Friday, 20 March 2009

Someone asked me to post something..

Slm..

After 2 days,baru dpt balik laptop. Thanx to Ali Lutfi (85%) dan Naqi (15%) di atas bantuan kalian. Saya perempuan yg sgt tak amek kisah dan tak menjaga laptop. Yg saye tau, bile dah byk2 virus and bile dah ada problem, saya hntr kedai n format blk. Byr RM30 and laptop ok balik. Pastu i repeat the same thing until ada problem balik. It's not that i don't know anything about this. Cume xtau cmane nak merajin2kan diri utk lebih mengambil berat. Mls update antivirus,mls buat disk cleanup, mls defrag.. Mls scan..sume mls..hihi.. hari tu tetibe my antivirus detect baaaaaaannnyaaaakkk gile virus pelik2. Virus2 tu sume 'susahNakEja'.. sy biarkan je laaaammmeee2 berbulan2 mcm tu. Sy delete jugak la kdg2 kalau rajin, tp ade satu virus 'x' yg unable to delete. mule2 anak die je, pastu sy biar cmtu tak lame mak virus tu dtg, name die virus 'X', unable to delete jugak. pastu sy xtau nk buat ape, sy biar je sampai sepupu2 dorang berkumpul2 dlm laptop ni.Akhirnya jd la laptop ini lembap selembap2nya, and byk problem.

Percaye tak kalau saya ckp hari tu ada Epstein Barr Virus kt laptop sy ni?hikhik..:P

Ok, this is my 4th day bercuti. Mission no 1,2,4,5,6 accomplished. And for no.3, as i said, im gonna do it only if sy rajin n byk duit. Tapi bukan sahaja tak byk duit, rajin pun takde dlm diri sy skrg..hehehehe..

Minggu ni saya asyik mkn je, tapi berat bdn tak naik2..huhu..I want to gain 9kg..tp mcm mission impossible je..nak naik 2 kg pun susah.huhu. Sy takut sy tak sehat if lame2 mcm ni. Setakat ni sihat, tapi sy ada satu problem seakan2 'somatoform disorder'.. dan selalu ada rasa nak pegi jumpa doctor sbb benda2 kecik.huhu.very the psycho :p

Ade seseorg ckp.. setiap kali tukar system, saya akan bertukar symptom..

1.Reproductive system - tetibe saya takut sy ada ovarian cancer/something like it. Because my mom got endometrial polyps and ovarian cysts. And because sometimes i have irregular menses.

2.Endocrine & Metabolic system - tetibe sy takut saya ada diabetes. And buat mcm2 assumption sbb knape sy tak boleh gain weight easily like others. I even asked my mom which type of diabetes she has. She said type II diabetes melitus. Tapi yg kurus tu DM Type I.

3.Neurobehaviour & Special Senses System - di sini saya belajar somatoform disorder. Saya rasa sy ada psychogenic pain. And saya rasa saya ade personality disorder type ape tak ingat.

4.Dermatomusculoskeletal system - Hmmm..waktu belajar system ni entah berapa kali saya sgt beria2 nak jumpa dermatologist. Waktu belajar pasal acne vulgaris, saya tgk semua ubat yg patient dlm case tu gune, and check kat semua benda yg saya pakai utk my face. Sy cuma jumpa salicylic acid kt my moisturizer and toner n pencuci muka. Dlm system ni jugak saya beli dumbbell sbb konon2 la nak kuatkan tulang..sbb takut bile dah tua nanti tulang sy tak kuat. Tapi beli je la, pastu bukn rajin nak exercise pon..:p

5.Hematoimmunology system - Ni system yg baru lepas hari tu, saya tiba2 teringat pasal my rhinitis problem. Dulu sy slalu experience runny nose everytime terbau org bakar smph (smoke) and org bkr ubat nyamuk.. Baru2 ni saya selsema sebab pasang ubat nyamuk. Sy pun terus mengaitkn sakit saya ni dgn membuat diagnosis terhadap diri sendiri. Saya buat presumptive diagnosis yg sy ada Rhinitis Allergy. Saya juga buat family history sendiri - Atopy walaupun allergy itu boleh jadi due to IgE or Non IgE.Hmmm..Rhinitis allergy..mungkin betul berdasarkan etiology tapi lepas tu saya makan ubat selsema, yg mana ia bukanlah ubat utk allergy, dan esoknya saya sembuh. Jadi adakah selsema itu not due to allergy? Hmmm..how am i going to be a good doctor, i cannot even diagnose my own problem. Sigh..

6.Cardiovascular system - CVS ni akan start next week..saya harap sy tak kan ada new symptom.

Actually saya yakin yang saya sihat (insyaAllah), cuma bila belajar byk sgt pasal 'orang2 sakit'.. dan bila blajar benda2 mcm 'carrier', 'incubation period', 'latent period', atau anything that is related to 'possibility' or chances of getting a disease, saya jd hypersensitive.

Dulu ayah pernah pijak rumput n tanah tak pakai kasut, sy ckp "ayah, pakai selipar, nanti ada anchylostoma duodenale & necator americanus "..haha.. sy sndiri rase sy ni annoying ckp mcm tu tp i really want them to know. Yg cacing2 tu mmg betul2 ada kat situ. Tapi mungkin pendekatan TAK SESUWAI... Pastu mak gelak n ckp "Better tak belajar benda2 tu, so tak pyh takut apa2"..hehheee.. yes saya tau better tak tau drpd tau..

Lagi,sbab sy tau yg kat dlm mulut kite, oral bacteria akan start bertindak kat gigi dlm masa 20 minutes aftr kite mkn (ni dr julius ckp la).. skrg sy dah takut kalau tak berus gigi lbih dr 20 minit after makan. Menyusahkan isn't it? Tapi tu la, apa guna belajar tp tak practice.huhu..

Sy ada baaaaanyaaakk lagi benda2 yg sy takut..and semuanya sbb MICROBES dan GENES.. tapi later if rajin sy tulis lagi..moral of the story??
  • Berus gigi setiap kali selepas mkn, <20>
  • Jgn pijak tanah tak pakai kasut
  • Kalau sakit, jumpa doctor
  • Rajin2 laa service laptop :p



4 wonderful voice(s):

elnadia said...

1.pergh. mmg dasat pengetahuan sorg doktor ok.

2.kya mase kecik mmg suke jalan atas rumput x pakai selipa. kemudian abg iju akan cubit perut kya dgn kaki die. tak caye cube tny aki. aki kene lagi terok dari kya haahaha.

3.kya pun rase kya sehat. tp kadang-kadang kya rase kya parkinson. pg td tgn kya menggigil padahal bkn sejok pon.

4.amik lah berat badan kya kalo rela. kya nk buang 4kg. ahahaha. kya mmg budak gemok.

5. ok bai.

Rafahiah Haron said...

hehe takkan parkinson kot. kya muda lagi, kahwin pun blom.. Kalau menggigil2 tmpt tak sjuk tu, ade problm kt thyroid kot..iodine deficiency maybe. Tapi hope tak de la. Semoga k.ya sihat2 wal'afiat selalu..heee (^_^)

Wazie Wahidah said...

yah... krdt sy expired la... xdpt reply msg... sorry , komen sy x berkaitan ngn post...

Anonymous said...

Salam.Last time,saya ada pergi derma darah.semacam dah ketagih nak derma darah sebab seronok.tak tahu kenapa.sambil2 doktor tu check BP. Saya tanya lah how to gain weight,pendek cerita nak dapatkan nasihat free dari doktor.Saya pun macam kamu lah ada hati nak tambah berat.haha. Then, you know what she said.." nanti lepas kawin baru berat badan tu naik dengan sendirinya.." lalala..lepas tu saya pun no komen kat doktor tu.kawin??tp dgn siapa ekh.kuang..kuang..kuang.-13-

Post a Comment