murah kot.And beli tiap2 hari sbb kitorg tak puas2 mkn.hihihi.

Ok la nak pegi buat ape2 yg patut.Salam :)




5 wonderful voice(s):

zhdh said...

hehe`btol2..tp xpe...dah 3thn kta tahan..1thn je yg tgal..pejam celik pejam celik nnt insyaallah dh pindah ge bandung..rsa sempit,xslesa,sedey sbb xtau cmne nk kemaskn bilik lge tue mmg ade..sbb bilik kita mmg kecil..if letak brg brterabur sikit pon nmpk dh semak...em~baguslh if yah dh tau kbaikn tgal kt cne..so everytime rsa ape2 yg buruk tue..cuba ingatkn da great side of it~k yah..tabahkn ati..insyaallah..~good things always come 2 those who wait~

Rafahiah Haron said...

good things always come to those who wait...i like it.thanx zahidah :)

zhdh sure busy kn skrg.enjoy your holiday wif ur cousins k! teringin nak main bowling actually tp if zhdh xde xbest.hehe.everytime main mesti ada zhdh.

elnadia said...

memang penat kalau hidup nak kena jaga hati orang je kerja. lagi penat bila orang lain tak ada pun nak jaga hati kita.

kya akan jadi over sensitive when it comes to this. kita buat baik, biarlah kita pun dilayan baik-baik. bila orang buat lebih kurang je, memang terasa gila lah. macam lah kita ni tak ada nilai. tension betul.

ps: best ke kerang rebus? tak pernah try. sbb bau dia macam lain macam. hohoho.

Rafahiah Haron said...

setuju2.apalagi kalau perlu berdepan setiap hari dgn org mcm ni. X boleh dielakkan. Bila kita terasa, kite biarkan. Lama2 kite jadi lembut hati balik. Tapi lama2 dia buat kita terasa lagi.

kerang rebus?best..tapi smlm mkn byk sgt sorang2 jadi muak. so lain kali x boleh tamak mkn sorg2.hehe. kalau suke mkn bau die pun rase sedap:P

Wazie Wahidah said...

kerang bakar kan lg sedap... hehe... sy hnya tau komen psl mknn =D

Post a Comment