Tuesday, 16 June 2009

i'm happy!!!

saya perasan yg saya ada banyak hutang...
hutang ape? bukan hutang duit, tp hutang TAG..hehehe..
saye nak buat tp stkt ni masa belum mengizinkan..

tapi, sedar tak sedar, hari ni dah 16hb june.. ada 10 hari je lagi penantian
& penyiksaan ini akan berakhir..huhuhu.. minggu ni everyday ada paper..
tp sy perasan, minggu ni saya agak malas..huhuu..
my effort utk crp,bhp n phop final ni mcm study nak tak nak je..
sbb saya tak gemar sakitkan kepala hafal byk3 dlm masa yg sgt singkat..

sy tak boleh study last minute, dat's my kelemahan..
i need to study all the time..
plus, saya tak suka telan panadol if sakit kepala..

sy rase saya perlu atur strategi..

Pagi tadi after BHP compre, i went to bandung with my best friend,
One of my best friends come here..
Bibi, she is a medical student from UMS..
dtg sini utk buat elektif kat Jogjakarta..
Saya yg dah study lama kat sini pun tak pernah lagi jumpa patient yg betul2,
i mean, dia buat clinical kat sini, saye plak ada setahun lebih lg baru boleh merasa clinical year..

Tp best borak2 pasal indonesian & malaysian patients..
She told me about differences between common diseases kat msia + indonesia.
She said, kat sini mudah sgt nak jumpe patient SLE, kat malaysia susah.
And kat Sabah byk Thalassemia patients, tapi kat sini jrg sgt..tp most common kat sini bukan Thalassemia, tapi ALL (acute lymphoblastic leukemia)

Banyakk lagi borak2 pasal clinical year, buatkan sy tak sabar nak masuk co-assistant year..

Actually tajuk I'M HAPPY tu adelah berkenaan rabbit saye..
hehehe...saye sgt happy..

Actually lebih kurang 13hari yg lepas, rabbit betina saya & naqi dah tunjukkan tanda2 yg die dah beranak.. sbb bulu kat bawah perut dah botak.. Org2 yg ahli dlm hal2 rabbit ni ckp, kalau die cabut bulu maksudnya dia nak lahirkan anak dlm masa 24hours. Tapi pregnancy rabbit ni ada two types, 1-hamil palsu 2-hamil betul.

Saye pun risau jugak kalau rabbit tu tak pregnant tp ade symptom2 pregnant palsu tu. And saye perasan, die ada buat lubang kat blakang rumah, tp lubang tu tiap2 hari die akan tutup dgn tanah. pernah 1 malam tu saye saje nak tgk2 dorang, tp saye nmpk si betina ni korek balik lubang tu, and masuk dlm tu.. saye pun pelik..

Tapi saye suspect die beranak sbnrnya.. pakcik jual rabbit kate, die susukan anak mlm2.. so saye assume die masuk utk susukan anak la.. then waktu siang die tutup lubang utk pastikan takde predator makan anak die.

tapi saye risau anak2 dia mati (if betul ada anak la)..

so saye pun slalu try2 nak bukak lubang tu walaupun ade org tak bagi,
sbb takut kacau anak2 die..

everytime saya try bukak, mesti si betina ni dtg,
then die tolak2 balik tanah tu, nak tutup balik la lubang tu...
pernah sekali tu, saye excited sgt nak tgk ape ade dlm lubang tu..
tp si betina tolak saye, tp sy tolak die balik..
pastu die tolak saye balik plak.
saye kesian, so saya biar je la..

tadi, setelah beberapa kali percubaan,
saye try bukak lagi,
saya umpan si betina dgn pellet yg byk..
pastu saya bukak lubang tu perlahan2..

die tak perasan kot, sbb die tak dtg kacau saye korek pun..
pastu, saye cpt2 naik bilik amek handphone,
nak amek gmbr ape yg ada dlm tu,
sbb lubang tu besar kat dlm je, kat hujung2 kecik,
rabbit boleh la masuk sbb badan dorg flexible..
tangan saye tak boleh masuk, saye tak reti nak lentur2 tgn saye ni..hehe

plus, dlm lubang tu gelap, xnmpk pun kalo tgk,
so kne amek gmbr jugak..

pastu dah byk view saya captured,
ada beberapa pic yg terkena!!
yeaaaa..happy22222!!!

saya nmpk sekor rabbit kecik, ada telinga n mata tertutup,
yg kaler bulu die mcm rabbit jantan..

pastu ada 1 pic yg lain plak,
ada 2 lg rabbit yg kaler bulu ikut si betina.
And mata celak mcm mak die jugak..

saye tak sangka rabbit tu betul2 beranak..
ini first time die beranak,
harap2 anak2 die hidup la sampai dorg kuar dari lubang tu nanti..

saya rasa, by the time saya habis OSCE nanti, anak2 rabbit tu mesti dah boleh bukak mata,
and dah boleh keluar dr lubang..
hope dorg tak hilang n buat terowong lain plak la dlm lubang tu..

best nya, hadiah after exam..
Anak rabbit!!!

p/s : harap2 anak2 rabbit tu hidup la.. sbb saya fobia jugak bela rabbit kecik2, sbb byk yg mati dulu.. saya berjaya bela jantan je yg hidup dari kecik sampai skrg..

5 wonderful voice(s):

SYAZANA RUSDIN said...

bestnya ada baby rabbit 3 ekor.. ^_^

Bulan Wahydda said...

i'm happy too!!!
klau rabbit yg kna ltak dlm sgkr tu mcmana dorg mo beranak tu?
bestnya populasi rabbit bertambah. hehe... sy suka! nti ltak gmbr2 dorg aa... sy tgk link blog rabbit2 fren ko tu, bnyk yg comel2... geram! haha!

Najwa said...

Wahh..wa tumpang hepi utk kak yah jgak!! dgr kak yah citer,rasa best plak bela rabbit..bulu rabbit mcm bulu kucing tak?sbb dulu wa ske gomol-gomol kucing pastu bulu penuh melekat kat muka.hehe.

gangster jgak rabbit ni main tolak2 dgn kak yah..kalu wa,lama dh bg penampar gadis cantik kat dia.hoh.

nanti bila baby rabbit tu dh besar,amik la gmbr dorg.amik time dorg tgh mkn carrot and tgk cite bugs bunny.(takde kaitan)

Rafahiah Haron said...

nana, maybe bukn 3 ekor, sbb biasa rebit lahir anak 5,6 ekor..itu yg k.yah ternampak jak..hehe..tp if ada 3 ekor pun cukup hepi dah :D

sis bulan, populasi bertambah?haha..skema. ok, nanti la tgu dorg kuar baru letak gmbr..letak la gmbr rebit izaidah jugak.

wa, bulu rabbit lg lembut n tebal dr bulu kucing.best bela sbb tiap kali bukak pintu, mesti dorg dtg, mintak mknn or kaco2 org nak jemur baju..hehe. kalo bosan blaja, pegi kaco dorg. ok, nanti k.yah amek gmbr dorg. nak bagi nama satu2 gak.heee.

Bulan Wahydda said...

kasi nama yg plg kiut 'BULAN' aa... hehehe...

Post a Comment