Wednesday, 4 March 2009

Menjadi bahagia bukanlah takdir :)

I feel sleepy but I don't wanna sleep. Assignment, exam, and cases to study..We have two choices here, 1st – study ala kadar 2nd -study gila2. I DON'T WANT BOTH.Huhu..

Utk mengisi masa lapang, saya nak share something yang saya rasa best untuk di share sebagai student khususnya, and manusia amnya. Sy dpt ni dari buku motivasi yg saye beli since first year dulu, tp tak pernah baca smpai lah tiba 1 masa sy jatuh sakit yg membuatkn sy depressed sbb 2minggu tak dpt pegi class and ketinggalan banyak ilmu :( Skrg ni saya perlu banyak motivasi jugak untuk meningkatkan kesabaran :) Tapi ni cume intro2, nanti if rajin sy type lagi. Byk yg best dlm buku ni tapi takde masa nk type byk2.hihi.


Tak semua kesenangan tu adalah kebahagiaan

Semua yg kita suka, yg buat kita enjoy tu memang fun. Asyik & menyenangkan. Tak hairan kalau ada yg berani cakap “Saya rasa bahagia, enjoy dgn ape yg saya buat, dan puas dgn hasil yg saya dpt”

Itu prinsip yg bagus.Tapi itu cuma salah satu bhagian je.Ibarat rumah, prinsip tadi baru tiangnya. Dan ia takkan sempurna tanpa bahagian yg lain. Malah mungkin boleh saja takkan jadi sebuah rumah. Seperti halnya badan kita, kebahagiaan pun ada ukuran. Tujuannya? Supaya kite yakin yg itu benar2 sebuah kebahagiaan, bukan sesuatu yg sementara. Bukan sperti fatamorgana di tgh2 gurun pasir. Nampak ada tapi hanyalah tipuan mata. Kite mesti tak nak kan kalau rase happy tapi di kemudian hari endingnya sgt teruk. Sgt kesian.

Kite slalu rase sgt enjoy and dah rase bahagia, tapi hujungnya adalah : DUKA.Contoh time hari raya, setiap rumah mesti hidang ketupat, rendang etc. Kite enjoy sgt mkn2..yummy2..Tapi lepas tu sakit perut berhari2. Ni mungkin salah satu contoh : SESUATU YG MENYENANGKAN ITU TAK SELAMANYA AKAN BERAKHIR DGN KEBAHAGIAAN.

Sakit perut tu takpe lagi, pening2 tu biase la. Tp macammane kalau ape yg kite dpt in the end tu membawa penyesalan seumur hidup- bahkan di akhirat? Na'udzubillahi min zaalik.

Dalam Al-Quran ade penggambaran2 mcm ni..

“Dan orang2 yg kafir amal2 mereka adalah laksana fatamorgana di tanah yg datar, yg disangka air oleh org2 yg dahaga, tapi bila didatanginya air itu dia mendapati tidak ada sesuatu apa pun. Dan didapatinya ketetapan Allah di sisinya, lalu Allah memberikan kepadanya perhitungan dgn amalan2 yg cukup dan Allah adalah sgt cepat perhitunganNya” (An-Nuur:39)

Ada perkara atau pekerjaan yg susah n melelahkan yg patut kite sebut sbgai kebahagiaan. Belajar untuk menghadapi exam, bangun malam hari utk solat tahajud, menahan diri dari kemarahan, ayahmu bekerja keras utk menyara keluarga, sehinggalah berjihad di jalan Allah.

Semuanya mungkin berat dan melelahkan tapi layak disebut sebagai kebahagiaan..:)

Jangan Bahagia di atas Penderitaan Orang Lain

Kalau dulu kat sekolah, setiap kali pendaftaran pelajar baru ( especially di asrama ), semua disambut dgn happy. Especially senior yg tak sabar2 nk kene kan budak junior. Budaya ragging. Sume nak gelak2 bile tgk junior disuruh buat perkara pelik2. Semakin menderita para junior, semakin senang hati para senior.

Skrg pun dah byk tv show yg 'mengerjakan org lain'.Ada yg bertemakan humor tapi ade jugak yg memalukan.Sepintas lalu memang la lawak, tapi actually isi show tu adelah : TERTAWA DI ATAS PENDERITAAN ORANG LAIN.

Bayangkan, kita buat orang lain menderita utk kita ketawa.

Utk remaja, perbuatan ni totally tercela. Bukanlah kebahagiaan namanya kalau berada diatas kesusahan org lain. Sikap seseorang beradab & beriman bile tgk penderitaan org lain adalah empathy dan segera memberikan pertolongan. Dia tak tenang bile tgk saudaranya ditimpa kesusahan. DAN AKAN BERBAHAGIA MELIHAT ORG LAIN BAHAGIA.

MENJADI BAHAGIA BUKANLAH TAKDIR

No. Kebahagiaan tu mesti dicari. Bukan dtg bergolek.Kebahagiaan dtg kerana usaha manusia. Kalau kite nak suasana rumah yg menyenangkan so ciptakanlah dari dirimu sendiri. Control emosi bila berbicara dgn org tua, jadilah pendengar yg baik, dan sampaikan keinginanmu dgn baik.

Org kate orang baik susah utk bahagia. Alasan mereka? Bahagia itu datang bile kite boleh buat apa saja yg kite nak. Sementara org baik dan taat beragama menyusahkan diri sendiri. Tak boleh lepak2 kt kafe, tak boleh g tgk konsert, atau mungkin x boleh berpacaran aka bercouple.

Ingat pepatah “berakit2 ke hulu, berenang2 ke tepian, bersakit2 dahulu, bersenang2 kemudian?”. Dan antara BALAS DENDAM dgn MEMAAFKAN kdg2 kite rase balas dendam tu best. Tapi sebenarnya tak. Allah dan Rasul menilai sebaliknya. Antara ponteng class dgn belajar, ponteng nmpk lagi best. Tapi sebenarnya tak.

Memilih tu kdg2 tak menyenangkan. Risiko dijauhi teman – kerana dianggap tak 'keren', berhadapan dgn org yg belum faham kewajiban bertudung dan menutup aurat sebenar2nya, jelas bukan suatu keadaan yg menyenangkan. Tapi menjadi “ORANG YG BOLEH MEMPERTAHANKAN PRINSIP KEBAIKAN ADALAH SEBUAH KEBAHAGIAAN”..

2 wonderful voice(s):

Wazie Wahidah said...

wah.. motivasi ni... klau sy ni mcmana mau cr bhgia aa? hehe...

elnadia said...

benar benar. sungguh bermotivasi. kya stuju dgn pendapat yah. bahagia mmg perlu dicari, walaupun kebahagiaan tu lambat kita jumpa =)

Post a Comment