Friday, 13 March 2009

She is soooo intelligent...

Waaa..19 A1, 1 A2..hebatnyaa... 20 A SPM... macam mana nak jadi mcm ni? This is sooo menginsafkan... hidup dgn kemudahan tapi kurang memanfaatkan... Orang yg hidup susah pun boleh berjaya mcm ni... Saya nak abadikan kisah pelajar contoh ni dlm blog ni sebagai inspirasi... W/pun dia muda 5tahun dari saya, tapi dia tetap jauh lebih baik...I want to be like her..

I copied this from Utusan.com.my..

Hidup tanpa peralatan canggih dan kemudahan sempurna bukan penghalang untuk seseorang menempa kejayaan. Malah kesukaran dan kekurangan itulah yang menjadi pendorong kepada usaha untuk mengubah nasib ke tahap lebih baik sambil membahagiakan ibu bapa.

Siapa sangka rumah yang kelihatan hampir roboh ini menyimpan sebutir permata berharga yang bakal menyinar suatu hari nanti.

Bahkan tidak seorang juga yang terfikir bahawa permata yang berlindung di rumah ini telah mencipta sejarah dengan memperoleh keputusan cemerlang dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang diumumkan kelmarin. Nik Nur Madihah Nik Mohd. Kamal, 18, mencatat keputusan cemerlang 19 A1 dan satu A2.

Kejayaan pelajar dari Sekolah Menengah Agama Arab Maahad Muhammadi (Perempuan), Kota Bharu, Kelantan ini agak istimewa kerana dia adalah anak seorang nelayan berbanding pelajar cemerlang SPM sebelum ini yang datang dari keluarga yang agak senang.

Dia yang pernah menjadi antara pelajar terbaik peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR) peringkat kebangsaan 2006, bertukar menjadi selebriti sekelip mata kerana kecemerlangannya itu.

Malah wartawan yang berpusu-pusu untuk menemu bualnya terpaksa menunggu giliran untuk memasuki rumah yang disewa bapanya dengan harga RM90 sebulan kerana ia terlalu sempit dan agak uzur.

Rumah kecil itu menjadi gambaran kehidupan sukar mereka sekeluarga malah bilik kecil yang dilindungi almari di ruang tamu yang menjadi tempatnya untuk berehat manakala ruang tamu yang mampu memuatkan kira-kira empat orang itu menjadi bilik belajar tetapnya pada setiap hari.

Hebat kan??

Sekarang ni saya nak sambung study.. Go go everyone. Tinggal sehari je lagi. Best of Luck to all my friends.. Jom dapat tinggi2 utk HematoImmunology System ni.. Semoga Allah membalas usaha kita semua..Aminn :)

0 wonderful voice(s):

Post a Comment